Όχι σήμερα δεν πρόκειται να αρχίσω ούτε με την προεκλογική κίνηση (αν και απομένουν 45 ημέρες από τις εκλογές), ούτε με τα ελληνοτουρκικά και την προσωρινή ηρεμία στο Αιγαίο που έφεραν οι σεισμοί στην Τουρκία και η τραγωδία των Τεμπών. Θα αρχίσω με ένα θέμα που τραυματίζει την πρωτεύουσα, που τραυματίζει τον πολιτισμό μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Γιώργος Λάνθιμος ενώνουν τις φωνές τους, ως ένα είδος διαμαρτυρίας για την ερημοποίηση της Σταδίου. Για το καμένο κτίριο που στέγαζε τον «Απόλλωνα» και τον «Αττικόν», που, όπως σημειώνει η Πρόεδρος, παραμένει τραύμα ανεπούλωτο στον αστικό ιστό: «Περπατώντας», αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συχνά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ζώντας στην καρδιά του, βρίσκομαι συχνά μπροστά σ’ ένα παράδοξο: μια πόλη με πυκνή, πλούσια ιστορία και λαμπρά αρχαία μνημεία, να είναι ταυτόχρονα μια πόλη που κινδυνεύει να χάσει τη μνήμη της, ή ακριβέστερα, μια πόλη που επείγεται να εξαλείψει τα νεότερα μνημονικά της ίχνη, μαζί με τις αξίες που φέρουν, αξίες αισθητικές, πολιτισμικές, κοινωνικές.

Ο σκηνοθέτης των επιτυχιών εκφράζει την «συμπαράστασή» του στην «προσπάθεια να διασωθούν» οι εν λόγω κινηματογράφοι και τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι καταλαβαίνουμε την αξία τους κοινωνικά και πολιτιστικά στο κέντρο μιας τέτοιας πόλης». Απευθύνει, μάλιστα έκκληση προς τους αρμόδιους και όσους έχουν την πραγματική δύναμη να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να χαρακτηριστούν αυτοί οι κινηματογράφοι διατηρητέοι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το έργο που παρέχουν τόσα χρόνια σε τόσες γενιές ανθρώπων». Και συνεχίζει: Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει το «Ιντεάλ», το «Άστορ», η Ίριδα και να εκφράζει τη συμπαράστασή του στην προσπάθειά του να διασωθούν».

Χάνουμε κινηματογράφους, τονίζει η Πρόεδρος, που μας μύησαν στα «μυστικά του σινεμά σαν της ποιήσεως τη μαγεία», όπως έγραψε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, γνωρίζοντάς μας μεγάλους δημιουργούς, που απόσταξαν στις εικόνες τους τη λυρική ουσία της ζωής. Χάνουμε τη μυσταγωγία της αίθουσας, τη γοητεία της συλλογικής εμπειρίας. Χάνουμε χώρους που δεν ήταν απλώς αίθουσες προβολής, αλλά κιβωτοί πολιτισμού. Καθώς αποκόπτονται, ένας- ένας, από το σώμα της πόλης, όπως εξάλλου και άλλοι, ιστορικοί τόποι συνάθροισης, παλιά καφενεία ή εστιατόρια που κάποτε αποτέλεσαν πυκνωτές της αθηναϊκής πνευματικής ζωής, χάνεται, σταδιακά, και η μνήμη της πόλης. Όταν αναφέρομαι, λέει η Πρόεδρος, σε απώλεια μνήμης δεν μιλώ για μνήμη ιστορική, αλλά για ζώσα μνήμη, μνήμη βιωμένη, παρούσα στον τρόπο που ζούμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον.

***

Τι είδους μηχανισμό εξομάλυνσης εννοείτε κύριε Καλίν;

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, το δεξί χέρι και εκ των απορρήτων του Ερντογάν κατέρριψε ξαφνικά τη θεωρία… της διπλωματίας των σεισμών. Αποκάλυψε ότι Τουρκία και Ελλάδα είχαν στήσει μηχανισμό εξομάλυνσης των σχέσεών τους πριν το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα. Κάτι βεβαίως που εάν υπήρξε τέτοιος μηχανισμός εξομάλυνσης (πριν από τους σεισμούς), δεν θα το είχαν πληροφορηθεί οι Τούρκοι πιλότοι των F-16, ο οποίοι έως τις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή έως την παραμονή των σεισμών στην Τουρκία, εισέβαλαν κατά κύματα στον εθνικό εναέριο χώρο, αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ωστόσο ο Ιμπραήμ Καλίν συνεχίζει ακάθεκτος λέγοντας: Θεωρούμε ότι η δυναμική που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες [σ.σ. στις σχέσεις με την Ελλάδα] είναι ικανοποιητική και ευεργετική. Υπήρξε μερική χαλάρωση (ηρεμία) και πριν τον σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας». Για ποιον μηχανισμό εξομάλυνσης κάνει λόγο; Μήπως τον ίδιο μηχανισμό που έλεγε πως έστησε ο Στόλντενμπεργκ του ΝΑΤΟ μετά την κρίση του OrucReis; Και ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ; Ή μήπως τα κινητά τηλέφωνα που αντάλλαξαν οι δύο υπουργοί Άμυνας; Λέτε να τα αναφέρουν όλα αυτά οι Τούρκοι έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην Ουάσιγκτον και στα F-16; Γιατί κατά το Καλίν τα θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολλά. Υπάρχει, λέει, η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Εχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα.

***
Και πάλι ο Καλίν αποκάλυψε όρους για συνομιλίες

Εκτός βεβαίως εάν εννοεί τις συνομιλίες «θετικής ατζέντας», ή «χαμηλής πολιτικής» με τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά τέτοιου είδους συνομιλίες για τουρισμό, ενέργεια, οικονομικά δεν έχουν να κάνουν με εξομάλυνση σχέσεων. Άλλωστε ο Καλίν δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτει επαφές προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες. Και ποιος δεν θυμάται τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού Άννα- Μαρία Μπούρα και μετά έλεγε ότι παρέδωσε λίστα έξι σημείων για να επαναρχίσει ο διάλογος. Τέτοια λίστα δεν υπήρξε ποτέ. Αλλά τότε ήταν πριν από τους σεισμούς.

***
Τι σημαίνει η επανεκλογή του Ερντογάν

Ας δούμε όμως με ψύχραιμη ματιά, τι θα συμβεί στην Τουρκία μετά την 14η Μαΐου και πόσο το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών επηρεάζει την χώρα μας; Μετά την αρχική βεβαιότητα της επανεκλογής Ερντογάν και την αμφισβήτησή της, εξαιτίας των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, είναι ίσως η στιγμή για μια πιο ψύχραιμη πρόβλεψη για τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, με βάση την εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή της ΝΔ, με βαθιά γνώση και αξιόπιστη πληροφόρηση για την τουρκική πραγματικότητα, ο Ερντογάν θα επανεκλεγεί. Μιλώντας σε ένα πηγαδάκι, μαζί με άλλους συναδέλφους του, όχι μόνον από τη ΝΔ, χθες στη Βουλή, εξηγούσε γιατί ο Ερντογάν, έστω και οριακά, θα τα καταφέρει, χάρη στον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των ΜΜΕ, το προσωπικό του χάρισμα με τους συντηρητικούς Τούρκους ψηφοφόρους και την πολιτική αδυναμία του Αλεβίτη Κιλιντσάρογλου.

Ωστόσο, η έως τώρα πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στον Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να κυβερνά ερήμην της, χάρη στο αλά τούρκα προεδρικό σύστημα που εισήγαγε, αλλά και γιατί θα πάρει, εν τέλει, με το μέρος του την Ακσενέρ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καιρίδης εξηγούσε ότι η επανεκλογή Ερντογάν θα βάλει τέλος στις όποιες ελπίδες υπήρχαν για τον εκδημοκρατισμό και τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, ιδίως αν συνοδευτεί από εσωτερικές εντάσεις και καταστολή, και θα επιταχύνει τη μετατροπή της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση από στρατηγική σε συναλλακτική, ενός δηλαδή διαρκούς και γεμάτου τριβές «δούναι και λαβείν».

***
Γιατί πήγε ο Πρωθυπουργός σε Δημοτικό Σχολείο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτοι διαδραστικοί πίνακες, που στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας. Ήταν μαζί του και η Νίκη Κεραμέως και οι μικροί μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι (το ίδιο νομίζω και ο Πρωθυπουργός) από την εφαρμογή του διαδραστικού πίνακα στο μάθημα της Γεωγραφίας. Κάθισε μαζί τους στα θρανία, άνοιξαν βιβλία και τους ρώτησε τι ομάδα είναι, εάν έχουν πάρει ήδη τις λαμπάδες τους και πως τους φάνηκε η νέα τεχνολογία στα σχολεία.

***
Πρώτα εκλογές και μετά άδεια ενός μηνός

Θα είναι στην κυβέρνηση για 45 ημέρες ακόμα. Δηλαδή έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου Και μετά, θα πείτε; Μετά θα ζητήσει άδεια ενός μηνός για να ξεκουραστεί καθότι εδώ και χρόνια δεν βρήκε ευκαιρία να ξεκουραστεί. Και πότε θα γυρίσει λέτε; Όταν και όποτε τον καλέσει ο Πρωθυπουργός (είναι σίγουρος ότι θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός) να ξαναπροσφέρει τις υπηρεσίες του. Ποιος είναι; Με ένας από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ο οποίος αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα.