Επισπεύδει η κυβέρνηση την κατάθεση της τροπολογίας σχετικά με τον τρόπο που θα αποφασιστεί η επικύρωση των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, που είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμα και σήμερα.
Το συγκεκριμένο Τμήμα έχει 11μελή σύνθεση, αλλά την επικύρωση των συνδυασμών που θα κατέλθουν στις εκλογές την κάνει η 5μελής σύνθεσή του. Με την τροπολογία η κυβέρνηση θα αναθέσει στην Ολομέλεια του Α΄Τμήματος, δηλαδή στην 11μελή σύνθεση της να λάβει τη σχετική απόφαση. Αυτό κρίνεται απαραίτητο γιατί είναι η πρώτη εφαρμογή του νόμου 5019/2023, ενός νόμου ο οποίος εμπεριέχει έναν νομικό γρίφο προς επίλυση, καθώς το Σύνταγμα (αρ. 51) απαιτεί αμετάκλητη καταδίκη και όχι απλά οριστική προκειμένου να απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές και ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έχει αμετάκλητη καταδίκη, ο νόμος 5019/2023, ωστόσο, ο οποίος ψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση ακόμα και με πρωτόδικη καταδίκη για ηγετικά μέλη ή και απλούς βουλευτές κόμματος που έχουν καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία και για συμμετοχή είτε σε εγκληματική είτε σε τρομοκρατική οργάνωση.
Άρα, θα χρειαστεί να ερμηνευθεί ο νόμος κατά την πρώτη εφαρμογή του. Επιπλέον, η περιρρέουσα φημολογία στον Άρειο Πάγο, θέλει τον πρόεδρο του Α΄ Τμήματος, Χρήστος Τζανερρίκο, ένα ισχυρό πρόσωπο στο Ανώτατο Δικαστήριο, να είναι χολωμένος από την τοποθέτηση του Ισίδωρου Ντογιάκου ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέση που διεκδικούσε και ο ίδιος. Αν έμενε ως είχε η 5μελής σύνθεση, θα υπήρχε ενδεχομένως ένα ρίσκο το οποίο δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κυβέρνηση.
Αν τελικά η τροπολογία δεν κατατεθεί σήμερα θα κατατεθεί τη Δευτέρα.
«O Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις» σημείωσε ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ. «Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης να τον καταδικάζει (σ.σ. τον Κασιδιάρη) ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας είπε ότι «το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά αν χρειαστεί όποια τεχνική προσθήκη είμαστε παρόντες. Είμαστε σε ετοιμότητα να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει». Είναι επαρκής η διάταξη, ξεκαθάρισε «αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».
Σημειώνεται ότι την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη ανέλαβε και επίσημα ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει εξάλλου τη νομική εκπροσώπηση του κόμματος. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Αρειο Πάγο στις 5 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έφερε πρόσφατα τροπολογία που αναφέρει ότι το σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα ίδρυσης κόμματος και συμμετοχής στις εκλογές. Αλλά αυτή η προστασία δεν περιλαμβάνει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις βουλευτικές εκλογές υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, ούτε κόμματα στα οποία κατέχουν επιτελικές θέσεις πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας.