Εξαιρώντας τον φιλανθρωπικό σκοπό για τον οποίο προορίζονται τα έσοδα από την δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό CREAID (θα διατεθούν στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο»), αίσθηση προκαλεί η διάσταση που έχει λάβει το θέμα με τα «ιστορικά γυαλιά» του Ανδρέα Παπανδρέου, που παραχωρήθηκαν από τον γιό του Νίκο Παπανδρέου για τον παραπάνω σκοπό.
Μέχρι στιγμής η προσφορά που έχει κατατεθεί είναι στα 7.500 ευρώ, ενώ η δημοπρασία είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό αυτό μπορεί κάλλιστα να ξεπεραστεί. Φωτογραφίες με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ να φοράει τα επίμαχα γυαλιά την περίοδο της πρωθυπουργίας του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών ρεπορτάζ.
Σε ένα από αυτά (στον ΑΝΤ1) ο γιός του Νίκος θα πει για τον πατέρα του: «Δεν νομίζω ότι έπαιρνε σοβαρά τα αντικείμενα εν ζωή, δεν είχε τέτοια τρέλα» (με εξαίρεση ενδεχομένως τις φωτογραφικές μηχανές που ήταν το πάθος του). Ενώ θα προσθέσει: «Δεν είναι ότι δίνουμε κάποιο γραπτό κειμήλιο. Είναι κάτι που ήταν μέσα στη ζωή του, που σήμερα ο κόσμος για κάποιο λόγο το θέλει. Ειδικά σήμερα που υπάρχει πάθος για το παρελθόν του Ανδρέα».
Τι είναι ακριβώς αυτό που «θέλει ο κόσμος»; Να μοιραστεί κάτι από την προσωπική ζωή ενός ηγέτη, όπως τα …γυαλιά του, για τα οποία κάποιος έχει προσφέρει ήδη 7.500 ευρώ, σε αντίθεση με το κομπολόι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που στην ίδια δημοπρασία έχει φτάσει μόλις τα 510 ευρώ; Και πόσο άραγε μπορεί να αποτιμηθεί η αξία των άλλων εμβληματικών γυαλιών του Ανδρέα της ύστερης περιόδου που εκτίθενται σε ειδική προθήκη στην Βουλή μαζί με την πένα του, το CARTIER ρολόι του, την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης;
Ή πόσο θα άξιζαν άραγε αν δημοπρατούντο τα γυαλιά του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή που επίσης εκτίθενται στην Βουλή, ή η πένα με την οποία υπέγραψε το πρώτο αντίτυπο του Συντάγματος του 1975, ή τα μανικετόκουμπά του, για να μην αναφερθούμε στον σκούφο του γκολφ που φορούσε ο ιδρυτής της ΝΔ και λάτρης του αριστοκρατικού παιχνιδιού;
Τα προσωπικά αντικείμενα κουβαλούν τον δικό τους συμβολισμό καθώς συνδέονται με τις ανθρώπινες ιστορίες, είναι, κατά μια έννοια, η προέκταση των φορέων τους, της αισθητικής τους, της προσωπικότητάς τους, είναι τρόπος έκφρασης και μοιραία καθίστανται για όλους κάποια στιγμή ιστορικά τεκμήρια της ύπαρξής τους. Στην περίπτωση διάσημων προσώπων της πολιτικής αποκτούν ένα περιεχόμενο μυθοποιημένο, στα όρια του φετιχισμού, που υποδηλώνει, πέραν του ιστορικού, μουσειακού ή συλλεκτικού ενδιαφέροντος, και μια προσωπολατρική διάσταση. Υποδεέστερη πάντως τις περισσότερες φορές από εκείνη των σταρ του σινεμά ή της μουσικής –τα χαρακτηριστικά στρογγυλά γυαλιά ηλίου που φορούσε ο Τζον Λένον είχαν πουληθεί το 2019 στην τιμή των 137.000 αγγλικών λιρών (156.000 ευρώ) σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s του Λονδίνου, δηλαδή σε 20πλάσια τιμή από ότι τα «ιστορικά γυαλιά» του Ανδρέα Παπανδρέου.