Με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ο Ουκρανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλεξέι Ρεσνίκοφ εντυπωσιάστηκε από το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη και τον συμβολισμό του. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την, σε πολλαπλά επίπεδα, υποστήριξη τους στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Οι πρόσφυγες μας βρίσκουν ένα σπίτι στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν όμως έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Ουκρανός έκανε μια ανάλυση για την κατάσταση που επικρατεί στα πεδία των μαχών και φάνηκε ότι τόσο οι Ουκρανοί, όσο και οι Ρώσοι έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο από πυρομαχικά. Όχι οποιαδήποτε πυρομαχικά, αλλά πυρομαχικά αντιαεροπορικών , αφού όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται η εαρινή επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Θέλουν δηλαδή αντιαεροπορικά και πυρομαχικά ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Ειδικά για την προετοιμαζόμενη εαρινή επίθεση αποφάσισε να μεταβεί και στην Λευκωσία αφού η Εθνική Φρουρά διαθέτει TOR M1 και άρματα μάχης ρωσικής κατασκευής Τ-80. Όχι δεν έκανε στην Αθήνα συζήτηση για τους S-300 γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη θέση της Ελλάδας. Ναι, μπορούμε να δώσουμε τους S-300 με την προϋπόθεση ότι θα τους ανταλλάξουμε με ισχυρότερα όπλα δυτικής προέλευσης, όπως κάναμε με την ανταλλαγή των BMP-1 με τα γερμανικά Marder.

Ο Ουκρανός έκανε αναφορά για τα ελληνικά άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής BMP-1 που ήδη 20 από αυτά πολεμούν στο ανατολικό μέτωπο ενώ λίαν συντόμως αποστέλλονται και άλλα δέκα. Ευχαρίστησε και για τα όπλα που στείλαμε, τα Καλάσνικωφ, τα αντιαρματικά και για τους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν σταλεί, όπως ανάφερέ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. κτλ. Και οι Ρώσοι έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά και αυτός είναι ο λόγος που έχουν μειώσει τους βομβαρδισμούς με πυραύλους

Ειδικά για τους Ρώσους είπε ότι η Μόσχα αποστέλλει στο μέτωπο, στρατιώτες χωρίς εκπαίδευση, τους δίνει μόνον ένα καλάσνικωφ και τους λέει να πάνε με αυτό να πολεμήσουν. Συχνά τα πεδία μαχών μοιάζουν με «κρεατομηχανή»: «Ρίχνουν στη μάχη κρέας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για τους μισθοφόρους της περιβόητης Ομάδας Βάγκνερ, οι Ρώσοι θέλουν να τους τιμήσουν, δίνοντας σε οδούς ονόματα Ρώσων της Ομάδας αυτής που έπεσαν στην μάχη, αλλά οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Αφού μέλη της Ομάδας αυτής ήταν κατάδικοι, εγκληματίες που τους είχαν αποφυλακίσει με την προϋπόθεση να πολεμήσουν τους Ουκρανούς

«Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε», σημείωσε σε κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας ο Ουκρανός υπουργός. Εκτός από την τρέχουσα κατάσταση, δήλωσε πως επιθυμεί να γίνουν συζητήσεις και για θέματα μετά τον πόλεμο και τη νίκη της Ουκρανίας σε αυτόν. Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα υπήρξε ένας πάρα πολύ καλός εταίρος και είμαι βέβαιος ότι σε διμερές επίπεδο θα συνεχιστεί αυτή τη συνεργασία. Ιδιαιτέρως θα συνεχιστεί με το Ναυτικό καθώς είχαμε πολύ καλή εμπειρία, είστε φημισμένοι στη θάλασσα. Ο Αρχηγός μας του Ναυτικού θα ήθελε να συζητήσει μαζί σας στρατηγικές ιδέες (…) και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η αντίδραση της Αθήνας ήταν ταχεία και αποφασιστική, «καθώς έχουμε πολύ ξεκάθαρη και σταθερή στάση εναντίον κάθε είδους αναθεωρητισμού, είτε πρόκειται για αμφισβήτηση βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται με την απόπειρα αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και μεταβολή του status quo». Επεσήμανε ακόμα πως η Ελλάδα από την πρώτη ημέρα, απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και προσέφερε την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και εφάρμοσε όλες τις κυρώσεις, «παρά το σημαντικό κόστος που συνεπάγετο αυτό για την πατρίδα μας, και δεν μετανιώνουμε για αυτό». Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, τόνισε πως στόχος της Αθήνας είναι να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο στη μάχη που δίνει για την εδαφική της ακεραιότητα, επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη προς τον Ουκρανικό λαό και απέτισε φόρο τιμής «στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που μάχονται με ανδρεία και αυτοθυσία για τη νίκη».