Ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έφτασε στο Πεκίνο για μία τριήμερη επίσκεψη, την πρώτη από το 2019, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του, έχοντας στο πλευρό του την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το κοινό ταξίδι ΜακρόνΦον ντερ Λάιεν είναι ενδεικτικό της πρόθεσης των ευρωπαίων ηγετών να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Κίνα, την οποία έχουν επισκεφθεί και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τους τελευταίους μήνες.

Όπως και αυτοί, ο Μακρόν και η Φον ντερ Λάιεν σκοπεύουν να πιέσουν τον Σι Τζινπίνγκ να λάβει περαιτέρω μέτρα για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ θα βελτιώσουν επίσης την ολοένα και πιο στενή εμπορική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

Ο ρόλος του Εμανουέλ Μακρόν

Ένας εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μακρόν βρήκε «σημεία σύγκλισης με τις κινεζικές προτάσεις» για τον τερματισμό του πολέμου.

Κατά την γαλλικη εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος, όπως άλλωστε και ο Γερμανός καγκελάριος, επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους συζήτησης με τις κινεζικές αρχές, και να αποστασιοποιηθεί από την «συγκρουσιακή» προσέγγιση που προτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα συμφέροντά μας και την προσέγγισή μας», αναφέρει στην εφημερίδα Γάλλος διπλωμάτης.

Το Παρίσι – με το ταξίδι αυτό – θέλει μεταξύ άλλων να αναβιώσει τις ανθρώπινες ανταλλαγές, ιδίως εκείνες μεταξύ των φοιτητών των δύο χωρών, υπογραμμίζει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι o Γάλλος πρόεδρος  θα επιμείνει και στους πολιτιστικούς δεσμούς, εγκαινιάζοντας το γαλλοκινεζικό φεστιβάλ «Croisements» (Σταυροδρόμια), που παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα.

Ούσρσουλα φον ντερ Λάιεν: O «κακός αστυνομικός από τις Βρυξέλλες»

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι έχουν αποκαλέσει την κα φον ντερ Λάιεν τον «κακό αστυνομικό από τις Βρυξέλλες», δεδομένης της ισχυρής σχέσης της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη δυναμική υποστήριξή της για τη θέση του ΝΑΤΟ.

Μέρες πριν από την άφιξή της, η Φον ντερ Λάιεν έδωσε μια έντονη ομιλία επικρίνοντας τον Σι Τζινπίνγκ για τη φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε μια αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας, τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο παγιώνει τις ρωσικές προσαρτήσεις «απλώς δεν είναι βιώσιμο».

Μαζί, οι ηγέτες αντιπροσωπεύουν δύο «αρκετά διαφορετικές οπτικές της ευρωπαϊκής σκέψης για την Κίνα», δήλωσε ο Δρ Άντριου Σμολ, ανώτερος συνεργάτης του think-tank του German Marshall Fund.

Επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας

Το σημαντικότερο είναι ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην Κίνα μετά από πρόσκληση του Μακρόν.

Αυτό παρέχει τη διαβεβαίωση ότι θα κρατήσουν κοινή γραμμή, σημείωσε ο Δρ Σμολ, όχι προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που φαίνονται δύσπιστα για την προσέγγιση του Μακρόν αλλά και προς τους Αμερικανούς που παρακολουθούν στενά την επίσκεψη.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συναντήσει την κινεζική ηγεσία από τη στιγμή που το πολυαναμενόμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο ακυρώθηκε κατά τη διάρκεια της διαμάχης με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια.

Το BBC εξηγεί πως η επίδειξη ενότητας του Μακρόν και της Φον ντερ Λάιεν είναι επίσης μια προσπάθεια να καταρριφθούν οι κινεζικές ελπίδες να εκμεταλλευτούν τις διαφορές στην Ευρώπη.

Αλλά με τα κράτη μέλη να διατηρούν σχέσεις διαφορετικού βαθμού εγγύτητας με την Κίνα, η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε σαφή προσανατολισμό για το πώς να χειριστεί το Πεκίνο. Κάποιοι, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι πιο πρόθυμοι να διατηρήσουν τους εμπορικούς τους δεσμούς, ενώ άλλοι, ιδιαίτερα τα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ επιθυμούν μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στην Κίνα.