Ο βασιλιάς Κάρολος και η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχουν λάβει πληρωμές που ισοδυναμούν με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίρες από την εκμετάλλευση κτημάτων γης και περιουσίας, αποκάλυψε ο Guardian, στη σκιά μιας αιώνιας συζήτησης σχετικά με το εάν τα κέρδη τους πρέπει να δίνονται στο βρετανικό λαό αντι στη βασιλική οικογένεια.
Μια έρευνα από τον Guardian έδειξε την πλήρη κλίμακα του εισοδήματος που κερδίζουν οι βασιλείς από τα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης.
Τα δουκάτα λειτουργούν ως επαγγελματικές αυτοκρατορίες ακινήτων που διαχειρίζονται εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις, ξενοδοχεία, μεσαιωνικά κάστρα, γραφεία, καταστήματα και μερικά από τα κορυφαία πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου. Έχουν επίσης σημαντικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο ή φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.
Οι λογαριασμοί του Δουκάτου, που φυλάσσονται σε κοινοβουλευτικά και κρατικά αρχεία, αποκαλύπτουν πώς η βασίλισσα και ο πρωτότοκος γιος της, υπό την ιδιότητά του ως Δούκας της Κορνουάλης, επωφελήθηκαν από μια τεράστια αύξηση των εσόδων τους από τα δουκάτα κατά τη διάρκεια της επταδεκαετούς βασιλείας της.
Πέρυσι, τα εισοδήματά τους από το δουκάτο ανήλθαν σε 41,8 εκατομμύρια λίρες. Προσαρμόζοντας τον πληθωρισμό, ο Κάρολος και η Ελισάβετ έχουν λάβει ποσό ισοδύναμο άνω των 1,2 δισ. λιρών σε συνολικά έσοδα από τα δύο κτήματα.
Τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, που αποτελείται από 18.481 εκτάρια αγροτικής γης, κυρίως στη βόρεια Αγγλία και τα Μίντλαντς, περνούν αυτόματα σε όποιον κάθεται στο θρόνο. Το ίδιο το κτήμα αποτιμάται σε £652 εκατομμύρια.
Το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο περιλαμβάνει 52.450 εκτάρια, κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία, αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες. Το κτήμα δεν έχει συμβαδίσει με τη νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2013, για να φέρει την ισότητα των φύλων στη βασιλική διαδοχή. Τα κέρδη της εξακολουθούν να πηγαίνουν αυτόματα μόνο στον άνδρα διάδοχο του θρόνου.
Όταν ο Κάρολος, 74 ετών, έγινε βασιλιάς πέρυσι, το Δουκάτο της Κορνουάλης πέρασε αυτόματα στον γιο του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, μεταμορφώνοντάς τον, στα χαρτιά, σε δισεκατομμυριούχο και έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Αγγλία. Μπορεί να αναμένει ετήσια πληρωμή τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων λιρών.
Φυσικά, εκτός από αυτά τα «ιδιωτικά» έσοδα, η βασιλική οικογένεια λαμβάνει ετησίως και κρατική επιχορήγηση, δηλαδή χρήματα από το κράτος για την κάλυψη των εξόδων της, τα οποία έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και πλέον κοστίζουν στους Αγγλους φορολογούμενους περίπου 86 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως.
Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα του Guardian για τα εισοδήματα που έλαβε από τα δουκάτα, την οποία περιέγραψε ως «κερδοσκοπική».