Θα σας μεταφέρω στην τουρκική (σεισμόπληκτη) πόλη Χατάι, όπου υπήρξαν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Ε, δεν το λες και συνηθισμένο τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να επιβιβάζεται σε ένα Black HawK ελικόπτερο του τουρκικού στρατού, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και να επισκέπτονται τις σεισμόπληκτες περιοχές; Ούτε σύνηθες φαινόμενο μπορεί να το πεις την παρατηρητικότητα που είχε ένας νεαρός Τούρκος οφθαλμίατρος σε δομή σεισμοπλήκτων. Πρόσεξε ότι το δεξί μάτι του Έλληνα υπουργού ήταν κατακόκκινο: «Έλα να σε εξετάσω, να δούμε τι έχεις» του είπε σε άψογα αγγλικά. Τον έβαλε σε ένα μηχάνημα και το πόρισμα της εξέτασης ήταν ότι η πίεση που δέχεται λόγω των εκλογών κοκκινίζει το μάτι. Άλλωστε είχε περάσει, όπως έλεγε ο Παναγιωτόπουλος προσφάτως και ένα κρύωμα που ίσως και αυτό να έχει επίσης επηρεάσει.
Αλλά η είδηση είναι αλλού. Όταν οι δύο υπουργοί κάθισαν να τα πουν κατ’ ιδίαν σε μια αίθουσα κυβερνητικού κτιρίου στην περιοχή, με φόντο μια τεράστια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ, εκεί έγινε ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η ηρεμία που σημειώνεται μετά τους σεισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν και κατά πάσα πιθανότητα η θητεία και των δύο στα υπουργεία Αμύνης μπορεί να τερματισθεί με τις εκλογές, ωστόσο έως ότου έρθει εκείνη η ώρα, προετοιμάζουν σχέδια για μηδενική ένταση στο Αιγαίο. Ως πρώτο βήμα, εάν τελικά συμφωνήσουν, είναι η παράταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο και μετά τις εκλογές, δηλαδή να συνεχιστεί η αποφυγή έντασης και στους καλοκαιρινούς (τουριστικούς) μήνες, ώστε να ισχύσει μετά από χρόνια και το μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ και δεύτερον μελετούν τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων, ώστε να μειωθεί η ένταση. Αν συμβεί τελικά αυτό θα υπάρξει μακρά περίοδος ηρεμίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προς όφελος των λαών τους.
Στην Τουρκία υπάρχει αυτή την περίοδο το ραμαζάνι, κάτι που σημαίνει ότι όλη την ημέρα δεν προσφέρθηκε ούτε νερό στον Έλληνα υπουργό. Αλλά το βράδυ, μόλις έπεσε δηλαδή ο ήλιος, ο Ακάρ παρέθεσε δείπνο, το περιβόητο Ιφτάρ . Δεν ξέρω εάν στο μεταξύ οι δικοί μας ήπιαν τσάι, αλλά η υποδοχή που τους έγινε ήταν θερμή. Και στην Τουρκία υπάρχει προεκλογική περίοδος και ο Ακάρ αξιοποίησε όσο μπορούσε την παρουσία του Παναγιωτόπουλου στο Χατάι. Στη δομή την οποία επισκέφθηκαν τα παιδιά έτρεξαν δίπλα τους κάτι τους είπε ο Τούρκος υπουργός και μερικά άρχισαν να… φιλούν τα χέρια του Έλληνα υπουργού και των συνεργατών του. Το ίδιο συνέβη και στο νοσοκομείο που επισκέφθηκαν.
Να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, ειπώθηκε, όπως, ειπώθηκε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα πρέπει να γίνουν θάλασσες ειρήνης.
***
Τι ζητούν οι ψηφοφόροι από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ
Υπήρξαν, έμαθα, από τα επιτελεία των κομμάτων έρευνες τι είναι αυτό που επιζητούν αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι ψηφοφόροι από τα κόμματα. Οι απαντήσεις που πήραν στα χέρια τους σίγουρα τους προβλημάτισαν, αφού σχεδόν τίποτα δεν φάνηκε να ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους με αυτές τις καθημερινές κονταρομαχίες που διεξάγονται στα τηλεοπτικά πάνελ. Εκείνο που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι τα οικονομικά για τα οποία τα κόμματα δεν έχουν έως τώρα παρουσιάσει τα πλήρη προγράμματά τους, αλλά ούτε οι κομματικοί «τηλεοπτικοί» αναφέρονται σε αυτά, την στιγμή που κυριαρχεί η βίλλα του Ραγκούση στην Πάρο, η πρόσληψη των παιδιών τους στη βίλλα, ο Πάτσης, ο Παπάς και το 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Μιθριδάτης, οι υποκλοπές κτλ.
Οι βασικές ερωτήσεις λοιπόν των ψηφοφόρων προς τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ως εξής: Προς Νέα Δημοκρατία και προς Μητσοτάκη: Θα συνεχισθεί ή όχι η μείωση των φόρων και σε ποια έκταση; Θα υπάρξει αύξηση των μισθών και πόση θα είναι αυτή και εάν αυτή επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης θα μειωθεί και άλλο ο ΕΝΦΙΑ; Προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα: Πώς αντιμετωπίζει τη δήλωση Δραγασάκη για την επαναφορά ορισμένων φόρων; Τι θα γίνει με την ακρίβεια; Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί; Ίσως οι ερωτήσεις αυτές να έφθασαν στο επιτελείο Τσίπρα γιατί τον άκουσα τις προάλλες να περιορίζει τα της απονομής Δικαιοσύνης και να εστιάζει τις υποσχέσεις του, σε μείωση των τιμών και αύξηση των μισθών. Για την αύξηση των μισθών όμως τον πρόλαβε ο Μητσοτάκης, που πρώτος, προτού ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία των εκλογών ανακοίνωσε ότι η επόμενη τετραετία στόχος θα είναι η αύξηση των μισθών και την Πρωταπριλιά ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού. Και μόλις χθες ανακοίνωσε αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων.
***
«Εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω…»
Οι παρεμβάσεις στη νεολαία έχουν το δικό τους, σημαντικό μερίδιο στο προεκλογικό πρόγραμμα του Γραμματέα του ΚΚΕ. Άλλωστε, οι νεότερες ηλικίες αποτελούν παραδοσιακά “προνομιακό” πεδίο για το ΚΚΕ, το οποίο έχει κάθε λόγο να επιδιώκει να εκφράσει και την αντισυστημική διάθεση που κέρδισε έδαφος μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ο Κουτσούμπας έχει ήδη μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας στη Θεσσαλονίκη σε έναν γνωστό πολυχώρο πολιτισμού, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα μιλήσει σε φοιτητές στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων. Αν το σκεφτεί κανείς, ο Κουτσούμπας είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που μιλά σε πανεπιστημιακό χώρο σε αυτή την προεκλογική περίοδο και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα ακολουθήσει άλλος. Στη Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη και τις μεγάλες κινητοποιήσεις των νέων ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως το “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ” στην κάλπη έχει ένα ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο της περηφάνιας και της ανυπακοής. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Επειδή, αντίθετα με όσα προσπαθούν να πουν στη νεολαία οι διάφοροι καλοθελητές και ξαφνικοί “φίλοι” της, ισχύει απόλυτα για τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας, ο στίχος: «Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ’ άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω…»… (από το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ “Μικρόκοσμος” που έχει μελοποιήσει ο Μικρούτσικος).
***
Αντιδράσεις για το «έχουν φράξει μέσα μας…»
Αυτό το βίντεο που ανάρτησε στο TikTok η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, στο οποίο βάλλει κατά της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Η βουλευτής και τραγουδίστρια χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων και τη φράση «έχουν φράξει τα μέσα μας”. Το ύφος και η φρασεολογία που χρησιμοποίησε η Ραλλία Χρηστίδου δεν έμειναν ασχολίαστα από χρήστες των Social media οι οποίοι την επικρίνουν για το γεγονός ότι θέλει «ξέφραγο αμπέλι τη χώρα», υπενθυμίζουν ότι για τον φράχτη στον Έβρο διαμαρτύρεται και ο Ερντογάν ενώ την καλούν να πάει στον Έβρο και να εκφράσει την άποψή της στους κατοίκους της περιοχής.
***
Πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, θα είναι υποψήφιος στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Ζάκυνθο, με την Χαριλάου Τρικούπη να προσθέτει στα ψηφοδέλτιά της μία σημαντική «μεταγραφή». Ο κ. Κοντονής είχε εκφραστεί δημοσίως υπέρ της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος και από τότε συνεχώς αρθρογραφούσε για το ΠαΣοΚ. Εδώ και αρκετό καιρό, υπήρχαν επαφές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο, οι οποίες κατέληξαν στην υποψηφιότητα του κ. Κοντονή στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Είναι μια πολύ καλή μεταγραφή στο ΠαΣοΚ, όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο ίδιος ο Σταύρος Κοντονής, λέγοντας ότι η κίνησή του δεν έχει ιδιοτελείς σκοπούς και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως δεν πήγε από ένα μικρό κόμμα σε ένα μεγάλο, αλλά το αντίθετο.
***
Άρχισε η φαγωμάρα στο μόρφωμα Κασιδιάρη
Μπορεί η συζήτηση για το αν θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές το ακροδεξιό μόρφωμα του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, να συνεχίζεται, αλλά οι πληροφορίες λένε πως έχουν αρχίσει και εκεί οι εσωκομματικές φαγωμάρες. Από την Θεσσαλονίκη, 23 στελέχη του κόμματος αυτού, μεταξύ των οποίων και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ,απειλούν με παραίτηση. Μάλιστα έχουν στείλει και επιστολή γιαυτό τον λόγο στον Δομοκού και περιμένουν απάντηση. Ο λόγος; Η υποψηφιότητα του Ιωάννη Κόντη στην Α εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπροέδρου του Άρη Θεσσαλονίκης, τον οποίο θεωρούν φυτευτεί από την κεντρική διοίκηση και ξένο σώμα στον κομματικό μηχανισμό της συμπρωτεύουσας . Τελικά, ακόμα και η υποψία καρέκλας δημιουργεί τριγμούς, αν και μάλλον την τελική απόφαση στο θέμα θα την έχει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου.