Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι κατάφερε να συγκεντρώσει πληροφορίες καθώς πετούσε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν να υποβαθμίσει την αποστολή κατασκοπείας του, αναφέρουν νέες αναφορές.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως το ταξίδι του μπαλονιού στους αμερικανικούς αιθέρες πάνω από ορισμένες στρατιωτικές βάσεις, σε πολλές περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή πληροφοριών πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε τη Δευτέρα το NBC News, επικαλούμενο δύο σημερινούς ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην υψηλόβαθμο διαχειριστή.

«Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, αντί για εικόνες», ανέφερε η έκθεση του NBC σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την αναφορά του NBC, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ περιόρισαν την «ικανότητα του μπαλονιού να μπορεί να συλλέγει οτιδήποτε πρόσθετο».

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπόρεσε να μελετήσει και να αναλύσει το αερόστατο ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, λέγοντας: «Αποκτήσαμε κάποιο χρήσιμο πλαίσιο».

Αξιωματούχοι του Πεκίνου αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι το αερόστατο ήταν περιουσιακό στοιχείο της κυβερνητικής συλλογής πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά σε ένα μη επανδρωμένο πολιτικό σκάφος που ξέφυγε κατά λάθος από την πορεία του. Το αερόστατο προκάλεσε ένα μεγάλο επεισόδιο εθνικής ασφάλειας και μια διπλωματική διαμάχη, ωθώντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να αναβάλει μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται πως όταν δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη του μπαλονιού, η πτήση του παρακολουθήθηκε στενά καθώς κινούταν από την Αλάσκα στη Μοντάνα, όπου το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποθηκεύει ορισμένα πυρηνικά μέσα στην αεροπορική βάση του Μάλμστρομ. Το μπαλόνι επιτάχυνε καθώς η Κίνα προσπάθησε να το βγάλει από τον αμερικανικό εναέριο χώρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το NBC.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν περιόρισε τις προσπάθειες της Κίνας να συγκεντρώσει πληροφορίες από ευαίσθητες τοποθεσίες μετακινώντας πιθανούς στόχους και εμποδίζοντας την ικανότητα του μπαλονιού να λαμβάνει και να μεταδίδει ηλεκτρονικά σήματα.

Το αερόστατο πέρασε μια εβδομάδα πετώντας πάνω από τη Βόρεια Αμερική προτού ένα αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο το καταρρίψει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν υποβάθμισε τις δυνατότητες του μπαλονιού εκείνη την εποχή. Αλλά μετά την κατάρριψή του, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι το σκάφος μετέφερε εξοπλισμό ικανό να υποκλέψει και να εντοπίσει γεωγραφικά τις επικοινωνίες. «Είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι ο εναέριος χώρος μας»  είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την κατάρριψη του μπαλονιού.