Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια οδηγία που έχει ως στόχο να δεσμεύσει όλους τους εργοδότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να τηρούν συνθήκες διαφάνειας προκειμένου να εγγυώνται ίσες αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών, προβλέποντας πρόστιμα σε περίπτωση μισθολογικών διακρίσεων.

Οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο στην ΕΕ 13% λιγότερο ανά ώρα από τους άνδρες για ίση εργασία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής για το 2020. Το χάσμα αυτό είναι μόλις 0,7% στο Λουξεμβούργο, αλλά φτάνει το 15,8% στη Γαλλία, το 18,3% στη Γερμανία και ανεβαίνει στο 22,3% στη Λετονία.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εγκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ευρωβουλευτές (427 ψήφοι υπέρ, 79 κατά και 76 αποχές), θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια ορθότερη αντιπαραβολή των αμοιβών ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, μένει ακόμα να επικυρωθούν από το Συμβούλιο (κράτη μέλη).

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Και για την ίση αμοιβή χρειάζεται διαφάνεια. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν οι εργοδότες τους τις αντιμετωπίζουν δίκαια. Και όταν δεν το κάνουν, πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθούν και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται».

Έτσι, οι μισθολογικές δομές που συγκρίνουν τα επίπεδα αμοιβών θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ουδετερότητα φύλου, τόσο ως προς τα κριτήρια που τις διέπουν όσο και ως προς τα συστήματα αξιολόγησης και ταξινόμησης θέσεων εργασίας. Οι ανακοινώσεις κενών θέσεων και οι τίτλοι εργασίας θα πρέπει επίσης να είναι ουδέτερες ως προς το φύλο και οι διαδικασίες πρόσληψης πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις.

Η νέα ευρωπαϊκή  νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρείες στην Ένωση να αποκαλύπτουν στους εργαζομένους χρήσιμες πληροφορίες για τη σύγκριση των μισθών και την αποκάλυψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων. Οι μισθοί δεν θα είναι πλέον μυστικοί: οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με τους μισθούς για την κατηγορία επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Όπου οι αναφορές αποδοχών υποδεικνύουν διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων τουλάχιστον 5%, οι εργοδότες θα πρέπει να αξιολογήσουν τους μισθούς με τους εκπροσώπους των εργαζομένωντους. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Ένας εργαζόμενος που έχει υποστεί τραυματισμό λόγω παραβίασης των κανόνων θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση. Για πρώτη φορά, οι πολλαπλές διακρίσεις και τα δικαιώματα των μη δυαδικών ατόμων έχουν συμπεριληφθεί στο πεδίο εφαρμογής των νέων κανόνων.

Οι κανόνες προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα ατομικά και τα μέσα επίπεδα μισθών, κατανεμημένα ανά φύλο. Το μισθολογικό απόρρητο θα απαγορευτεί, καθώς δεν θα πρέπει να υπάρχουν συμβατικές ρήτρες που να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να αποκαλύπτουν την αμοιβή τους ή να ζητούν πληροφορίες για τις ίδιες ή άλλες κατηγορίες αμοιβών εργαζομένων.