Πίσω από τα προεκλογικά νέφη συμβαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Για παράδειγμα, ισραηλινές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν κάνει επαφές με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο τη μόνιμη μετεγκατάσταση στη χώρα μας. Πρόκειται για περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις – «μονόκερους» (unicorn), δηλαδή start – up επιχειρήσεις, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και για ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται είναι κυρίως η ανάπτυξη software, η μηχανική μάθηση (machine learning), η τεχνητή νοημοσύνη.
Τι γυρεύουν στην Ελλάδα
Το Ισραήλ θεωρείται υπερδύναμη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, με πανεπιστημιακή υποστήριξη, προηγμένο οικοσύστημα start-up επιχειρήσεων και χιλιάδες κατοχυρωμένες πατέντες. Ο λόγος που οι παραπάνω επιχειρήσεις στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τη χώρας μας, όπως και προς την Κύπρο και την Πορτογαλία, είναι κυρίως η πολιτική αστάθεια στο Ισραήλ, η προσπάθεια της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης Νετανιάχου να υπονομεύσει το κράτος δικαίου, με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και οι συνεχείς διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας. Αυτό το περιβάλλον έντασης δεν είναι ότι καλύτερο για επιχειρήσεις που χρειάζονται κυβερνητική ομαλότητα και σταθερότητα. Ειδικά για της ισραηλινές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, η Ελλάδα παρέχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα: βρίσκεται κοντά στη χώρα τους, με φιλικό περιβάλλον και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως Mictosft, Meta, Samsung, κ.α.
Οι συζητήσεις
Οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ενδιαφέρονται να ανοίξουν στην Ελλάδα κάποιο υποκατάστημα, αλλά να μεταφέρουν εδώ την κεντρική έδρα τους. Αν ευοδωθούν οι επαφές, το όφελος για τη χώρα μας δεν θα είναι μόνο οικονομικό ή επενδυτικό, καθώς θα μεταγγίσουν πολύτιμο know – how τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Όσο θετικός είναι για την Ελλάδα ο ορίζοντας τόσο αρνητικός είναι για το Ισραήλ, στο οποίο υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα (Globes, Times of Israel, Mako), αλλά και τηλεοπτικές συζητήσεις, που επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμο κεφάλαιο («σχέδιο εξόδου», το αποκαλούν) από τη χώρα εξαιτίας της κακοδιοίκησης, της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα και της πολιτικής αναταραχής με θρησκευτικό – εθνικιστικά χαρακτηριστικά.
Τι λένε οι ειδικοί
Αν δεν αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα, επιχειρηματολογούν αναλυτές και πανεπιστημιακοί καθηγητές, «τα ικανά και ταλαντούχα μυαλά» μαζί με την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας «θα μεταναστεύουν σε μια χώρα, μόλις δύο ώρες πτήσης μακριά», η οποία «προσφέρει φοροελαφρύνσεις για τον κλάδο ως αντάλλαγμα για την μετεγκατάστασή του». «Δεν με ενδιαφέρει να δω τη ισραηλινή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας να διαλύεται και να διασκορπίζεται σε όλο τον κόσμο. Είναι προτιμότερο να μεταφέρω την επιχείρησή μου αλλού», δήλωσε στην Globes ένας από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ισραηλινά δημοσιεύματα, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες διαψεύδουν επισήμως τις επαφές με τις εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν διπλωματικές προστριβές.