Απεβίωσε αιφνιδίως στο σπίτι του στην Αθήνα, σε ηλικία 80 ετών, ο αρχιτέκτονας, συλλέκτης, ερευνητής του ελληνικού βιβλίου και εκδότης Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος.
Γιος του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Σπύρου Στάικου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε για δύο έτη σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διακοσμητικές τέχνες στο Παρίσι, όπου εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά-διακοσμητικά γραφεία, τα οποία είχαν αναλάβει την αποκατάσταση και ανάπλαση ιστορικών και μνημειακών κτισμάτων.
Τα χρόνια εκείνα αρχίζει να δημιουργεί τη συλλογή βιβλίων του, αρχικά με εκδόσεις που αφορούν την αποτύπωση ιστορικών αρχιτεκτονικών μνημείων της Γαλλίας και εμβληματικά διακοσμητικά μοτίβα, και στη συνέχεια με εκδόσεις σχετικές με την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, από το 15ο αιώνα και μετά, οι οποίες αποτέλεσαν τον έναυσμα της μετέπειτα εκδοτικής του δραστηριότητας με θέμα το ελληνικό βιβλίο από την Αναγέννηση μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια.
Ανέλαβε την ανάπλαση της ιστορικής βιβλιοθήκης της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και κατά τη δεκαετή ενασχόλησή του με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Μονής τον απασχόλησε η ιστορία του θεσμού της βιβλιοθήκης διαχρονικά και σε πολλούς πολιτισμούς. Αποτέλεσμα ήταν η σύνταξη ενός χρονικού της εξέλιξης της βιβλιοθήκης, τόσο από βιβλιοθηκονομική όσο και από αρχιτεκτονική σκοπιά, με αφετηρία το 4000 π.Χ., η πεντάτομη Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό (2000-2013), η οποία κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Άτων –τον οποίο είχε συστήσει ο ίδιος και από τον οποίο κυκλοφόρησαν και άλλες εκδόσεις με θέμα την ιστορία του βιβλίου και των βιβλιοθηκών στον δυτικό πολιτισμό, λ.χ. Η Πνευματική Πορεία του Γένους (4 τόμοι, 2017–2022), Το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια (2020), Ο Έρασμος. Ένας απόστολος της ελληνικής διανόησης από τον Βορρά (2020), Τα Ελληνικά Αρχέτυπα & Ελληνικά Συγγράμματα σε Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα (2019), Η Αρχιτεκτονική των Βιβλιοθηκών στον Δυτικό Πολιτισμό. Από τη Μινωική Εποχή στον Μιχαήλ Άγγελο (2016),
H Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό (5 τόμοι, 2002–2012), Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας (2012), Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη (2015) κ.ά. – και μεταφράστηκε στα αγγλικά και κινεζικά.
Ανέλαβε την ανάπλαση της Βιβλιοθήκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, τη μετατροπή του κτίσματος Κωστής Παλαμάς (έργο του Κλεάνθη) σε Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη μετατροπή της Ροτόντας, του Ιερού Ναού του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στον Παλατίνο Λόφο στη Ρώμη από καθολικό σε ορθόδοξο ναό, την ανάπλαση του Μεγάρου του Δήμου Αθηναίων, της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λασκαρίδη, της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ κ.ά.
Το 2010 η συλλογή βιβλίων του βρήκε στέγη στο Ιδρυμα Ωνάση αποτελώντας τη βάση της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, για την οποία διαμόρφωσε ειδικούς χώρους στην έδρα του Ιδρύματος. Το 2016 σχεδίασε και επιμελήθηκε έκθεση για την αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών στο Μουσείο Μπενάκη. Τελευταία από τις δράσεις του ήταν η ίδρυση το 2020 της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κήπος Φιλοβίβλων» και η δημιουργία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Περί Βιβλιοθηκών – www.aboutlibraries.gr», με σκοπό την καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας των βιβλιοθηκών και των συλλογών τους από την αρχαιότητα έως σήμερα, αξιοποιώντας και καθιστώντας προσβάσιμο στο κοινό τον όγκο πληροφοριών και εικόνων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την έρευνα και σύνταξη της Ιστορίας της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό.