Ένα «γράμμα» περιμένει η Αθήνα να έρθει από την Ουάσιγκτον. Και το περιμένει πριν από τις εκλογές και έχει τη σημασία του. Όταν η Αθήνα θα λάβει αυτό το «γράμμα», «Letter of Offer and Acceptance», το ονομάζουν ή (LOA) αρχίζει επισήμως και με τη βούλα η απόκτηση των F-35. Το «γράμμα» κατά την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα φθάσει σε λίγες ημέρες, οπωσδήποτε πριν από τις εκλογές και θα αποτελεί την επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης για το κόστος αγοράς, τη διαθεσιμότητα και τους χρόνους παράδοσης των 20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου F-35 που έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον η Αθήνα. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ζητεί την απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 με δικαίωμα άσκησης προαίρεσης (option) για αγορά ακόμη 20 στο μέλλον. Μετά την αποστολή της επιστολής αποδοχής (LOA) από το αμερικανικό γραφείο των F-35, αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με ενημέρωση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, συμβασιοποίηση και ενεργοποίηση της σύμβασης με την εκταμίευση των προκαταβολών (που μάλλον θα γίνει μετά τις εκλογές). Ο ορίζοντας παραλαβής των δύο πρώτων «ελληνικών» F-35 προσδιορίζεται για το 2028. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τέσσερα F-35 το 2028, δύο το 2029, τρία το 2030, τρία το 2031, τέσσερα το 2032 και τα τελευταία τέσσερα F-35 το 2033.
***
Τα νέα Rafale και τα F-16 Viper που καταφθάνουν έως τις εκλογές
Δείτε τώρα τι περιμένουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κατ΄επέκταση στην κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, όσον αφορά τα εξοπλιστικά: Την Τρίτη προσγειώνονται με Έλληνες πιλότους στην Τανάγρα άλλα 2 (ένα ολοκαίνουργιο και ένα μεταχειρισμένο) Rafale και έτσι ο στόλος των Rafale θα ανέλθει σε 13. Ίσως έως τις εκλογές να έρθει ακόμα ένα, το 14ο. Συνεχίζεται, ένα κάθε μήνα , η παραλαβή των F-16 Viper, ήδη τέσσερις «οχιές» παρέλασαν την 25η Μαρτίου. Εκείνο που θα κάνει τη διαφορά είναι ότι τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου (οπωσδήποτε πριν από τις εκλογές) έρχεται από τις ΗΠΑ το F-16 Viper, της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν εδώ και ένα χρόνο στις ΗΠΑ και θα έχει το software των Vipers. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε προσφάτως την προμήθεια των ισραηλινών οπλικών συστημάτων Spikes Nlos, την αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι» και μέσα στον Απρίλιο θα προσγειωθεί στην Καλαμάτα το πρώτο εκπαιδευτικό τζετ αεροσκάφος.
***
Στην Τουρκία στις 4 Απριλίου ο υπουργός Άμυνας
Την ώρα που το (πανίσχυρο) Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας (αυτό που έχει κηρύξει το Casus Belli με την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων) εκτιμά τώρα πως είναι θετική η ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα προσγειώνεται στις 4 Απριλίου με το κυβερνητικό αεροπλάνο στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια και θα είναι επίσης το επιστέγασμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την τραγωδία των Τεμπών: «Δεν πάω στην Τουρκία για να λύσουμε τι διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός. Δεν αποκλείεται ο κ. Παναγιωτόπουλος να προσκαλέσει τον κ. Ακάρ να επισκεφθεί την Αθήνα, αφού εδώ και χρόνια ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ήθελε τέτοια πρόσκληση, πλην όμως η Αθήνα απαντούσε ότι εν μέσω προκλήσεων και απειλών δεν υπήρχε περίπτωση για πρόσκληση. Τώρα όμως που επικρατεί ηρεμία στο Αιγαίο ο κ. Ακάρ ίσως μπορέσει να έρθει στην Αθήνα. Το ερώτημα όμως είναι πότε; Αφού και οι δύο χώρες έχουν εκλογές και υπάρχει πιθανότητα μετά τις εκλογές να μην είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος υπουργός Άμυνας.
***
Αρχίζει μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων
Η αλήθεια είναι ότι καλά περάσαμε και ήρεμα, σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα χωρίς εκλογές. Αλλά τώρα που καθορίστηκε οι βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου όλα αλλάζουν. Αρχίζει η εποχή των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Σε διάστημα 18 μηνών στην Ελλάδα θα υπάρξουν εκλογές κατ΄εξακολούθηση. Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και υπολογίστε:. Μία ή και δύο εθνικές κάλπες θα στηθούν στις 21 Μαΐου και πιθανότατα στις 2 Ιουλίου, ενώ κανείς δεν θα απέκλειε και μια τρίτη αναμέτρηση αν όλα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Τον Οκτώβριο θα έχουμε δύο κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή για να επιλέξουμε δημάρχους και περιφερειάρχες ενώ ευρωεκλογές θα έχουμε και την άνοιξη του 2024. Ας μην ξεχνάμε βεβαίως και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
***
Όταν τραγουδάς Κόκοτα στον Λευκό Οίκο και σε αποθεώνει ο Μπάιντεν
Αναμφισβήτητα το ζευγάρι Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον έκλεψε την παράσταση στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο για την αναγνώριση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Αυτή τη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια για τη χώρα μας και τη συνεισφορά της στη δημιουργία του αμερικανικού κράτους λόγω της έννοιας της δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει στην πολιτεία του Ντέλαγουερ (σ.σ. ξέχασε όμως το…«Μπαιντενάκης», παρατσούκλι που του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Μίλησε και για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο είπε «νομίζω ότι είναι Έλληνας, πολύ πιο έξυπνος και πιο σκληρός από εμένα»
Αναμφίβολα, όμως, η στιγμή που ξεχώρισε στον Λευκό Οίκο ήταν όταν η Ρίτα Γουίλσον, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα μαζί με τον διάσημο σύζυγό της, τραγούδησε Σταμάτη Κόκοτα και το τραγούδι «Μια παρένθεση και μόνο» με τους παριστάμενους να τη συνοδεύουν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σηκώθηκε από τη θέση και την αποθέωσε αγκαλιάζοντάς την.
***
Οι απόγονοι των ηρώων του 21 εξακολουθούν να συγκινούν
Συγκινημένος και εντυπωσιασμένος με τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου σε εκδήλωση με απογόνους ηρώων του 21, ο Ζαΐμης Ανδρέας, πρώην Υπουργός, Μέγας Άρχων Ρεφερενδάριος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, έβγαλε την γραβάτα που φορούσε και την προσέφερε στον Αρχηγό. Αυτή η γραβάτα δεν είναι μια τυχαία γραβάτα αλλά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, η οποία φέρει το έμβλημα-θυρεό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας , το πτερωτό λιοντάρι σύμβολο του Αγίου Μάρκου, ιδρυτή της Αλεξανδρινής εκκλησίας, για να του δίνει δύναμη και φώτιση και να παραμείνει ακλόνητος υπερασπιστής της πατρίδας στα καθήκοντα του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, απόγονος του Σουλιώτη Αγωνιστή Νικόλαου Τζαβέλα για να ευχαριστήσει και εκείνος τον Αρχηγό του έδωσε ένα αντίγραφο από το προεπαναστατικό μπαϊράκι, την πολεμική σημαία των Σουλιωτών, το οποίο κράταγε στην έξοδο του Μεσολογγίου την Κυριακή των Βαΐων, στις 10 Απριλίου του 1826, ο Νότης Μπότσαρης, με αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου προστάτη των Σουλιωτών. Η πολεμική αυτή σημαία των Σουλιωτών προηγήθηκε των «Ελεύθερων Πολιορκημένων».Ήταν μάλιστα δώρο, της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, της Μεγάλης Αικατερίνης, προς τους Σουλιώτες, όταν αυτοί την είχαν επισκεφθεί, προκειμένου να της ζητήσουν την συμπαράστασή της στον αγώνα τους για της Ανεξαρτησία της Ελλάδας.
***
Γιατί οι Τουρκοκύπριοι πρόσφεραν… φέσι στον ηγέτη τους
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, φερέφωνο, όπως πολλοί τον θεωρούν πολλοί του Ερντογάν, τα βρήκε σκούρα με τους Τουρκοκύπριους. Διαμαρτύρονται για τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό που κάνει αντί να κάνει οικονομίες, τη στιγμή που καταβάλλονταν προσπάθειες για τη δημιουργία πόρων για την δημιουργία του ταμείου για σεισμούς και έκτακτες καταστάσεις και την μείωση μισθών και συντάξεων. Όπως μεταδίδει, ο Γκιουβέν Μπινγκιχάμ της KTAMS από τα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι δίνουν στον Ερσίν Τατάρ επάξια τον τίτλο του «επίτιμου Εβλιγιά Τσελεμπή» (ΣΣ: περιηγητή κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία) επειδή ταξίδευε από πόλη σε πόλη και πήγαν στο «προεδρικό» να του δώσουν ένα «φέσι και μαξιλάρι»
Όταν την Τετάρτη ο κ. Τατάρ εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο King’s College στο Λονδίνο, Κύπριοι φοιτητές διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Τόσο εναντίον του Τατάρ όσο και του βρετανικού πανεπιστημίου που επέτρεψε τέτοια εκδήλωση από ηγέτη ανύπαρκτου κράτους, που δεν το αναγνωρίζει κανείς. Τελικώς έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι το πανεπιστήμιο ουδέποτε συναίνεσε στη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης και πως αυτό που συμφωνήθηκε ήταν μια κλειστή, ιδιωτική συνάντηση την οποία ζήτησε η τουρκική πρεσβεία, όπου ο Τατάρ θα παρευρισκόταν για να μιλήσει σε Τούρκους φοιτητές τους.