Ο κύβος ερρίφθη. Η Μαρία Σπυράκη, η Σοφία Νικολάου και ο Θέμης Χειμάρας τίθενται οριστικά εκτός ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης θα είναι κανονικά υποψήφιος, ενώ ο κ. Οικονόμου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την περίπτωση του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ όσον αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που παραιτήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Να κάνετε λίγο υπομονή ανέφερε.
Τι είπε για τις συνεργασίες
Για τις συνεργασίες και το μετεκλογικό σκηνικό ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Εμείς ζητάμε μια καθαρή εντολή ισχυρής Νέας Δημοκρατίας, τόσο ισχυρής ώστε σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής να προκύψει Κυβέρνηση συμπαγής, σταθερή, με καθαρό προσανατολισμό που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της χώρας.
»Για όλα τα υπόλοιπα, μην ρωτάτε εμάς. Για όλα τα υπόλοιπα, ρωτήστε εκείνους που πιστεύουν στην απλή αναλογική, που πασχίζουν να αναζητήσουν σχήματα ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή, χωρίς να λένε τι εννοούν, ποια είναι τα κομμάτια της «προοδευτικής διακυβέρνησης». »Οι μισοί από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τον κ. Βαρουφάκη, οι άλλοι μισοί προσπαθούν να πουν ότι δεν θέλουν τον κ. Βαρουφάκη, λένε ότι δεν συζητούν για οτιδήποτε άλλο εκτός του κ. Τσίπρα Πρωθυπουργού, οι άλλοι αυτοπροτείνονται και λένε, ο κ. Ανδρουλάκης, είμαι και εγώ για Πρωθυπουργός. Μη ρωτάτε τη Νέα Δημοκρατία για αυτό. Ρωτήστε εκείνους και άμα βγάλετε άκρη, ελάτε και πείτε μας και εμάς».Απολογισμός κυβέρνησης
Κάνοντας τον απολογισμό της κυβέρνησης τόνισε ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός που παραδέχονται όλοι οι ειλικρινείς πολίτες ότι καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν αντιμετώπισε περισσότερες εξωγενείς κρίσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τις διαρκείς απειλές μια προκλητικής Τουρκίας, μέχρι την πανδημία, τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια που ενέσκηψε μετά. Παρόλα αυτά αυτή η κυβέρνηση τήρησε και σε αρκετές περιπτώσεις υπερέβη την συμφωνία αλήθειας που υπέγραψε το 2019 με τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Παράλληλα προχώρησε και σε αυτοκριτική. «Προφανώς υπήρξαν στο διάστημα αυτό και λάθη και αρρυθμίες και αστοχίες και καθυστερήσεις. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δεν προλάβαμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα που έπρεπε να γίνουν και ορισμένα που έγιναν δεν έγιναν όσο καλά θα θέλαμε. Αλλά δεδομένων των συνθηκών οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις τα λάθη μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να ακυρώσουν το συνολικό έργο που συντελέστηκε. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και ανάμεσα στην Ελλάδα του 2023. Μέσα σε 4 χρόνια η Ελλάδα έγινε και συνεχίζει να γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Μια χώρα που βελτίωσε τις συνθήκες ζωής των πολιτών της σε πάρα πολλούς τομείς» τόνισε.
Το δίλημμα των εκλογών
Σε ότι αφορά το δίλημμα των εκλογών επεσήμανε ότι «οι πολίτες ξέρουν τι έγινε από το 2015 έως το 2019 και ξέρουν τι έγινε από το 2019 έως το 2023 και με βάση τα στοιχεία, με τον λογικό υπολογισμό, με την προοπτική που αυτός δημιουργεί για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στο μπροστά και στο πίσω. Καλούνται να επιλέξουν αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά» υπογράμμισε.
Τι είπε για τον φράχτη στον Εβρο
Σε ερώτηση για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου επέμεινε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα, εκείνοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν. Ο κ. Τζανακόπουλος πιστεύει ότι η χώρα παρανομεί με τον φράχτη στον Έβρο και ο κ. Παπαδημούλης ζητά να σταματήσει η χρηματοδότηση για το φράχτη, πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις. Εάν επέστρεφε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέφερε τη χώρα στο στάτους του 2019» είπε, παραπέμποντας στην Ειδομένη, τη Μόρια και στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε, τέλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, προσθέτοντας ότι «όλοι θέλουμε διαιτησίες υψηλού επιπέδου σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου».