Βουβές και αποδιοργανωτικές χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους των δημοσκόπων οι επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου σε τούτη την πρώιμη φάση της προεκλογικής περιόδου. Οι πολίτες αποφεύγουν να εκφραστούν, μόνο ενθουσιασμένοι δεν είναι με την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση.
Τα ευρήματα των περισσότερων ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογείς, επί του παρόντος τουλάχιστον, πριν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί αναπτύξουν τα σχέδιά τους και ξεχυθούν στην ύπαιθρο χώρα, ρέπουν προς την αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας.
Ολοι τους δε, συμφωνούν ότι η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε το εκλογικό σώμα και αποκαρδίωσε τους ψηφοφόρους , με αποτέλεσμα να κινούνται με τιμωρητική διάθεση απέναντι σε όσους θεωρούν υπεύθυνους για το χάλι των σιδηροδρόμων και την απαξίωση βασικών λειτουργιών του κράτους.
Ετσι η καταγραφόμενη φθορά της κυβέρνησης από το υψηλό 39% των εκλογών του 2019 είναι πολύ μεγάλη, φθάνει και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στις περισσότερες των ερευνών η Νέα Δημοκρατία μετριέται κάτω του 30%, που εμφανώς πια δηλώνει τη φθορά. Αντιστοίχως οι έρευνες δείχνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ στάσιμο στη ζώνη μεταξύ 24% και 26%, πολύ μακριά από το 31,5% των εκλογών του 2019. Η διαφορά μεταξύ των δύο μπορεί να περιορίζεται στα όρια των τριών ποσοστιαίων μονάδων, αλλά δεν διαμορφώνει ρεύμα νίκης και επικράτησης όπως παραδοσιακά συμβαίνει με τα αντιπολιτευόμενα και διεκδικούντα την εξουσία κόμματα σε περιόδους φθοράς των κυβερνώντων. Επιπλέον προκαλεί εντύπωση πώς ούτε το τρίτο ΠαΣοΚ που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει μετεκλογικά αποκομίζει κέρδη από αυτό το κύμα φθοράς. Τα δημοσκοπικά ποσοστά του υποχωρούν σε επίπεδα λίγο παραπάνω από τα αποτελέσματα που είχε επιτύχει στις εκλογές του 2019.
Αντιθέτως οι έρευνες πριμοδοτούν τα μικρότερα εμφανώς αντισυστημικά κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζονται έτσι ενισχυμένοι οι σχηματισμοί του τηλεπωλητή Κυριάκου Βελόπουλου, του φυλακισμένου και καταδικασμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και του υπερφίαλου Γιάννη Βαρουφάκη. Υπό αυτή την έννοια οι βουβές επί του παρόντος εκλογές θα είναι όντως αποδιοργανωτικές και θα οδηγήσουν, τηρουμένων των αναλογιών, σε αδιέξοδα αντίστοιχα των εκλογών του 2012. Τα οποία προφανώς στον βαθμό που επιβεβαιωθούν θα επιβάλλουν άλλες συμπεριφορές και στάσεις από τους εκλογείς στη δεύτερη κάλπη του Ιουλίου.
Τότε, τα μεγάλα διλήμματα, αυτά που σήμερα προσπερνώνται από το κλίμα διαμαρτυρίας, θα τεθούν εκ των πραγμάτων με ένταση μεγάλη. Γιατί απλούστατα η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και περιπλανώμενη επί μακρόν ..