Μια ομάδα καλλιτεχνών στην Κινσάσα του Κονγκό έθεσε επί τάπητος μέσω μόδας την έλλειψη ανακύκλωσης και το αυξανόμενο πρόβλημα πλαστικών και σκουπιδιών στη χώρα· ο Γάλλος φωτογράφος και ρεπόρτερ Stephan Gladieu ήταν εκεί για να καταγράψει με τον φακό του τις επιπτώσεις που βιώνουν οι ντόπιοι και τροφοδοτεί ο καταναλωτισμός.

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Ndaku, η ζωή είναι ωραία», την οποία ίδρυσε ο εικαστικός και καλλιτέχνης περφόρμανς Eddy Ekete, γνέθει πεταμένα κινητά, πλαστικά, φελλούς, αφρολέξ, σωλήνες, υφάσματα, σύριγγες, μέρη αυτοκινήτου, κονσέρβες και άλλα σκουπίδια σε κοστούμια και πανοπλίες για να συνηγορήσει υπέρ του χαρακτήρα του επείγοντος που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες ενόψει του προβλήματος πλαστικών και σπουπιδιών το οποίο ορθώνεται σαν βουνό.

View this post on Instagram

A post shared by designboom magazine (@designboom)

Στη σειρά φωτογραφιών «Homo Détritus», ο Gladieu κατέγραψε το ρεύμα των καλλιτεχνών της Κινσάσα. «Η κολεκτίβα με καλωσόρισε για δύο εβδομάδες να φέρω σε πέρας αυτό το καλλιτεχνικό πρότζεκτ. Παρέμεινα πιστός στη φωτογραφική προτίμησή μου επιλέγοντας να κάνω τα πορτρέτα στους δρόμους της Κινσάσα… Ο δρόμος είναι η κοινή ιστορία αυτών των καλλιτεχνών και η κολεκτίβα τους οργανώνει περφόρμανς στον δρόμο για να ευαισθητοποιήσει τις αρχές και τους κατοίκους» εξηγεί.

Φωτ.: Stephan Gladieu/ Instagram

Το αποτέλεσμα καταλήγει να μοιάζει με ένα ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει την κρίση αποβλήτων της χώρας και την τεράστια δημιουργικότητα που διακατέχει τους νέους καλλιτέχνες. Τα απορρίμματα που χρησιμοποιήθηκαν ενέπνευσαν τους δημιουργούς να βρουν έναν ευρηματικό τρόπο να επικοινωνήσουν στον υπόλοιπο πλανήτη τα συναισθήματά τους για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στο Κονγκό.

Φωτ.: Stephan Gladieu/ Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ