Όταν τον Ιούλιο του 2019, λίγες ημέρες πριν από την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όταν η προσοχή της διεθνούς γνώμης ήταν στραμμένη στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, «Το Βήμα» αποκάλυπτε ότι οι Τούρκοι μετέφεραν από την Ανδριανούπολη με πλήρη μυστικότητα 42 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής σε μια παράνομη επιλαρχία του τουρκικού στρατού στην κατεχόμενη Κύπρο και συγκεκριμένα στην κατεχόμενη Κυθρέα, άρχισαν αμέσως οι πιέσεις προς την Άγκυρα για την απόσυρση των Λέοπαρντ.
Ηταν όμως φωνή βοόντως εν τη ερήμω, αφού η Άγκυρα επιδεικτικά αγνοούσε τις πιέσεις αυτές αν και παραβίαζε εσωτερικούς νομοθετικούς κανόνες της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Οι κανόνες αυτές απαγόρευαν ρητά στην Τουρκία να μεταφέρει στην Κύπρο οπλικά συστήματα γερμανικής κατασκευής ή προέλευσης.
Παρόμοιος κανόνας ισχύει και στην Ουάσιγκτον και το Κογκρέσο απαγορεύει αυστηρά να σταλεί οπλισμός στην Κύπρο αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης. Αλλά η Τουρκία παραβίαζε επανειλημμένως αυτούς τους κανόνες, αφού η τουρκική εισβολή έγινε με αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη και οπλισμό και σε κάποια στιγμή οι Τούρκοι για να ενισχύσουν τη δύναμη των κατοχικών δυνάμεων στο νησί μετέφεραν και άρματα μάχης καθώς και εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων (MLRS) , όλα αμερικανικής τεχνολογίας.
Οι πιέσεις προς την Άγκυρα ήταν ασφυκτικές, αλλά οι Τούρκοι τον χαβά τους. Έως ότου ξαφνικά προχθές υπήρξε αλλαγή στη στάση τους: Η Τουρκία με απόφαση Ερντογάν απέσυρε από τα κατεχόμενα τα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4. Πού τα μεταφέρει; Κατά πάσα πιθανότητα πίσω στην Αλεξανδρούπολη απ’ όπου ξεκίνησαν για να έρθουν στην Κύπρο. Τι είχε όμως συμβεί; Γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή της τουρκικής στάσης, που επί 24 χρόνια δεν έκαναν πίσω κόντρα στους διεθνείς κανόνες και στις πιέσεις;
Μόλις έγινε αντιληπτή η τουρκική παρανομία που άλλαζε σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στο πολύπαθο νησί η κυπριακή Βουλή ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να απαιτήσει από την Τουρκία την απόσυρσή των γερμανικών αρμάτων. Υπήρξε, μάλιστα, ψήφισμα της κυπριακής βουλής που καλούσε το Βερολίνο ν’ αλλάξει τη στάση του, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ήταν παντελώς αρνητική και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ ως αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν ποτέ. Στις 14 Ιανουαρίου του 2021, σε άρθρο της η Deutche Welle ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις του τότε Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ότι «η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία ν’ αποσύρει τα γερμανικής καταγωγής άρματα μάχης Leopard 2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα».
Οι πιέσεις όμως της Λευκωσία συνεχίστηκαν και η Κύπρος εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Άγκυρα επιδιώκει επανεκκίνηση των ενταξιακών συνομιλιών, η αλλαγή της κυβερνήσεων στην Γερμανία ανάγκασαν την Τουρκία ( να αποσύρει αυτά τα άρματα από την Κύπρο. Για την Εθνική Φρουρά της Κύπρου η απόσυρση των Leopard είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι λόγω της μορφολογίας του κυπριακού εδάφους μπορούν σε μεγάλο αριθμό ν’ αποβούν καταλυτικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει διευκολύνσεις στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο πολεμικό ναυτικό της, και ήταν η δεύτερη φορά που η Άγκυρα είχε αποστείλει στα κατεχόμενα εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, μετά τα πεπαλαιωμένα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Milan.
Μπορεί ωστόσο ν’ αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα, ωστόσο αντικαταστάθηκαν τον Μάρτιο του 2021 από αμερικανικά Μ48-Α5 Τ2, όπως ανέφερε μια κυπριακή ιστοσελίδα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτά είναι παλαιού τύπου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Leopard. Έτσι τώρα θα αναλάβει το Κογκρέσο να συμμορφώσει την Άγκυρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας με τον εξοπλισμό των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο, με τον Μπομπ Μενέντεζ να πιάνει εκ νέου δουλειά.