Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών έθεσε τα κόμματα σε θέση μάχης. Η αντίστροφη μέτρηση για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές μάχες, που ενδεχομένως να επιφυλάσσει πολλά επεισόδια, άρχισε. Πώς θα πορευθούν τα κόμματα προς τις κάλπες; Ποιος είναι ο εκλογικός τους στόχος; Ποια διλήμματα θα θέσουν στο εκλογικό σώμα; Ποια θα είναι η πολιτική και επικοινωνιακή τους στρατηγική;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσέγγιση νέων και αναποφάσιστων με θετικά μηνύματα και «πρεμιέρα» στο Tik Tok
«Σαν έτοιμος από καιρό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη την ημερομηνία των εκλογών και αμέσως εγκαινίασε τον προεκλογικό αγώνα, με αρχικό χρονικό ορίζοντα την 21η Μαΐου.
Στο διάστημα αυτό των επτά εβδομάδων που απομένουν έως τις κάλπες, πέφτει κατ’ αρχάς και το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του, σε μία μάχη που μοιάζει να χαρακτηρίζεται από το «όλα ή τίποτα».
Ο ίδιος έδωσε ένα πρώτο στίγμα σε ένα μήνυμα που ανέβασε στο Tik Tok, λίγες μόλις ώρες έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ήταν μία πρώτη ένδειξη των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο απευθύνεται κατά μείζονα λόγο στις νεότερες ηλικίες, που θεωρούνται από τις πιο δύσκολες για τη ΝΔ ομάδες του εκλογικού σώματος.
«Θα πρέπει να μιλήσουμε για αυτά που μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Κι αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό. Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου», κατέληξε σε αυτό το «εναρκτήριο» μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας έτσι να δείξει ότι πέραν του απολογισμού, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει με θετικά μηνύματα τις κρίσιμες εκλογικές ομάδες: τους νέους και τους αναποφάσιστους.
Τσίπρας: Θέλει σταθερή κυβέρνηση, προοδευτικής συνεργασίας
«Και τώρα τρέχουμε, αν και εμείς δεν έχουμε σταματήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» φέρεται να είπε χθες από τη Λειβαδιά ο Αλέξης Τσίπρας όταν τον ενημέρωσαν πως στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών. «Τι 14, τι 21, τι 28 Μαΐου» έλεγαν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωναν, ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σε αποδρομή».
Με αυτή τη συλλογιστική αρχίζει ουσιαστικά από σήμερα η αμιγώς προεκλογική εκστρατεία με βασικό μήνυμα ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ψήφος στη σταθερότητα και η νίκη του διασφαλίζει ότι από την πρώτη Κυριακή η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.
Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, από το Star forum 2023, του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού της Κεντρικής Ελλάδας που έγινε στη Λαμία. Εκεί μίλησε για πολύχρωμες κυβερνήσεις, προοδευτικές και όχι για κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και έριξε το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για το τι θα κάνει. Μάλιστα, επανέλαβε και αυτό θα το κάνει συνεχώς, το ερώτημα γιατί δεν τον ενοχλεί η συνεργασία με τη ΝΔ και θέτει μόνο θέμα για τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Στην Κουμουνδούρου έλεγαν χθες ότι όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις κερδίζει διαρκώς έδαφος και μάλιστα με πλειοψηφικό ρεύμα η άποψη περί προοδευτικής συνεργασίας. «Αυτό επιβεβαιώνει την αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς και τους κινδύνους της αλαζονείας Μητσοτάκη» λένε συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού και επιμένουν ότι υπάρχει υποεκτίμηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις και ο στόχος να κατακτήσει την πρώτη θέση είναι απόλυτα διεκδικήσιμος.
Επί της ουσίας μιλάνε για ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών και πλήρη αλλαγή του πολιτικού χάρτη και βάζουν ως σημείο τομή την τραγωδία των Τεμπών και θεωρούν ότι όλα παίζονται στις προσεχείς εκλογές.
Ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι από την στιγμή που δόθηκε η εκκίνηση για τις εκλογές, με την χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού, και θα αρχίσουν να τίθενται τα σκληρά πολιτικά διλήμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αναπτύξει δυναμική και θα είναι πρώτο κόμμα. Μάλιστα επιμένουν ότι θα αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα τηρούσαν πολύ χαλαρή στάση.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εμμένει στη γραμμή ότι αυτοδυναμία της ΝΔ έχει τελειώσει και ενισχύεται η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί συμμαχικών κυβερνήσεων και συγκεκριμένα για προοδευτική διακυβέρνηση. Βέβαια και από τις τελευταίες μετρήσεις, επικρατεί συζήτηση διότι μπορεί να πέφτει σημαντικά η ΝΔ, όπως είναι λογικό, και να μειώνεται η διαφορά, αλλά δεν υπάρχει σημαντική άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Αυτό θα αλλάξει και η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάρχει εικόνα πλήρους κατάρρευσης της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη» λένε από το επιτελείο του κ. Τσίπρα και συμπληρώνουν: «το γυαλί δεν έχει απλά ραγίσει, αλλά είναι κομμάτια και θρύψαλα». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ζητούμενο είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές και ειδικά για το ζήτημα των αναποφάσιστων η εκτίμηση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος θα γύρει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Επίσης, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλώντας στο Βήμα εστίαζαν στην δημοσκόπηση της MRB όπου για πρώτη φόρα στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία, παρατηρήθηκε μια τόσο μεγάλη μεταβολή στην παράσταση νίκης, δηλ. η ΝΔ χάνει 11,4 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κερδίζει 1,9%.
Ανδρουλάκης: «Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» με το βλέμμα στους νέους
Με σημαία το «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» και το βλέμμα στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και των νέων ψηφοφόρων θα πορευθεί προς τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών λέγοντας ότι «σηματοδοτούν το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του». Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί προεκλογικά ο κ. Ανδρουλάκης. Με κατά μέτωπο επίθεση στο «σύστημα Μητσοτάκη» και στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκλογικός αγώνας της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι διμέτωπος. Η μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση θα συνδυαστεί με σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Στόχος είναι να περάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι η ψήφος στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι επιδοκιμασία ενός μοντέλου διακυβέρνησης που χαρακτηρίστηκε από αδιαφάνεια, αναξιοκρατία και τοποθέτηση σε θέσεις κλειδιά, «κολλητών φίλων ή συγγενών».
Ο κ. Ανδρουλάκης θα επισημάνει, σε όλους τους τόνους, ότι ο ίδιος πρεσβεύει ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης εξουσίας, κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με μοναδικό στόχο να μπορέσει η Ελλάδα «να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της, τους εξασφαλίζει ασφάλεια, αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες».
Ο φιλόδοξος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να απευθυνθεί με τρόπο αποτελεσματικό στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων που αγγίζουν το 17% αλλά και των νέων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και θα είναι περίπου 400.000. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη «έτρεξαν», στα social media, την πρώτη καμπάνια του κόμματος με στόχο αυτό ακριβώς το κοινό. Κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας ήταν «κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής».
ΚΚΕ: Προσβλέπει στην ισχυροποίηση των δυνάμεών του
Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται εδώ και καιρό το ΚΚΕ αναμένοντας την οριστική απόφαση του Πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών. Έχοντας εδώ και καιρό αρχίσει να δημοσιοποιεί τις υποψηφιότητές του ο Περισσός μπαίνει στην «μάχη» με όλες του τις δυνάμεις προσβλέποντας στην ισχυροποίηση των δυνάμεών του, καταγράφοντας σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά και την τραγωδία των Τεμπών, ενίσχυση των δημοσκοπικών ποσοστών του έως και 6,7% (GPO), ενώ σε άλλες εμφανίζεται να κινείται γύρω από το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2019 (5,3%).
Για το ΚΚΕ είναι εκβιαστικό το δίλημμα «ακυβερνησία ή σταθερότητα», κάτι που όπως δηλώνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποσκοπεί στο να αποσπάσουν «τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια».
Έχοντας στραμμένο το «μέτωπο» κατά πάντων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), το ΚΚΕ διεκδικεί την ψήφο των πολιτών ως μαχητική δύναμη αξιοπιστίας, η οποία καλεί ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις «να κάνουν το βήμα ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα» και να το στηρίξουν στην κάλπη, απορρίπτοντας «τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες».
Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: «Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους». Ενώ τονίζεται πως «όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του». Παράλληλα, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα.
ΜέΡΑ25: Θέλει να χαλάσει την μετεκλογική αριθμητική
Μάχη για να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους θα δώσει το ΜέΡΑ25 το οποίο δηλώνει προκαταβολικά ότι δεν θα «παίξει» στην μετεκλογική αριθμητική για συμμετοχή σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που δεν δεσμεύεται προεκλογικά η Κουμουνδούρου σε ένα προγραμματικό πλαίσιο.
«Έχουμε ανοίξει τα χαρτιά μας δηλώνοντας ευθαρσώς ότι σε συγκυβέρνηση που δεν προήλθε από προεκλογική προγραμματική σύγκλιση δεν θα δώσουμε ούτε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε την παραμικρή ανοχή», δηλώνουν κατηγορηματικά.
Με τις δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη να δείχνουν το ΜέΡΑ25 να περνά το «κατώφλι» του 3%, κάτι που αποτυπώνει την προσέλκυση ενός έστω μικρού αντισυστημικού τμήματος πολιτών, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα δώσει σκληρή μάχη από κοινού με την ΛΑΕ του Δημήτρη Στρατούλη και άλλων αντιμνημονιακών πρώην βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν διαχωρίσει την θέση τους από την ηγεσία Τσίπρα και το 3ο Μνημόνιο, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή που θα προκύψει.
Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους νέους. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο, «όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι εποχιακοί, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν», δηλώνοντας ότι «είχε πάντοτε στόχο 500.000-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου».