Παρά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε ώρα υψηλής τηλεθέασης ότι σταματά καταρχήν την νομοθετική διαδικασία στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου τον κατηγορούν ότι πρόκειται στην ουσία για «δικαστικό πραξικόπημα», ότι η ανακοίνωση περί παγώματος των διαδικασιών γίνεται μόνο για να εξαπατήσει τον λαό και να σταματήσουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους.
Η θέση του Νετανιάχου έγινε ακόμη πιο δύσκολη, όταν προχθές απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος ζήτησε, επικαλούμενος λόγους κρατικής ασφαλείας, να σταματήσει η δικαστική μεταρρύθμιση μετά από μαζική άρνηση νέων Ισραηλινών να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία. Ο φόβος διάλυσης της νεοσύστατης κυβέρνησης ώθησε τον Νετανιάχου χθες αργά το βράδυ να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.
Διάχυτη δυσπιστία
«Εάν υπάρχει η δυνατότητα να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος μέσω του διαλόγου, ως πρωθυπουργός θα αφιερώσω χρόνο για διάλογο» δήλωσε ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι «επιμένουμε στην ανάγκη να γίνουν διορθώσεις στο νομικό σύστημα και θα δώσουμε την ευκαιρία να επιτευχθούν αυτές οι διορθώσεις μέσω μιας ευρείας συναίνεσης. Είναι από αυτή την εθνική ευθύνη που αποφάσισα να αναστείλω τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση του νομοθετικού πακέτου σε αυτή τη σύνοδο».
Θα υποχωρήσει ή κερδίζει χρόνο ο ισραηλινός Πρωθυπουργός;
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Απέφυγε να προσδιορίσει εάν είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις στα επίμαχα σημεία ή εάν θέλει μόνο να κερδίσει χρόνο. Ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει συνομιλίες με την αντιπολίτευση για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποδοχή στο νομοσχέδιο, αλλά τέτοιου είδους εκδηλώσεις προθέσεων έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Όπως αναφέρεται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Λεβίν φαίνεται να τον «πρόδωσε» λέγοντας «πρέπει να είμαστε έξυπνοι, θα περάσουμε τη μεταρρύθμιση αργότερα».
Ο Γιαΐρ Λάπιντ, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Αντίντ (Υπάρχει Μέλλον) πρώην δημοσιογράφος, ο οποίος διετέλεσε επίσης και πρωθυπουργός, αντέδρασε με δυσπιστία. «Εάν ο Νετανιάχου προσπαθήσει να μας ξεγελάσει, θα βρει μπροστά του και πάλι πολλούς πατριώτες Ισραηλινούς που θα αγωνιστούν με αποφασιστικότητα για τη δημοκρατία μας» δήλωσε. «Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για έναν πραγματικό και δίκαιο διάλογο, μπορούμε να βγούμε από αυτό το χαμηλό σημείο πιο δυνατοί και ενωμένοι και να το κάνουμε μια σημαντική στιγμή στην κοινή μας ζωή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Ισραήλ. Δεσμευόμαστε να την επιλύσουμε μαζί ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε εδώ μαζί».
Κερδισμένος ο σκληροπυρηνικός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ
Τι μέλλει γενέσθαι; Ήδη χθες βράδυ ξεκίνησαν οι πρώτες συνομιλίες του Νετανιάχου με την διαιρεμένη αντιπολίτευση. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ο «Μπίμπι», όπως λέγεται σε συντομογραφία, συναντήθηκε πρώτα με τον έχοντα διατελέσει υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ.
Δημοσίευματα αναφέρουν ότι ο Γκαντζ κάλεσε τον Νετανιάχου να διατηρήσει τον αναπεμφθέντα Γιοάβ Γκάλαντ στη θέση του. Αυτό είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια» και θα μπορούσε να συμβάλει στην ηρεμία της κατάστασης, όπως είπε.
Όπως σημειώνει η DW ο Γκάλαντ απολύθηκε την περασμένη Κυριακή, γιατί ζήτησε δημοσίως να σταματήσει η μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, δεν του έχει αποσταλεί ακόμη επίσημο έγγραφο απόλυσης. Γενικά πάντως επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις για το εάν θα πρέπει να ξεκινήσει η αντιπολίτευση διάλογο με την κυβέρνηση Νετανιάχου. Επικρατεί σκεπτικισμός αλλά και δυσπιστία στα λεγόμενά του. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή. Ότι για πρώτη φορά στις 13 εβδομάδες που διαρκούν οι διαδηλώσεις, η κυβέρνηση έχει και χιλιάδες υποστηρικτές της δικαστικής μεταρρύθμισης.
«Δεν πρέπει να συνθηκολογήσουμε με τους αναρχικούς»
Ανάμεσά τους και ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος απείλησε μάλιστα με παραίτηση, αλλά μετά φαίνεται να το καλοσκέφτηκε. «Στη συνάντηση των αρχηγών κομμάτων του συνασπισμού είχα αποφασίσει να αποχωρήσω από τον συνασπισμό, διότι ήμουν και είμαι της γνώμης ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί σήμερα» είπε. «Δεν πρέπει να συνθηκολογήσουμε με τους αναρχικούς. Αλλά τότε συνειδητοποίησα ότι θα τους έδινα τη νίκη εάν αποχωρούσα. Αλλά δεν θα νικήσουν! Δεν θα νικήσουν! Θα παραμείνουμε στον συνασπισμό και θα απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις».
Ο Μπεν Γκβιρ μπορεί να αισθάνεται ή ακόμη και να είναι ίσως ένας από τους νικητές. Διότι είναι ακόμη πιθανό να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, όπως έχει προγραμματιστεί. Και επειδή συμφώνησε στην αναβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, φαίνεται ότι θα πάρει πολλά χρήματα για τη δημιουργία μιας εθνικής φρουράς υπό την ηγεσία του. Τις τελευταίες εβδομάδες ζήτησε αυστηρότερη στάση απέναντι στους διαδηλωτές και τάσσεται επίσης υπέρ μιας σκληρής γραμμής απέναντι στους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη.