Λίγες ώρες προτού ανακοινώσει και επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να φρεσκάρει τα πολιτικά του προτάγματα.
Κατά την επίσκεψη του στη Λαμία, απ’ όπου τη Δευτέρα επανεκκίνησε την προεκλογική του δραστηριότητα έπειτα από το σοκ του δυστυχήματος των Τεμπών, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε, αφενός, να ακυρώσει την τακτική του Νίκου Ανδρουλακη και την εξαγγελία του για έναν πρωθυπουργό-έκπληξη και, αφετέρου, να επαναφέρει εμφατικά το ζήτημα της αυτοδυναμίας.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;».
Νωρίτερα, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδιατύπωσε της στρατηγική επιδίωξη της αυτοδυναμίας, με την επισήμανση ότι «οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα, είναι οι πιο κατάλληλες».
Και τα δύο αυτά κεντρικά στοιχεία των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού από τη Στερεά Ελλάδα, φανερώνουν ότι κύριος στόχος του κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι το ΠαΣοΚ και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, που στις τελευταίες μετρήσεις εμφανίζονται να έχουν μετακινηθεί στους αναποφάσιστους.
Στην ασάφεια του Νίκου Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιπαραβάλλει στο εξής την αξιολόγηση της δικής του θητείας και τη διεκδίκηση της δεύτερης ευκαιρίας για την κυβέρνηση του, ενώ στην περιπέτεια ενός – ενδεχομένως ετερόκλητου και θνησιγενούς – κυβερνητικού συνασπισμού ή πόσο μάλλον της ακυβερνησίας, θα απαντά με την επιχειρηματολογία για την αποτελεσματικότητα μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης, με στοιχεία πολιτικής διεύρυνσης.
Ως προς το τελευταίο, οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις… πολύχρωμες αλλά μονοκομματικές κυβερνήσεις, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν ένα πεδίο αντιπαράθεσης στον δρόμο προς τις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έσπευσε να μιλήσει για προαναγγελθείσα αποστασία και κυβέρνηση-κουρελού, δείχνοντας έτσι ότι η διολίσθηση στην τυφλή και ασύμμετρη πολιτική σύγκρουση θα είναι πολύ εύκολη.