«Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό, έστω ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;».
Αν και εμπλουτισμένη με την επικαιρότητα του «άγνωστου Χ», η αποστροφή αυτή του Πρωθυπουργού από τη χθεσινή του ομιλία στη Λαμία δεν είναι ξένη στο εκλογικό ακροατήριο.
Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» είναι μια μόνιμη επωδός του επικεφαλής της κυβέρνησης και αντιστοιχίζεται στην αντίληψη ότι οι ψηφοφόροι στις κάλπες ψηφίζουν για πρωθυπουργό. Επιλέγουν, δηλαδή, το πρόσωπο που θα τους κυβερνήσει.
Αν και με διαφορετική διατύπωση, την ίδια πεποίθηση εξέφρασε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το ινστιτούτο ΕΝΑ.
«Αν θέλουμε να υπάρξει άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός, πλην του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές» είπε. Πρόσθεσε δε ότι «την τελευταία φορά που επέλεξαν άλλοι πρωθυπουργό τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά».
Το συμπέρασμα είναι πως οι δυο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος πολιτεύονται με βάση τις αρχές του δικομματισμού. Κι αυτό ανεξάρτητα από εκλογικά συστήματα, προοδευτικές ή λιγότερο προοδευτικές κυβερνήσεις, μικρούς ή μεγαλύτερους κυβερνητικούς εταίρους.
Ακόμη περισσότερο, η βασική πρόταση διακυβέρνησης από τους διεκδικητές της εξουσίας έχει προσωποπαγή χαρακτηριστικά που συνήθως απαντά κανείς σε προεδρικά συστήματα. Το δίλημμα επομένως είναι μάλλον απλό: «Ή εγώ ή ο άλλος».