Το νήμα της προεκλογικής τους εκστρατείας, που άφησαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ξαναπιάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κομματικά επιτελεία. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινούν και πάλι περιοδείες, πυκνώνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους και θέτουν στο εκλογικό σώμα τα διλλήματα της κάλπης. Τίποτα όμως δεν είναι όπως πριν το τραγικό δυστύχημα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό, στο οποίο τα κόμματα επιχειρούν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους.
Οι κινήσεις και τα διλλήματα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε νέο κύκλο περιοδειών που σήμερα από τη Λαμία. Ήταν μια επίσκεψη την οποία προγραμμάτιζε νωρίτερα αλλά αναβλήθηκε μετά τα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενοι σταθμοί για τον Πρωθυπουργό είναι τα Ιωάννινα, τα οποία προγραμματίζει να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει και επίσκεψη, πριν την προκήρυξη των εκλογών, στην Κέρκυρα ή την Μυτιλήνη.
Το σκηνικό όπως διαμορφώθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα, προσέθεσε εμπόδια, στον στόχο της αυτοδυναμίας. Η ΝΔ διατηρεί την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει όμως να καλύψει ένα κρίσιμο χαμένο έδαφος αν θέλει, στην πρώτη καθοριστική αναμέτρηση, να πετύχει ένα ποσοστό που θα της επιτρέψει να αισιοδοξεί, ότι στις επαναληπτικές εκλογές, θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται μετά το ξεδίπλωμα της προεκλογικής στρατηγικής του κ. Ανδρουλάκη που κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την εξίσωση των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η στάση του προέδρου του ΠαΣοΚ και η αναφορά του σε τρίτο πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα Πρωθυπουργού σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενισχύει το αφήγημα της αυτοδυναμίας. Επιτρέπει, όπως λέγεται, στον κ. Μητσοτάκη να θέσει με πιο έντονο τρόπο το εκλογικό δίλλημα της σταθερότητας την επόμενη μέρα της κάλπης. «Ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας;».
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι ο θυμός των πολιτών μετά το δυστύχημα στα Τέμπη καταλαγιάζει και τα προβλήματα της καθημερινότητας θα αποτελέσουν και πάλι το πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Στα ζητήματα αυτά όμως έχει προστεθεί και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του κράτους που, όπως λέγεται, προϋποθέτει τη σύγκρουση με συντεχνίες και συμφέροντα, με το καλούμενο «βαθύ κράτος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις συγκρούσεις αυτές. Και ήδη «η ομάδα των τεσσάρων», η οποία αποτελείται από τους Γιώργος Γεραπετρίτη, Ακη Σκέρτσο, Μάκη Βορίδη και Κυριάκο Πιερρακάκη επεξεργάζονται ένα πλαίσιο προτάσεων για δραστικές παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση.
Η αισιοδοξία και οι εκκρεμότητες του Τσίπρα
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφύγει να εμπλακούν στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη, για τον «άγνωστο Χ». Στελέχη του κόμματος πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι στο ενδεχόμενο «προοδευτικής διακυβέρνησης» πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, που έχει θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού έχει το βλέμμα του στραμμένο στις εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν: ψηφοδέλτια και πρόγραμμα.
Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει αλλάξει τα δεδομένα της εκλογικής μάχης καθώς έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη κάτι που, όπως λέγεται θα φανεί στην κάλπη. Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έχει λάβει αμφίρροπα χαρακτηριστικά. Η ΝΔ εμφανίζεται να διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι οποίες όμως δέχονται την υποσημείωση της υποεκτίμησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το αφήγημα της «κρυφής ψήφου» που, πράγματι, φαίνεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η τακτική της επίθεσης στο κυβερνητικό αφήγημα της σταθερότητας και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού θα συνεχιστεί αμείωτη. «Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει σταθερότητα» είναι η πρόταση στην οποία συμπυκνώνεται η προεκλογική στρατηγική της Κουμουνδούρου.
Ο Ανδρουλάκης και το ρίσκο με τον «άγνωστο Χ»
Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπήρξε, αναμφισβήτητα το πρόσωπο της προηγούμενης εβδομάδας. Η αναφορά του σε τρίτο, πολιτικό πρόσωπο, που θα είναι Πρωθυπουργός σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας σήκωσε μια μεγάλη σκόνη σχολίων επικριτικών για τη θέση του αυτή. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα κάνει πίσω. Έμπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ κάνουν λόγο για μια κίνηση υψηλού ρίσκου που, όμως, στην παρούσα φάση έχει στρέψει τα βλέμματα της κοινής γνώμης στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη. Πάντως, εκτός του Α. Λοβέρδου, στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις για την επιλογή αυτή. Αντιθέτως, πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, φαίνεται να καλύπτει όλες τις φυλές του κόμματος. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα του δημιουργήσουν πρόβλημα και δείχνουν τις δημοσκοπήσεις και την αυξημένη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα.
Το επόμενο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης θα πυκνώσει τις παρεμβάσεις του δίνοντας σημασία στην ενίσχυση του προγραμματικού στίγματος του ΠαΣοΚ. Όσον αφορά τις υποσημειώσεις που δέχθηκε το πλαίσιο συνεργασιών που παρουσίασε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, μετά την αρχική ενόχληση που εκφράστηκε με τη δημόσια αποδοκιμασία του πρώην υπουργού, φαίνεται να επικρατούν πιο ψύχραιμες σκέψεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δοθεί συνέχεια στο θέμα.