Ολόκληρη η Γαλλία αυτή τη στιγμή μοιάζει με καζάνι που βράζει. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι γεμάτη οργή και αντιτίθεται σφοδρά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ο ανυποχώρητος Εμμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται ως οικονομική αναγκαιότητα – παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει εδώ και μέρες.
France strikes intensify as anger mounts against raising retirement age https://t.co/5uNOYEJAfH
— The Washington Post (@washingtonpost) March 24, 2023
Ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει ανένδοτος. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που ακόμα ελπίζουν ότι ο αναβρασμός που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα θα αναχαιτήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Εξάλλου, υπάρχει προηγούμενο απόσυρσης αντιλαϊκού νόμου στη Γαλλία μετά από κύμα παρατεταμένων μαζικών διαμαρτυριών.
Minor protests in France… https://t.co/UKfzxJ4oN5
— Tweet (@tweet) March 24, 2023
Το 2006, οι Γάλλοι και πάλι έβγαιναν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά ενός νέου τότε εργατικού νόμου που διευκόλυνε την απόλυση νέων εργαζομένων. Και όντως, μετά από διαδηλώσεις εβδομάδων, τελικά ο νόμος εκείνος αποσύρθηκε.
Επιπλέον, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πρέπει ακόμα να περάσει από τον έλεγχο του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, το οποίο μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αμφίβολο τρόπο με τον οποίο εκπονήθηκε.
Ωστόσο, αν η κυβέρνηση κάνει το δικό της, όπως φαίνεται πιθανό, αυτή θα είναι μια Καδμεία νίκη. Η ζημιά των τελευταίων εβδομάδων δεν μπορεί να αναιρεθεί. Ο κ. Μακρόν έκαψε γέφυρες με πιθανούς συμμάχους, δηλητηρίασε τις σχέσεις με πιθανούς διαπραγματευτικούς εταίρους και συσπείρωσε την πλειοψηφία του γαλλικού κοινού εναντίον του. Κάτι, που αν κρίνουμε από το κύμα απεργιών της Πέμπτης (23/03), που έπληξε τα πάντα, από τα διυλιστήρια πετρελαίου στη Νορμανδία μέχρι τα δημόσια λεωφορεία στη Νίκαια, η δυσαρέσκεια δεν οδηγεί πουθενά.
Ο κ. Μακρόν έχει χάσει, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, την εμπιστοσύνη του λαού, εξαντλώντας την όποια καλή διάθεση απέναντί του είχε απομείνει μετά την επανεκλογή του, αγνοώντας – για άλλη μια φορά – ότι εκατομμύρια άνθρωποι τον ψήφισαν μόνο και μόνο για να εμποδίσουν τον ακροδεξιό αντίπαλό του να αναλάβει την εξουσία.
Χάρη στη νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα ποσοστά δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έχουν πέσει κάτω από το 30%. Κίνησεις όπως, για παράδειγμα, οι εκκλήσεις για τον καθαρισμό των σκουπιδιών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας μπορεί να πυροδοτούν την πλούσια αστική βάση του προέδρου, αλλά πέφτουν στο κενό για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το οποίο έχει ελάχιστα κοινά με τον μέσο Παριζιάνο.
This is not Syria or Libya -This is France. Protests against Macron’s pension reform have become widespread and violent. pic.twitter.com/N2BimteeSP
— Ashok Swain (@ashoswai) March 23, 2023
Όσο περνούν οι μέρες, οι διαμαρτυρίες γίνονται και πιο έντονες, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε κομβικούς αυτοκινητόδρομους ή οργανώνοντας νυχτερινές πορείες που καταλήγουν σε σφοδρές συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές απαντούν ολοένα και πιο βίαια ακριβώς γιατί έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που επανειλημμένα αγνοεί την κοινή γνώμη, τις εκκλήσεις των μετριοπαθών συνδικάτων και τις μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις στους δρόμους.
Και όπως γνωρίζουν οι Γάλλοι από τη δική τους ιστορία, από το 1789 και το 1968 μέχρι τα Κίτρινα Γιλέκα, η αντίδραση του λαού συχνά φέρνει αποτελέσματα.
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου
Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει και την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του βρετανού μονάρχη Καρόλου του III, τον οποίο οι συνδικαλιστές λένε ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).
🇫🇷🪧🚮 #Paris municipal #garbage collectors have pledged to uphold a rolling #strike against #Macron‘s controversial #pension reform until Monday, as thousands of tonnes of rubbish linger in the streets 👇 pic.twitter.com/TCkAMxnOmF
— FRANCE 24 English (@France24_en) March 23, 2023
Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις. «Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.
Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.
Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου θα μετακινηθεί με το τραμ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.
Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι περίπατος» για τον Κάρολο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo:«Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».