Ένα φιλάκι είναι λίγο. Πολύ λίγο. Όμως, για ένα ζευγάρι που μπορεί να το χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, υπάρχουν στιγμές που ένα φιλί μένει ανεκπλήρωτη ανάγκη για οικειότητα. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει τώρα μια νεοφυής κινεζική επιχείρηση, η οποία έχει εφεύρει μια μηχανή φιλιού που μεταδίδει φιλιά μεταξύ μεγάλων αποστάσεων. Η εν λόγω μηχανή λειτουργεί ως εξής: συλλέγει δεδομένα μέσω αισθητήρων κίνησης από τον ένα χρήστη και τα μεταδίδει στον άλλον, όπου κι αν βρίσκεται.
Η μηχανή MUA – που πήρε το όνομά της από τον ήχο που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι όταν δίνουν ένα φιλί – αναπαριστά ένα ζευγάρι χείλη. Κατασκευασμένο από πυρίτιο, αυτό το ζευγάρι χείλη καταγράφει και αναπαράγει τον ήχο του φιλιού, ενώ θερμαίνεται κι ελαφρώς, καθιστώντας την εμπειρία πιο αυθεντική.
5. In 2011, researchers at Tokyo’s University of Electro-Communications came out with a «Kiss Transmission Machine».
In 2016, Malaysia’s Imagineering Institute invented the «Kissinger».
Read the article here.https://t.co/Vcypu7yV4G
— BFM News (@NewsBFM) March 23, 2023
Οι χρήστες μπορούν ακόμη και να κατεβάσουν δεδομένα φιλιών που υποβάλλονται μέσω μιας συνοδευτικής εφαρμογής από άλλους χρήστες. Η έμπνευση της ιδιαίτερης αυτής εφεύρεσης γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown.
Ως γνωστόν, η Κίνα επέβαλε αυστηρότατα lockdown για παρατεταμένες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια, με τις αρχές να απαγορεύουν στους κατοίκους να βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους για μήνες.
Κατά τη διάρκεια των αυστηρών αυτών lockdown, ένας φοιτητής από την Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του εργασίας ασχολήθηκε με την έλλειψη σωματικής οικειότητας στις βιντεοκλήσεις.
«Ήμουν σε σχέση τότε, αλλά δεν μπορούσα να συναντήσω την κοπέλα μου λόγω lockdown», είπε ο εφευρέτης Zhao Jianbo μιλώντας στον Guardian.
Αργότερα ίδρυσε μία εταιρία, τη Siweifushe, η οποία κυκλοφόρησε το MUA, το πρώτο της προϊόν, στις 22 Ιανουαρίου. Η τιμή της συσκευής είναι 260 γιουάν (35 ευρώ).
Τις δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της, η εταιρεία πούλησε πάνω από 3.000 μηχανές φιλιού και έλαβε περίπου 20.000 παραγγελίες, είπε ο νεαρός εφευρέτης.
Η συσκευή MUA μοιάζει με βάση κινητού για αυτοκίνητο, που εφαρμόζει στο κινητό του χρήστη, ενώ διαθέτει ένα ζευγάρι άχρωμα χείλη στο μπροστινό μέρος. Για να το χρησιμοποιήσουν, τα ερωτευμένα ζευγάρια πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή στα κινητά τους και να ζευγαρώσουν τις μηχανές φιλιού τους. Κάθε φορά που φιλούν τη συσκευή, αυτή ανταποκρίνεται.
Η συσκευή διατίθεται σε διάφορα χρώματα με τα ίδια unisex χείλη. Έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές, με ορισμένους χρήστες να λένε ότι ήταν ενδιαφέρουσα, ενώ άλλοι είπαν ότι τους έκανε να αισθάνονται άβολα. Ανάμεσα στα κορυφαία παράπονα ήταν η έλλειψη γλώσσας.
Οι κριτικές ήταν ανάμεικτες. Ένα άτομο την περιέγραψε σαν να φιλάει «μια ζεστή πιπίλα».
Ενώ κάποιοι χρήστες παραπονέθηκαν πως δεν έχει καμία σχέση με την αίσθηση ενός αληθινού φιλιού, άλλοι δήλωσαν ότι βοήθησε τις εξ’ αποστάσεως σχέσεις τους.
Το MUA δεν είναι η πρώτη συσκευή φιλιού εξ’ αποστάσεως. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ηλεκτρο-Επικοινωνιών του Τόκιο είχαν ανακαλύψει μια «μηχανή μετάδοσης φιλιού» το 2011, ενώ και το Imagineering Institute της Μαλαισίας είχε κατασκευάσει ένα παρόμοιο γκάτζετ, το «Kissinger», το 2016.