Στεκόμενος δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ στην αίθουσα των όψεων του 15ου αιώνα, έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους τελετών στο Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ύψωσε το ποτήρι με το λευκό κρασί του.
Προχώρησε σε μια πρόποση στην «υγεία του μεγάλου μας φίλου Σι και στην εμβάθυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας», προτού κλείσει την ομιλία του με τη κινεζική φράση ganbei, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «άσπρο πάτο».
Όπως εκτιμά ο Guardian σε ανάλυσή του, η ομιλία Πούτιν ήταν το αποκορύφωμα της διήμερης «επίθεσης γοητείας» του Κρεμλίνου στην Κίνα, με στόχο την εδραίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, εν μέσω της αυξανόμενης απομόνωσης της Ρωσίας από τη Δύση.
Από τη στιγμή που ο Σι κατέβηκε από το Boeing 747 του στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας τη Δευτέρα, ήταν σαφές ότι η επίσκεψη του Σι είχε τεράστια σημασία για το Κρεμλίνο. Καθ’ οδόν προς το πεντάστερο ξενοδοχείο Soluxe που ανήκει στην Κίνα, ο Σι πέρασε μπροστά από μια σειρά μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων προς τιμήν της επίσκεψής του.
Το ξενοδοχείο Soluxe βρίσκεται δίπλα σε ένα πάρκο σχεδόν 13 στρεμμάτων με δέντρα και φυτά από όλη την Κίνα, ενώ τα δωμάτιά του είναι σχεδιασμένα με βάση τις «αρχές του φενγκ σούι», όπως καυχήθηκαν περήφανα τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Λίγες ώρες αργότερα, αντικρίζοντας τον Κινέζο ηγέτη απέναντι από ένα μικρό τραπέζι, αφού πρώτα έδωσαν τα χέρια, ο Πούτιν χαιρέτισε αυτό που περιέγραψε ως «κολοσσιαίο άλμα της Κίνας προς τα εμπρός» υπό τον «αγαπητό του φίλο» Σι.
Το δείπνο της Δευτέρας
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πούτιν και ο Σι μίλησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες και απόλαυσαν ένα δείπνο έξι πιάτων με μπλίνι ορτυκιού, σιβηρικό σολομό, ελάφι σε σάλτσα κεράσι και κρασί από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.
Σε μια σπάνια κίνηση, ο Πούτιν συνόδευσε τον Σι στο αυτοκίνητό του μετά τις συνομιλίες και οι δύο τους εθεάθησαν να χαμογελούν μαζί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σι γλίτωσε από τη διπλωματία του μακρού τραπεζιού που προορίζεται για τους δυτικούς αξιωματούχους που ταξίδεψαν στη Μόσχα προσπαθώντας μάταια να αποτρέψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντ’ αυτού, ο Πούτιν την Τρίτη έστρωσε ένα τεράστιο, φαινομενικά ατελείωτο, κόκκινο χαλί για τον Κινέζο ομόλογό του, καθώς ο Σι εισήλθε στη Μεγάλη Αίθουσα του Κρεμλίνου από τη μία πλευρά και ο Πούτιν από την άλλη.
Σε μια τελετή γεμάτη αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια, ο Σι και ο Πούτιν στη συνέχεια περπάτησαν ο ένας προς τον άλλον και συναντήθηκαν στη μέση, χαμογελώντας καθώς έσφιγγαν τα χέρια.
Υπό τον ήχο των εθνικών τους ύμνων, οι δύο ηγέτες, φορώντας ασορτί καστανές γραβάτες, στέκονταν κάτω από δύο γιγαντιαίες σημαίες της Ρωσίας και της Κίνας που κυριαρχούσαν στην αίθουσα γεμάτη με χρυσούς πολυελαίους.
Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Σι ήταν πλούσια σε μεγαλοπρέπεια, καθώς ήταν προφανές ότι η Ρωσία ήθελε να τιμήσει τον Κινέζο ηγέτη που την επισκέφθηκε. Για το βράδυ έχει προγραμματιστεί κρατικό δείπνο, στο οποίο καλούνται να παραστούν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών.
Οι Μοσχοβίτες, επίσης, δύσκολα θα μπορούσαν να αγνοήσουν την επίσκεψη του Σι. Η, ήδη τρομερή, κυκλοφοριακή συμφόρηση στην ρωσική πρωτεύουσα εντάθηκε περαιτέρω, καθώς η αστυνομία έκλεισε μεγάλο μέρος των δρόμων στο κέντρο της πόλης.
Και στην κρατική τηλεόραση, οι Ρώσοι παρακολούθησαν μια σειρά από προηχογραφημένες ατάκες του Σι για τη σημασία της εργασίας και της σκληρής δουλειάς.
Οι παρατηρητές της γλώσσας του σώματος των δύο λένε ότι ο Σι εμφανίστηκε πιο χαλαρός και επιβλητικός από τον Πούτιν.
Η Κάρεν Λέονγκ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Influence Solutions με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι ο Σι πρόλαβε τον Πούτιν κατά κλάσματα του δευτερολέπτου για να απλώσει το χέρι του για την καθιερωμένη χειραψία. Αυτή η κίνηση, δήλωσε στο Reuters, υποδηλώνει ότι «παρόλο που ο Σι είναι αυτός που επισκέπτεται τη Μόσχα, είναι και αυτός που έχει το προβάδισμα σε αυτή τη σχέση».
«Ο Σι αισθάνεται ότι είναι το αφεντικό»
Ο Παβέλ Πριγιάνκοβ, διακεκριμένος Ρώσος μπλόγκερ, δήλωσε ότι «από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης φάνηκε ότι ο Σι αισθάνεται ότι είναι το αφεντικό».
Η επίσκεψη του Σι έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ρωσικής εξάρτησης από το Πεκίνο και όσοι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο έσπευσαν να τονίσουν ότι η συνάντηση ήταν μεταξύ δύο ίσων.
«Η Ρωσία και η Κίνα είναι ισότιμοι εταίροι και σχεδόν σύμμαχοι», δήλωσε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου και πολιτικός σχολιαστής. «Ως εκ τούτου, αν κάποιος διαβάσει ότι η Κίνα υποτάσσει τη Ρωσία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό μεταδίδεται από τη Δύση», συμπέρανε.