Ο πρόεδρος του συλλόγου μηχανικών ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Δήμτσας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την ιδιωτικοποίηση του νερού .
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, η αντιπολίτευση έχει αντιρρήσεις για τα όσα προωθεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Δήμτσας μίλησε για το νερό και για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε κυβερνητικό επίπεδο.
«Σήμερα είναι και η παγκόσμια μέρα του νερού και «γιορτάζουμε» δύο αντιφατικές αποφάσεις. Η μία τη Δευτέρα από το ΣτΕ, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και η άλλη με την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, υπάγονται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Αποβλήτων και Υδάτων», είπε αρχικά.
Από πού προκύπτει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό;
«Οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας από μόνες τους διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία αγοράς και τηρούν τις αρχές του ανταγωνισμού για υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Το νερό είναι φυσικό αγαθό που παρέχεται και όχι προϊόν που πωλείται. Άρα δεν έχει νόημα να βρίσκεται σε Ρυθμιστική Αρχή, μη ελεγχόμενη από το Δημόσιο, γιατί εδώ δεν υπάρχει αγορά», επεσήμανε ο κ. Δήμτσας.
Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε, χθες, πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα πάει προς εκμετάλλευση για κανέναν ιδιώτη, επικαλούμενος την σχετική παράγραφο 3.
Ο κ. Δήμτσας ρωτήθηκε αν μπορεί ένας δήμος να δώσει το νερό σε ιδιώτη που έχει εταιρεία και έπειτα να πουλάει ο συγκεκριμένος ιδιώτης το νερό;
Και απάντησε: «Σαφώς αυτό εννοώ, δεν το λέμε μόνο εμείς το λέει το ΣτΕ. Βγήκαν τη Δευτέρα οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που διατάσσουν το υπουργείο να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ, και λένε πως επειδή το νερό είναι φυσικό αγαθό, πρέπει αποκλειστικά να το ελέγχει το Δημόσιο. Ο έλεγχος και η εποπτεία δεν μπορεί να γίνεται εάν δεν γίνεται απευθείας απ΄ το Δημόσιο. Όταν υπάρχει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη αρχή σημαίνει ότι μπορεί να μπει ιδιώτης».
«Η ιδιωτικοποίηση γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους και η αγορά έχει τον τρόπο να ιδιωτικοποιηθεί το νερό μέσα στους Δήμους», υπογράμμισε.
Επιπλέον ο κ. Δήμτσας ρωτήθηκε αν θερωρεί προτιμότερο να ελέγχει τις εταιρείες αυτές ένας υπάλληλος, μία Διεύθυνση του υπουργείου, παρά να το ελέγχει η ΡΑΕ ;«Προφανώς, ο συγκεκριμένος νόμος θεσπίζει συν 3 άτομα για την ύδρευση και την αποχέτευση, να καθορίσουν όλα τα νερά της χώρας. Τι μας λέει ο υπουργός; Ότι δηλώνει την αδυναμία της πολιτείας να ελέγχει τις ΔΕΥΑ και θέλει να πάει σε Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είναι δήλωση αποτυχίας αφενός και αφετέρου το ΣτΕ λέει πως δεν μπορείς να έχεις Ανεξάρτητη Αρχή», τόνισε ο κ. Δήμτσας.