Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσόρισε σήμερα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο, όπου ξεκίνησαν οι επίσημες συνομιλίες οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ουκρανική κρίση και στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας.
Οι δύο πρόεδροι έδωσαν τα χέρια και στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, όπως έδειξαν τα πλάνα που προβλήθηκαν από την ρωσική κρατική τηλεόραση.
Ο Σι Τζινπίνγκ, είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για να προωθήσουν μια μεγαλύτερη «πρακτική συνεργασία», ενώ πρόσθεσε πως «η πρώιμη συγκομιδή της συνεργασίας μας φαίνεται και προχωρά».
Αντίστοιχα ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον Σι, δήλωσε πως «Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα. Ο προγραμματισμένος αγωγός θα παραδίδει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η πολύπλευρη συνεργασία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για το καλό των λαών των χωρών μας», κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών έχουν πλέον ολοκληρωθεί, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κίνας είχε αναφερθεί στην «προτεραιότητα» που δίνει στις «στρατηγικές» σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δύο «μεγάλων δυνάμεων», τονίζοντας έτσι το πνεύμα συνεννόησης μεταξύ του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση εν μέσω σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Σι δήλωσε ότι η επίσκεψη έχει μια «ιστορική λογική» διότι «είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις-γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα».
Ο Κινέζος πρόεδρος, που μίλησε κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να δίνει την προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι προσκάλεσε τον Πούτιν φέτος στην Κίνα για το τρίτο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια ζώνη, ένας δρόμος) για τη Διεθνή Συνεργασία. Προσκάλεσε επίσης τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν να επισκεφτεί την Κίνα και ζήτησε να υπάρξουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Πούτιν παρακολούθησε τις δύο πρώτες διασκέψεις Belt and Road που έγιναν στην Κίνα το 2017 και το 2019.
Οι σημερινές επίσημες συνομιλίες έρχονται ύστερα από την «ανεπίσημη» χθεσινή συνάντησή τους, κατά την οποία ο ένας αποκάλεσε τον άλλο «αγαπητέ φίλε». Κατά την πρώτη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει την πρωτοβουλία του Πεκίνου που έχει στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο Σι είχαν μια «διεξοδική» ανταλλαγή απόψεων κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών τους και ότι συζήτησαν το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την πρόταση της Κίνας –ένα έγγραφο 12 σημείων που ζητάει την αποκλιμάκωση και εν τέλει την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία–, αλλά και πάλι δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε την Κίνα να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία καθώς οι ηγέτες και των δύο χωρών συνεχίζουν τις συνομιλίες στη Μόσχα.
«Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει όπλα στη Ρωσία, αλλά είδαμε κάποια σημάδια ότι αυτό ήταν αίτημα της Ρωσίας και ότι αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται στο Πεκίνο από τις κινεζικές αρχές», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Η Κίνα δεν πρέπει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, αυτό θα ήταν να υποστήριξη ενός παράνομου πολέμου».