Kαθ’ οδόν προς το Κίεβο για επίσημη επίσκεψη η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων βρίσκεται o πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα ο οποίος και θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κισίντα θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», της οποίας η ασιατική χώρα είναι οικοδέσποινα φέτος, διευκρίνισε η ιαπωνική διπλωματία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο Φουμίο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε λάβει επανειλημμένα προσκλήσεις να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Φεβρουάριο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στο Κίεβο.
Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK εξήγησε πως συνεργείο της στην Πολωνία τράβηξε πλάνα με το αυτοκίνητο που μετέφερε τον ιάπωνα πρωθυπουργό στην πόλη Ψέμισλ, από όπου παίρνουν συχνά ξένοι αξιωματούχοι τρένα για την Ουκρανία.
«Η οχηματοπομπή μπήκε στον σταθμό της Ψέμισλ και στάθμευσε μπροστά σε κόμβο που χρησιμοποιούν διεθνείς σιδηροδρομικοί συρμοί που κατευθύνονται στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Κισίντα κατέβηκε από το πρώτο αυτοκίνητο της οχηματοπομπής και επιβιβάστηκε στο πρώτο βαγόνι του συρμού», διευκρίνισε.
Κατά το NHK, ο συρμός αναχώρησε στη 01:30 (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας).
Ο κ. Κισίντα είχε πει επανειλημμένα πως το ταξίδι βρισκόταν «υπό μελέτη». Ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές εξηγούσα σε ΜΜΕ πως υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλειά του και για τις περίπλοκες διευθετήσεις που χρειάζονταν.
Ο Φουμίο Κισίντα είναι ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί εμπόλεμη ζώνη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επίσκεψή του καταγράφεται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο.
Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο.
Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισεκ. ευρώ.
Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.
Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.