Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε σήμερα τον «αγαπημένο του φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, επιδιώκοντας να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με έναν σύμμαχο που θεωρεί χρήσιμο αντίβαρο για τη Δύση και να προωθήσει τον ρόλο του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στην Ουκρανία.
Ο Σι γίνεται ο πρώτος ηγέτης που συναντά τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή για την απέλαση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Μόσχα ανέφερε σχετικά ότι η κατηγορία ήταν μία από τις πολλές «ξεκάθαρα εχθρικές επιδείξεις», ενώ αντίστοιχα το Πεκίνο έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» .
Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο στη σύγκρουσή της με την Δύση.
Οι δύο άντρες αναφέρθηκαν ο ένας τον άλλον ως «αγαπημένοι φίλοι» όταν συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο πριν από το προγραμματισμένο τους δείπνο, με τις επίσημες συνομιλίες να ακολοθούν την Τρίτη.
Τι ειπώθηκε
Ο Πούτιν επισήμανε στον Σι πως βλέπει τις προτάσεις του Πεκίνου για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία «με σεβασμό» καθώς και ότι τρέφει «σχετική ζήλια» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.
«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες» , είπε συγκεκριμένα.
Ο Σι μίλησε για κοινούς στόχους, λέγοντας συγκεκριμένα πως «είναι αλήθεια ότι και οι χώρες μας μοιράζονται τους ίδιους, ή κάποιους παρόμοιους στόχους. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την ευημερία των χωρών μας… μπορούμε να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας», ενώ πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ο ρωσικός λαός θα υποστηρίξει τον Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του 2024, αν και ο ίδιος δεν έχει δηλώσει δημόσια ότι θα διεκδικήσει άλλη θητεία.
Ασκήσεις ισορροπίας
Το Reuters αναφέρει πως ο Σι, με την επίσκεψη αυτή ακροβατεί σε ένα «διπλωματικό τεντωμένο σχοινί».
Μπορεί το Πεκίνο να έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της Δύσης ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει τη Ρωσία, αλλά υποστηρίζει ότι επιθυμεί μια στενότερη ενεργειακή συνεργασία μετά την ενίσχυση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου.
«Και οι δύο πλευρές ενισχύουν συνεχώς την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, δημιουργώντας ένα νέο παράδειγμα σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων», έγραψε ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Ρωσία πριν από το ταξίδι του.
Οι δυτικές κυρώσεις έκαναν τη ρωσική ενέργεια φθηνότερη, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα, όμως οι κορυφαίοι εμπορικοί της εταίροι παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πλευρά της Ουκρανίας
Στο μεταξύ η Ουκρανία υπογράμμισε ότι η Κίνα πρέπει να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της.
«Αναμένουμε από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να την ωθήσει να βάλει τέλος στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.
Ο Σι ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ειρηνευτική πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία, ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, αντανακλά παγκόσμιες απόψεις.
Το σχόλιο του Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιεί ότι ο κόσμος «δεν πρέπει να ξεγελαστεί» από την πρόταση «ειρήνης» του Σι.
Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τις «ειρηνευτικές» προτάσεις της Κίνας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια «τακτική αναστολής» για να βοηθήσει τα ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε: «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική κίνηση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τον πόλεμο με τους δικούς της όρους».