Στο 15ο επεισόδιο του podcast Γλώσσα Γλώσσα ο ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και ο δημοσιογράφος και ηθοποιός Γιάννης Θ. Διαμαντής συζητούν για τη γλώσσα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μέσα από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Ποια ελληνικά μιλούσαν οι Έλληνες του ’21;
Ποια η σημασία της προφορικότητας στα απομνημονεύματα των Μακρυγιάννη και Κολοκοτρώνη και ποιες οι ιδιαιτερότητες στη γλώσσα των δύο ηρώων;
Ήταν αγράμματοι και ανορθόγραφοι;
Στο podcast αυτό προσεγγίζουμε τον γλωσσικό και συναισθηματικό πλούτο δύο σπουδαίων κειμένων για την ελληνική επανάσταση του 1821.
Μεταξύ άλλων στο 15ο επεισόδιο του podcast Γλώσσα Γλώσσα, με τίτλο: «Η Γλώσσα του 1821», θα ακούσεις:
* Τι μορφή γλώσσας μιλούσαν οι Έλληνες την περίοδο του 1821 (02:41)
* Για το αν ο Μακρυγιάννης είχε συνείδηση του τι δημιουργούσε με τα απομνημονεύματά του (04:43)
* Για τα ανακόλουθο σχήμα στη γλώσσα του Μακρυγιάννη (07:25)
* Για τις γλώσσες που «κρύβονται» μέσα στο λεξιλόγιο του Κολοκοτρώνη (19:54)
Το podcast Γλώσσα Γλώσσα μιλάει από μόνο του και μιλάει για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας.
Κάθε εβδομάδα, ο ηθοποιός και δημοσιογράφος, Γιάννης Θ. Διαμαντής, φιλοξενεί τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ο οποίος μέσα από απρόσμενες αφηγήσεις μάς αποκαλύπτει πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η αρχαία ελληνική γλώσσα με το σήμερα.
To Γλώσσα Γλώσσα είναι μία παραγωγή της Alter Ego Media.
Κάνε εγγραφή στο Podcast του Γλώσσα Γλώσσα στο Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς κάθε εβδομάδα πρώτος/η τα νέα επεισόδια!