Σύννεφα στις διεθνείς αγορές παρά το deal της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με απώλειες συνεχίζοντας την ίδια πορεία μετά από τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω αστάθειας στον τραπεζικό τομέα, καθώς ο «γάμος» Credit Suisse και UBS προκαλεί ολοκληρωτικές ζημίες για τους ομολογιούχους.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 5,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,35% στις 7.236 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,56% στις 14.537 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,44% στις 6.826 μονάδες.
Οι επενδυτές στην Ευρώπη προσπαθούν να αποτιμήσουν τις προεκτάσεις της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ήτοι με discount άνω του 70%. Οι μετοχές της Credit Suisse σημειώνουν πτώση 63% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ η UBS υποχωρεί κατά 14%.
Η κρίση
“Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση”, ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank.
Πάντως, όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.
Η εξαγορά της Credit Suisse έρχεται μετά την αποτυχία ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που προκάλεσε ανησυχίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα και οι μετοχές του δανειστή με έδρα τη Ζυρίχη υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.
Μακροοικονομικά στοιχεία
Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Ο δείκτης ήταν μειωμένος κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άλμα 27,6% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% από τον Φεβρουάριο του 2022 και κατά 0,1% από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν 10,5% και 0,2% υψηλότερες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, αντίστοιχα. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ασία έφτασαν οι κλυδωνισμοί της Credit Suisse
Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς οι όροι της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS φάνηκε να προκαλούν νέους τριγμούς στους επενδυτές, λόγω των μεγάλων απωλειών των ομολογιούχων.
Ο δείκτης Hang Seng ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%. Ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη HSI ήταν η HSBC, η οποία διολίσθησε κατά 6,51%, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 3,37%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,2%, ενώ ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,23%, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει στο 3,65% και στο 4,3% αντίστοιχα το βασικό επιτόκιο των μονοετών και των πενταετών δανείων.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% για να κλείσει στις 1.929,3 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,69% και έκλεισε στις 2.379,2 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην τάση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.
Πάντως, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συμβολαίων ανακοίνωσαν ότι οι δραστηριότητες της Credit Suisse στην πόλη θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά της από την UBS το Σαββατοκύριακο. Οι δραστηριότητες της Credit Suisse στο Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνουν ένα υποκατάστημα που εποπτεύεται από την HKMA και δύο αδειοδοτημένες εταιρείες που εποπτεύονται από την SFC.
Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι “οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους στο υποκατάστημα και στις υπηρεσίες συναλλαγών που παρέχει η Credit Suisse για τις αγορές μετοχών και παραγώγων του Χονγκ Κονγκ”.
Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για 1 και 5 έτη, αφού μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για όλες σχεδόν τις τράπεζες κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα. Το 1ετές LPR παρέμεινε στο 3,65%, ενώ το 5ετές LPR παρέμεινε στο 4,3%, και τα δύο αμετάβλητα από τον περασμένο Αύγουστο.