Ανωθεν παρεμβάσεις για να αφαιρεθούν 135 περίπου αστυνομικοί από αστυνομικά τμήματα της Αθήνας προκειμένου να τοποθετηθούν, όπως μνημονεύεται, σε «βολικές» υπηρεσίες και οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν. Προτάσεις για να υπάρξει άμεσα εσωτερικός έλεγχος στην ΕΛ.ΑΣ για τις ύποπτες συνομιλίες αξιωματικών της αστυνομίας με ανθρώπους της νύκτας κι οι οποίες είχαν απορριφθεί από τους ίδιους παράγοντες της Κατεχάκη. Εισηγήσεις να μην τοποθετηθούν στις πρόσφατες κρίσεις της ΕΛΑΣ , αξιωματικοί με μικρή εμπειρία στην διαχείριση διαδηλώσεων και στην σωστή κατανομή των αστυνομικών δυναμεων στην Αττική που δεν εισακούσθηκαν. Με αποτέλεσμα διαδοχικές σπασμωδικές κινήσεις των αστυνομικών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις πολιτών με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.
Αυτά φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα από τα συμβάντα που έχουν ωθήσει τον έμπειρο πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ κ Κωνσταντίνο Σκούμα να αφήσει σαφή υπονοούμενα (σ.σ. μιλώντας εκτός των άλλων για την προσπάθεια του να αντιταχθεί σε απογύμνωση αστυνομικών τμημάτων και στην δράση «κέντρων εξουσίας») για τον λόγο της αποστρατείας του μετά από χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ .
Κι αυτό μόλις ένα μήνα μετά την ανανέωση της θητείας του στις τελευταίες ετήσιες κρίσεις της ΕΛΑΣ. Σε μία κίνηση που φαίνεται αιφνιδιαστική και προκάλεσε σειρά ερωτημάτων στο εσωτερικό των αρχών ασφαλείας.
Μάλιστα συνεργάτες του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ επισήμαιναν ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συνεχή υμνητικά σχόλια από την πολιτική ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για την διαχείριση κρίσιμων θεμάτων για την ασφάλεια των πολιτών κλπ, κι από την άλλη να απομακρύνεται λίγα 24ωρα αργότερα , χωρίς να δίνεται μία σαφής εξήγηση» .
Σχεδίαζαν την καρατόμηση
Συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται να υπήρχε προγενέστερος σχεδιασμός για απομάκρυνση του κ. Σκούμα κι ο οποίος υλοποιήθηκε μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τις προβληματικές αντιδράσεις αστυνομικών, την κακή διάταξη αστυνομικών δυνάμεων αλλά και το συμβάν με τον γερανό που λίγο έλειψε να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών.
Όμως αυτά που συνέβησαν οφείλονται στην μη αποδοχή προτάσεων του κ. Σκούμα που αν είχαν γίνει δεκτές δεν θα υπήρχαν πιθανόν αυτά τα επιχειρησιακά λάθη κλπ . Όπως δηλαδή δεν είχαν υπάρξει σε δεκάδες άλλες κινητοποιήσεις τον προηγούμενο χρόνο πριν γίνει η αλλαγή προσώπων που προσπάθησε να αποτρέψει ο μέχρι πριν λίγες ώρες αρχηγός της ΕΛΑΣ. επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι στις τελευταίες κινητοποιήσεις υπήρχαν εισηγήσεις να μην βρισκονται σε αυτά τα σημεία, υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ που δεν εισακούσθηκε».
Συμπληρώνοντας ότι «είναι απορίας αξιο ότι ενώ προ μερικών εβδομάδων αποκαλύφθηκαν ύποπτοι διάλογοι υπηρεσιακών παραγόντων με κυκλώματα της νύκτας, δεν υπήρξε οποιαδήποτε απομάκρυνση ή παραίτηση και τώρα αποχωρεί ο προισταμενος της ΕΛΑΣ χωρίς την επίκληση οποιουδήποτε λόγου».
Αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ίσως το επόμενο διάστημα, αναδειχθεί ένα τμήμα του παρασκηνίου που σχετίζεται και με την αποχώρηση του κ Σκούμα από την ηγεσία της αστυνομίας.
Η οργίλη ανακοίνωση
Σημειώνεται ότι λίγη ώρα μετα την ανακοίνωση για την αντικατάσταση του κ. Σκούμα, από τον μέχρι πρότινος υπαρχηγό, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκτός των αλλων μνημόνευε: «Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα» για να συμπληρώσει ακολούθως « στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον.
Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας. Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός.
Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα»
Από την άλλη πλευρα κύκλοι του υπουργείο, το βραδυ του Σαββάτου σχολιάζαν ότι «η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».