Τίποτα δεν είναι όπως πριν την τραγωδία των Τεμπών. Η οδύνη της κοινωνίας για το ανείπωτο δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, περιπλέκεται με την οργή, τον θυμό και την γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης τόσο προς την κυβέρνηση που φέρει την πρώτη ευθύνη όσο και συνολικά προς τα λεγόμενα «συστημικά» κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα.
Οι μεταβολές στα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των ερευνών της κοινής γνώμης που διενεργούνται αυτή την περίοδο, αποτυπώνουν αυτό το αίσθημα γενικευμένης ευθύνης των ερωτηθέντων. Έτσι καμία συστημική δύναμη δεν μένει στο απυρόβλητο παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαραίνει προφανώς την κυβερνητική παράταξη, όπως άλλωστε καταδεικνύει η πτώση των ποσοστών της σε όλες τις μετρήσεις. Πτώση η οποία, ωστόσο, δεν ανατρέπει την ισορροπία δυνάμεων που στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει σταθερά πρώτη την ΝΔ αν και η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει, όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καρπώνεται σημαντικά δημοσκοπικά οφέλη, όπως και το τρίτο κατά κοινοβουλευτική σειρά κόμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λόγω του κυβερνητικού παρελθόντος του.
Αν θα ανατραπούν και σε τι βαθμό οι συσχετισμοί αυτοί στην πορεία προς τις κάλπες δεν είναι ακόμα σαφές. Η τραγωδία επιδρά καταλυτικά στο σύνολο της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πρωτόγνωρα ευρήματα των μετρήσεων είναι η υποεκροσώπηση των ψηφοφόρων της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις –δηλαδή εκείνων που ενώ στο παρελθόν δήλωναν ότι ψηφίζουν ΝΔ τώρα είτε δεν απαντούν είτε δεν ανιχνεύονται καν από τους ερευνητές. Η υποεκπροσώπηση αυτή αντανακλάται στα μειωμένα ποσοστά που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα το προφίλ του οποίου έχει σαφώς πληγεί.
Προς το παρόν αυτό το κρίσιμο τμήμα που εμφανίζεται να απομακρύνεται από την ΝΔ δεν πηγαίνει σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά προτιμά να μετακινηθεί προς την ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει πως θα συμπεριφερθεί μπροστά στην κάλπη όπου ανέκαθεν ένα σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων αποφάσιζε ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η ενίσχυση των «αντισυστημικών» κομμάτων που φαίνεται να καρπώνονται δημοσκοπικά από την κρίση εμπιστοσύνης προς τα «συστημικά» κόμματα και το πολιτικό σύστημα εν γένει.
Στην πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για το Mega το 94% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα, με το 80% να θεωρεί υπεύθυνες όλες τις κυβερνήσεις και το 19% την παρούσα κυβέρνηση. Μάλιστα στο ερώτημα «συνέχεια ή αλλαγή» το 63% των ερωτηθέντων απαντά «αλλαγή» και το 32% «συνέχεια», ενώ ανατροπή συνιστά και το εύρημα ότι το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας έναντι 46% που επιθυμεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το στοιχείο που αποτυπώνεται στις τελευταίες μετρήσεις ότι το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας απομακρύνεται, γεγονός που πυροδοτεί ήδη σενάρια που εφόσον επιβεβαιωθούν θα σηματοδοτήσουν ανατροπές με απρόβλεπτες προεκτάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η τραγωδία των Τεμπών θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις.