Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας που πραγματοποιήθηκε πολύ συντονισμένα στη Βρετανία, ένα πείραμα που θέλει να αναζητήσει την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, σε μια κοινωνία εξαιρετικά αλλαγμένη μετά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικράτησαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού και του τρόπου που εργάζονταν οι άνθρωποι κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, δεκάδες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχαν στο μεγαλύτερο πείραμα της τετραήμερης εργασίας παγκοσμίως, τα αποτελέσματα του οποίου οδήγησε την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού και των επιχειρήσεων να θέλουν να το εφαρμόσουν μόνιμα. Μάλιστα, το 15% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτό ανέφεραν ότι «καμία αύξηση μισθού» δεν θα τους πείσει να επιστρέψουν στο μοντέλο εργασίας των 5 ημερών την εβδομάδα.
Σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο οργανώθηκε από τον οργανισμό 4 Day Week Global, σε συνεργασία με το κέντρο έρευνας Autonomy και ερευνητές του Boston College και του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης δοκιμής της τετραήμερης εργασίας ήταν πολύ θετικά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να αναφέρει ότι είναι πιο ευτυχισμένοι σε αυτό το μοντέλο εργασίας, σε ποσοστό 73%, με το 40% να δηλώνει πως αντιμετώπισε λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, ενώ το 64% προχώρησε στη διακοπή του καπνίσματος. Ακόμα, σημειώθηκε μείωση των ποσοστών επαγγελματικής εξουθένωσης σε ποσοστό 71%.
Μια βιώσιμη λύση
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η τετραήμερη εργασία θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση ορισμένων εκ των πιο πιεστικών ζημάτων που αντιμετωπίζει το εργατικό δυναμικο.
Επιπλέον, το εν λόγω μοντέλο δεν οδήγησε σε μείωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των εταιρειών «παρέμειναν σε γενικές γραμμές ίδια» κατά τη διάρκεια της εξάμηνης δοκιμής, αλλά αυξήθηκαν κατά 35% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο προηγούμενων ετών. Ακόμα, δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση μισθών των υπαλλήλων από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη δοκιμή του εν λόγω μοντέλου.
Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν τόσο θετικά που το 92% των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα μετά το τέλος της δοκιμής, μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στο μέλλον της εργασίας παγκοσμίως.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Το «Βήμα» μίλησε με τον Χρήστο Ιωάννου, Διευθυντή του τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής του μοντέλου στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι εταιρείες που έκαναν το εν λόγω πείραμα στην χώρα (κυρίως συμβουλευτικές, διαφημιστικές, λογιστικές επιχειρήσεις), «είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού». Ο εν λόγω πειραματισμός έλαβε χώρα τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο, με τον ίδιο να μην αποκλείει κάτι τέτοιο να επαναληφθεί και το επόμενο καλοκαίρι. Εξαιτίας του πολύ μικρού δείγματος, δηλαδή του μικρού αριθμού επιχειρήσεων που την εφάρμοσαν δεν έγινε κάποια έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα που είχε στη χώρα.
«Υπάρχει μια συζήτηση για την τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα, όμως ενώ σε άλλες γίνεται οργανωμένα, εδώ είμαστε ένα στάδιο πίσω. Θα έρθει και σε εμάς συστηματικά, αλλά αυτό θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς», αναφέρει ο κ. Ιωάννου. Όπως τονίζει, αυτοί την στιγμή οι επιχειρήσεις ασχολούνται με το θέμα της ευέλικτης εργασίας, της τηλεργασίας,της υβριδικής εργασίας. το οποίο αρχίζει να εδραιώνεται. «Ακόμα ανακαλύπτουμε την υβριδική εργασία και την τηλεργασία», υπογραμμίζει.
«Βέβαια, όλα αυτά (σ.σ. Τετραήμερη εργασία, υβριδική εργασία, τηλεργασία), ακουμπάνε στην ίδια ανάγκη του εργαζομένου για ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής», τονίζει.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με το οποίο υπάρχει πρόβλεψη για την τετραήμερη εργασία. «Ακόμα και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στο οποίο υπάρχει η πρόβλεψη για την τετραήμερη εργασία (σ.σ. ήτοι τις υποχρεωτικές 40 ώρες εργασίας να τις δουλεύει ο εργαζόμενος μέσα σε 4 και όχι 5 ημέρες), δεν έχει γίνει μεγάλη χρήση, -τουλάχιστον καταγεγραμμένης επίσημα- της εν λόγω δυνατότητας από το εργατικό δυναμικό.