Ο πρώτος κύκλος των δημοσκοπήσεων, μετά την τραγωδία των Τεμπών, οδήγησε σε ένα νέο σκηνικό. Η κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς ο χρόνος για τις εκλογές κυλά αντίστροφα, παρουσίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια πτώση η οποία θέτει εν αμφιβόλω τον βασικό στόχο του Μεγάρου Μαξίμου, την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω μιας φημολογίας που θέλει στον αέρα ακόμα και το σενάριο για εκλογές στις 21 Μαΐου, επιχειρεί μια ακόμα φυγή προς τα εμπρός. Αρκεί, όμως, ο χρόνος για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος; Η ΝΔ είχε εμφανίσει μείωση των ποσοστών της μετά τις φονικές πυρκαγιές και την κακοκαιρία «Ελπίδα», που δοκίμασαν τα ανακλαστικά της κρατικής μηχανής και ανέδειξαν τις αδυναμίες του επιτελικού κράτους. Κατάφερε να ανακάμψει. Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα μοιάζουν να είναι εντελώς διαφορετικά. Ειδικά, αν και το επόμενο κύμα μετρήσεων, δείξει ότι οι τάσεις υποχώρησης παγιώνονται. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρειαστεί να επεξεργαστούν και άλλα μετεκλογικά σενάρια πέραν αυτού της αυτοδυναμίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται, σε αυτή τη φάση, να προβληματίζονται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν αποκομίζουν οφέλη σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση. Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα στέκονται στη μείωση της διαφοράς της ψαλίδας με τη ΝΔ. Εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει ανοίξει, ξανά, το πολιτικό παιχνίδι. Μάλιστα, όπως λέει σε συνομιλητές του, ο στόχος του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές, «είναι εφικτός». Το γεγονός αυτό του επιτρέπει να ξαναβάλει στο τραπέζι το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που προϋποθέτει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μια ψήφο διαφορά στις εκλογές.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, είδαν ένα ακόμα κύμα μετρήσεων να απέχει από τις προσδοκίες που είχαν. Το ΠαΣοΚ κινείται στο όριο του 10% και οι εκτιμήσεις για την εκλογική του επίδοση δεν φτάνουν στο «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», που αποτελεί τον εκλογικό πήχη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ βάλλει κατά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη και κατά του μοντέλου διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ρίχνει στο τραπέζι τις κυβερνήσεις συνεργασίας ως αντίβαρο στην «αλαζονείας των ισχυρών». Η Χαριλάου Τρικούπη στην πορεία προς τις εκλογές θα παίξει το χαρτί «του κρίσιμου πολιτικού μεγέθους» και παράλληλα θα δώσει βάρος στην ενίσχυση του προγραμματικού λόγου του ΠαΣοΚ. Τα καλούμενα μικρά κόμματα βλέπουν, σε αυτή τη φάση μια ενίσχυση των ποσοστών τους. Θα επιχειρήσουν να την διατηρήσουν γνωρίζοντας ότι αποτελεί προϊόν μιας συγκυρίας που μπορεί να αλλάξει.
Στην παρούσα φάση όλα τα κομματικά επιτελεία προσπαθούν να εκτιμήσουν 2 παράγοντες, σημαντικούς για την εκλογική μάχη. Ο πρώτος, είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, το μεγαλύτερο που παρατηρείται τόσο κοντά στις εθνικές εκλογές.
Πως θα συμπεριφερθούν οι πολίτες που σε αυτή τη φάση έχουν μετακομίσει στην καλούμενη «γκρίζα ζώνη»; Θα επιστρέψουν στην εκλογική τους κοίτη, θα επιλέξουν τη ψήφο σε ένα από τα μικρά κόμματα ή θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Ο δεύτερος είναι η ψήφος των νέων. Ήταν βαρύνουσας σημασίας και πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Τώρα αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα.