Ανοδο τεσσάρων θέσεων της χώρας μας στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε με βάση τον βασικό μηνιαίο μισθό φέρνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της τάξης του 9,4% φέρνει άνοδο τεσσάρων θέσεων, καθώς η Ελλάδα από την 13η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έχουν θεσμοθετημένο βασικό μισθό, ανεβαίνει πλέον στην 9η. Υπενθυμίζεται ότι πέντε κράτη-μέλη (Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία) δεν έχουν θεσμοθετήσει μέχρι στιγμής κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους.
Αναλυτικά, η Ελλάδα αφήνει πίσω τις Μάλτα, Λιθουανία, Κύπρο και Πορτογαλία και βρίσκεται πλέον πίσω από τη Σλοβενία. Στις 7 πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται Λουξεμβούργο, Γερμανία Βέλγιο , Ολλανδία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία.
Για τον υπολογισμό της κατάταξης λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ποσά προτού αφαιρεθούν τυχόν φόροι-εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και παίρνοντας το άθροισμα των 14 μισθών δια του 12 στις χώρες όπου υπάρχουν 14 μισθοί ανά έτος (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία). Έτσι, το ύψος του βασικού μισθού στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 910 ευρώ μηνιαίως.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η Ε.Ε. εξέδωσε οδηγία, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών της, η οποία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν ότι οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους θα επιτρέπουν στους εργαζομένους να ζουν αξιοπρεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής και το γενικό επίπεδο των αμοιβών.
Παράλληλα, στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο και υποχρεώνει τις χώρες της Ε.Ε. να θεσπίσουν ένα σύστημα ελέγχου, το οποίο θα περιλαμβάνει μηχανισμούς αξιόπιστης παρακολούθησης και επιτόπιες εργασιακές επιθεωρήσεις.