Βρετανία: Τέλος το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας - Τι απαντά εκπρόσωπος της δημοφιλούς εφαρμογής.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, την απαγόρευση – με άμεση ισχύ – του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, μία απόφαση που ο πρωθυπυργός Ρίσι Σούνακ είχε εξαγγείλει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Προχωρούμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», με «άμεση ισχύ», τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευαίσθητα δεδομένα σε ορισμένες πλατφόρμες.

Η κίνηση ευθυγραμμίζει τη Βρετανία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αντανακλά την επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, ενώ σηματοδοτεί μια απότομη στροφή σε σχέση με την προηγούμενη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, η απόφαση έρχεται λίγες ώρες αφότου η TikTok είπε ότι η μητρική της, η ByteDance, είχε ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει να πουλήσει την εφαρμογή διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανή απαγόρευση στη χώρα.

Η εφαρμογή TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών απ’ όλο τον κόσμο. Το TikTok το διαψεύδει.

Σε πρώτη αντίδρασή του, το TikTok εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ακολουθήσει άλλες δυτικές χώρες στην απαγόρευση της από τα κυβερνητικά τηλέφωνα.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι απαγορεύσεις έχουν βασιστεί σε θεμελιώδεις παρανοήσεις και καθοδηγούνται από την ευρύτερη γεωπολιτική, στην οποία το TikTok, και τα εκατομμύρια των χρηστών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν παίζουν κανένα ρόλο», ανέφερε εκπρόσωπος του TikTok σε δήλωσή του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.