Τα γαλλικά συνδικάτα σχεδιάζουν άλλη μία ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εκπρόσωπος ενός σωματείου απόψε.

«Το ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο εξακολουθεί να ζητά την απόσυρση της μεταρρύθμισης και καλεί σε απεργίες και διαδηλώσεις την επόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου», είπε η Κατρίν Περέ, η εκπρόσωπος του CGT, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτή θα είναι η ένατη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε πως η γαλλική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία για να εγκρίνει το νομοσχέδιο και θα παρακάμψει την ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τη γαλλική βουλή όσο και από τους πολίτες, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού για να διαδηλώσουν.

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, σε μικρή απόσταση από το γαλλικό Κοινοβούλιο, σε μια αυθόρμητη, απρογραμμάτιστη κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ένας ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters είπε ότι είδε κάποιους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.