«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών. Υπάρχουν αντίβαρα και δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει με τους κολλητούς του». Σηματοδοτεί η δήλωση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη μια αλλαγή πλεύσης στα θέματα των μετεκλογικών συνεργασιών; Είναι, πράγματι, πρόθυμος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή μήπως η δήλωση αυτή εντάσσεται στην στρατηγική της επίτευξης του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στις πρώτες εκλογές, που απλά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η τραγωδία στα Τέμπη;
Η μετεκλογική στάση του ΠαΣοΚ, η απάντηση στο ερώτημα «θα πάτε με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ» αποτελούσε τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε κλείσιμο του ματιού στη ΝΔ έβαζε εμπόδιο στην προσέγγιση ενός κρίσιμου κεντροαριστερού τμήματος των ψηφοφόρων που τα προηγούμενα χρόνια είχε στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και κάθε κλείσιμο του ματιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαγρίωνε ένα, επίσης κρίσιμο, κεντρώο τμήμα ψηφοφόρων, που αισθάνονται ότι τους χωρίζει πολιτική και πολιτισμική άβυσσος με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Αναζητώντας στρατηγική
Ο κ. Ανδρουλάκης, επέμεινε, στην στρατηγική της αυτόνομης πορείας που συσπειρώνει όλες τις φυλές του ΠαΣοΚ, έριξε στο τραπέζι το σύνθημα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» που προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και έκανε λόγο για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Ήταν φανερό ότι είχε και αυτός, όπως και οι προηγούμενες ηγεσίες, τις δυσκολίες του στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, πιεζόταν και ψαχνόταν. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο δέχθηκε μια μάλλον απρόσμενη βοήθεια από τους αντιπάλους του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σημαία του, το «αυτοδυναμία η θάνατος», άρα κάθε συζήτηση για συνεργασίες ήταν περιττή. Και ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως προϋπόθεση για την «προοδευτική διακυβέρνηση» να μην είναι «κυβέρνηση των ηττημένων», να είναι δηλαδή πρώτο κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο πιθανό φαντάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε να αποτελέσει τη βάση μιας σοβαρής συζήτησης;
Σε εκείνη τη φάση, πριν την τραγωδία στα Τέμπη, συμπλήρωσε την προεκλογική του στρατηγική κάνοντας λόγο για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Έθετε ως προϋπόθεση την εκλογική ενίσχυση του ΠαΣοΚ και μια προγραμματική συμφωνία που δεν θα αγνοούσε τις κόκκινες προγραμματικές γραμμές της Χαριλάου Τρικούπη. Και ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, αν το ΠαΣοΚ δεν έβγαινε ενισχυμένο από τις κάλπες, τότε ο δρόμος ήταν η αντιπολίτευση.
Νέο τοπίο και νέα διλλήματα
Τα πάντα άλλαξαν μετά την τραγωδία των Τεμπών. Το προεκλογικό μεταφέρθηκε σε άλλη πίστα. Άλλαξε και το δίλλημα των εκλογών. Το, ερώτημα που θέτει πλέον στο εκλογικό σώμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ποιος μπορεί να συγκρουστεί με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που δημιούργησαν και προστατεύουν το πελατειακό κράτος, εκτιμάται πως δίνει χώρο στον κ. Ανδρουλάκη για να ενισχύσει τη στρατηγική «του κρίσιμου μεγέθους και του χρήσιμου κόμματος που ακολουθεί. Το νέο τερέν στο οποίο θα παιχθεί το προεκλογικό παιχνίδι επιτρέπει επίσης στον αρχηγό του ΠαΣοΚ να ενισχύσει και την ηγετική εικόνα. Είναι, όπως λένε οι συνεργάτες του και έχει υπογραμμίσει και ίδιος, «ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν έχει κάνει ούτε ένα ρουσφέτι».
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μετά την τραγωδία στα Τέμπη υπάρχουν δύο, σημαντικά, νέα δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του Πρωθυπουργού. Το δεύτερο είναι ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει στις δεύτερες κάλπες αυτοδυναμία της ΝΔ. Ειδικά αν στις πρώτες κάλπες η εκλογική της επίδοση απέχει από το όριο της αυτοδυναμίας κάνοντας δύσκολη τη διεκδίκησή της, μετά από ένα μήνα. Σε αυτά τα δύο νέα δεδομένα προσαρμόζει την στρατηγική του ο κ. Ανδρουλάκης.
Έτσι λοιπόν, στο δίλλημα του κ. Μητσοτάκη για το ποιος μπορεί να συγκρουστεί με το κράτος, το ΠαΣοΚ, επιστρατεύει τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Το μήνυμα που στέλνει προς το εκλογικό σώμα η Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές. «Μπορεί ο αρχιτέκτονας του επιτελικού κράτους το οποίο αποδείχθηκε μια κλειστή παρέα που λειτούργησε εξωθεσμικά παρακολουθώντας κόσμο και κοσμάκη να εγγυηθεί ένα αξιοκρατικό κράτος;». «Μπορεί μια κυβέρνηση που έχει υπογράψει δεκάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις να αλλάξει πίστα στο δεύτερο ημίχρονο, να κάνει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έκανε στο πρώτο;» Μπορεί επίσης, να εγγυηθεί ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας;
Το δίλλημα λοιπόν των εκλογών, όπως λέγεται, είναι «αν μετά τις εθνικές εκλογές υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση να οικοδομήσει ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος και όχι ένα πελατειακό κράτος, που θα είναι εργαλείο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας στα χέρια της Δεξιάς ή του ΣΥΡΙΖΑ» όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Και το μήνυμα είναι ότι την οικοδόμηση αυτού του κράτος μπορεί να εγγυηθεί το ΠαΣοΚ και η νέα ηγεσία του. Μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει αυτή την αλλαγή ως πρώτιστη προτεραιότητα της. Το κρίσιμο μέγεθος σε αυτή την περίπτωση είναι το ΠαΣοΚ.
Κρίσιμο μέγεθος-χρήσιμο κόμμα
Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει το διάστημα μέχρι τις εκλογές να ενισχύσει την εικόνα του ΠαΣοΚ, ως «χρήσιμου κόμματος» και «κρίσιμου μεγέθους». Θα επιμείνει στην μάχη του συγκεκριμένου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του, δεν ακολουθούν την πεπατημένη των προεκλογικών συγκεντρώσεων, αλλά αξιοποιούνται για την προβολή των θέσεων του ΠαΣοΚ. Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο, η οποία έχει περισσότερο τη μορφή της θεματικής εκδήλωσης στην οποία θα κάνουν παρεμβάσεις, οι Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην Υπουργός και Επικεφαλής In Social, Δημήτρης Σπυράκος, Γραμματέας Τομέα ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Αναστασόπουλος, αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Στην αποψινή εκδήλωση στο Ηράκλειο ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει πτυχές του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Στην προμετωπίδα της οικονομικής πρότασης του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκονται παρεμβάσεις για να μπει φρένο στον αφελληνισμό της ελληνική οικονομίας, στην προώθηση του made in Greece με έμφαση στην υπεραξία της ελληνικής παραγωγής και στην αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των κόκκινων δανείων και της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς των funds. Ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με κατεύθυνση των πόρων σε κρίσιμες υποδομές όπως ο σιδηρόδρομος, σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στα ενεργειακά δίκτυα και στις δομές του κοινωνικού κράτους.