Οι ιστορίες του «Αντίο Βερολίνο», όπως είναι ο γενικός τίτλος των διηγημάτων του Κρίστοφερ Ισεργουντ (εκδ. Μεταίχμιο) καθρεφτίζουν το Βερολίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν εκεί εκκολαπτόταν το αυγό του φιδιού του ναζισμού. Αυτά τα διηγήματα, τα «έξοχα σκίτσα μιας κοινωνίας σε παρακμή» όπωςτα είχε χαρακτηρίσει ο βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Οργουελ, έγιναν πολύ γνωστά όταν συνέβαλλαν στην σύνθεση του σεναρίου του μιούζικαλ «Καμπαρέ» και της διάσημης, βραβευμένης με οκτώ Οσκαρ ταινίας του Μπομπ Φόσι, παραγωγής 1972 με τους Μάικλ Γιορκ, Λάιζα Μινέλι, Τζόελ Γκρέι και Χέλμουτ Γκριμ.

Στις μέρες μας, μια εκδοχή του «Αντίο Βερολίνο» – με επιλογή δραματολογίου / θεατρική διασκευή της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σε σκηνοθεσία  Σταμάτη Μπαντούνα – παίζεται στο «Αγγέλων Βήμα»

Η Λάιζα Μινέλι ως Σάλι Μπόουλς στην ταινία «Καμπαρέ» του Μπομπ Φόσι για την οποία και οι δύο κέρδισαν το Οσκαρ (Α γυναικείου ρόλου και σκηνοθεσίας αντιστοίχως)

Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας νεαρός απόγονος βρετανικών αριστοκρατικών οικογενειών, ο οποίος έρχεται στο Βερολίνο με στόχο να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος και με δηλωμένο όνειρο να γίνει συγγραφέας. Στην πραγματικότητα, όμως, κρυφή επιθυμία του είναι να ζήσει σε αυτή την κοινωνικά προχωρημένη πόλη την ερωτική απελευθέρωση που δεν βρίσκει στην πατρίδα του.

Στο διάβα του συγγραφέα θα βρεθούν διάφορα πρόσωπα ,ανάμεσά τους η Σάλυ Μπόουλς, το πληθωρικό κορίτσι που γίνεται θύμα του αυθορμητισμού της και η εβραία δεσποινίς Λαντάουερ, η σπιτονοικοκυρά που μάχεται για την επικράτηση της τάξης και της οικογένειας.

Ο συγγραφέας ανακαλύπτει τις αντιφάσεις μιας πόλης που αγωνίζεται να συγκεράσει την επίφαση ξεγνοιασιάς και χαράς με την καθημερινή βία στους δρόμους, τον φόβο, την απειλή και τους διωγμούς.

«Μια κοινωνία στην ακμή και στην παρακμή της – στις οθόνες των κινηματογράφων ο Δόκτωρ Καλιγκάρι υπνωτίζει τα θύματά του και η οικονομική κρίση επεκτείνεται ταχύτατα αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Η πείνα μαστίζει, οι ουρές ανέργων μεγαλώνουν και οι άνθρωποι που περιμένουν στα συσσίτια απόρων πολλαπλασιάζονται. Κάπου κει ανάμεσα τους ένα μάτι παρακολουθεί.» Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «η μελαγχολία και η μοναχικότητα δείχνει να είναι μονόδρομος ενώ η πρόσκαιρη αμαρτωλή ευφορία του καμπαρέ η μοναδική ανάσα σε μια πόλη που ασφυκτιά και αγοράζει όσο- όσο και κακήν-κακώς ένα θνησιγενές ευ ζην σε τιμή ευκαιρίας.»

Η παράσταση «Αντίο, Βερολίνο» στο Αγγέλων Βήμα εντάσσεται στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας του θεάτρου για την περίοδο 2022-2023 με τίτλο «Ενηλικιωνόμαστε με Κλασικούς» και στους βασικούς ρόλους της θα βρούμε τους Χάρη Ηλιάδη (Κρίστοφερ Ίσεργουντ), Μάρδη Μηλιαρά (Σάλυ Μπόουλς), Κωνσταντίνο Τσιούγκο (Φριτς), Αιλιάνα Μαρκάκη (Ναταλία Λαντάουερ), Γιώργο Ζώη (Μαξ) και Αθηνά Μαυρομάτη (Φροϊλάιν Σραίντερ)

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: 15 Μαρτίου 2023

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20.00 και κάθε Πέμπτη στις 21.00

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210-5242211

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Αγορά εισιτηρίων: www.aggelonvima.gr www.viva.gr