Ένας σπουδαίος επιθετικός της δεκαετίας του ’80, που εξελίχθηκε σε έναν πολύ επιτυχημένο παρουσιαστή αθλητικών εκπομπών έγινε, άθελα του, το πρόσωπο των ημερών στην Αγγλία: Ο Γκάρι Λίνεκερ.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Λίνεκερ, ο οποίος δεν διστάζει να πει δημόσια την άποψη του για διάφορα θέματα, έχοντας μάλιστα την ικανότητα να προσφέρει στο κοινό ατάκες που έγιναν διαχρονικές (το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί) σχολίασε στο twitter τον νέο μεταναστευτικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση Σούνακ.
Το επίμαχο tweet
«Δεν υπάρχει τεράστια εισροή. Δεχόμαστε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι απλώς μια χωρίς μέτρο σκληρή πολιτική που απευθύνεται στους πιο ευάλωτους ανθρώπους ενώ χρησιμοποιείται μία γλώσσα που είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30, κάνω λάθος;» σχολίασε ο επί μια 20ετία παρουσιαστής της Match of the Day του BBC.
Μετά από αυτό το tweet, το BBC πήρε μια απόφαση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων: Να απολύσει τον Λίνεκερ. Προσπάθησε μάλιστα, ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει την απόφασή του βάσει ενός όρου που υπάρχει για τους εργαζόμενους του κρατικού τηλεοπτικού φορέα και αναφέρει πως δεν επιτρέπεται να εκφράζουν ανοιχτά τις πολιτικές τους θέσεις.
«Τσουνάμι» αλληλεγγύης
Το κύμα συμπαράστασης που ξέσπασε υπέρ του Λίνεκερ υπήρξε πρωτόγνωρο. Μέχρι και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανέφερε την επιθυμία του να λυθεί το θέμα, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει ξεκάθαρη θέση: «Ελπίζω ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Γκάρι Λίνεκερ και του BBC θα επιλυθεί εγκαίρως, αλλά αναμφίβολα είναι θέμα δικό τους, όχι της κυβέρνησης» ήταν τα λόγια του.
Ο ηγέτης των Εργατικών, του κόμματος που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση του Ηνωμένου Βασιλειου, ήταν πιο σαφής: Προσωπικά δεν θα έλεγα αυτά που είπε ο Γκάρι Λίνεκερ αλλά στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το δικαίωμα του να τα λέει χωρίς να απειλείται η εργασία του»
Από την πλευρά τους, οι δύο συμπαρουσιαστές του Άγγλου πρώην επιθετικού, επίσης πρώην θρύλοι των αγγλικών γηπέδων, ο Άλαν Σίρερ και ο Ίαν Ράιτ, ήταν ξεκάθαροι.
«Ενημέρωσα το BBC ότι δεν θα συμμετάσχω στη Match of the Day αύριο» έγραψε ο Άλαν Σίρερ στο twitter, την ίδια στιγμή που ο Ίαν Ράιτ ανέφερε στο ίδιο μέσο: «Όλοι ξέρουν τι σημαίνει η Match of the Day για μένα αλλά ενημέρωσα το BBC ότι δεν θα συμμετάσχω αύριο. Αλληλεγγύη».
Το κύμα συμπαράστασης δεν έμεινε όμως στους συμπαρουσιαστές του Λίνεκερ. Η παρουσιάστρια των εκπομπών Football Focus και Final Score, Άλεξ Σκοτ, η παρουσιάστρια Κέλλυ Σόμερς και οι σχολιαστές Στηβ Γουίλσον, Κόνορ Μακναμάρα, Ρόμπιν Ρόιεν και Σστίβεν Γουάιεθ ενημέρωσαν το BBC ότι θα απέχουν από την εργασία τους στο BBC σε ένδειξη συμπαράστασης
Αναδίπλωση και συμφωνία
Μέσα σε αυτό το σκηνικό χάους που δημιουργήθηκε, η διοίκηση του BBC αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο ζήτημα. Ήδη μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγνώμη για την αναταραχή και λέγοντας πως το ζήτημα θα λυθεί σύντομα.
Τη Δευτέρα, τόσο ο ίδιος ο Λίνεκερ με tweet του, στο οποίο ευχαρίστησε παράλληλα τους συναδέλφους του για τη συγκινητική αλληλεγγύη που επέδειξαν, όσο και ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβ, ανακοίνωσαν πως το προσεχές Σαββατοκύριακο ο 62χρονος, 80 φορές διεθνής με την εθνική Αγγλίας, θα επιστρέψει στον «αέρα» του BBC.
Όλα δείχνουν λοιπόν πως μπαίνει αίσιο τέλος στην υπόθεση που μονοπώλησε τη συζήτηση στη Βρετανία τις τελευταίες μέρες. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί όμως, είναι η πρόθεση του BBC να αναθεωρήσει τον κανονισμό που αφορά τις πολιτικές τοποθετήσεις των εργαζομένων του.
Από την άλλη πλευρά, το ακόμα πιο δύσκολο να «μετρηθεί» είναι το κατά πόσο από εδώ και στο εξής οι απλοί εργαζόμενοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα αισθάνονται άνετα να εκφράσουν δημόσια την πολιτική τους άποψη, όταν γνωρίζουν πως ένας «σταρ» πρώτης γραμμής, όπως ο Λίνεκερ, παραλίγο να χάσει τη δουλειά του.