Σήμερα θα αρχίσω με μια βράβευση για ανθρώπους που έσωσαν ζωές και στα Τέμπη αλλά και στην Τουρκία. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τους τίμησε, βράβευσε τους διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας και στο μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν εκ μέρους της 2ης ΕΜΑΚ ο διοικητής Αριστείδης Κατιρτζίδης και ο αντιπύραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιάδης, ενώ από το ΕΚΑΒ την παρέλαβε η γιατρός, διευθύντρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Καραμπελίδου. Σεμνοί, αλλά υπερήφανοι για τις αποστολές τους παραλαμβάνοντας το βραβείο τους αυτά που είπαν συγκίνησαν::«Συνέβησαν δυστυχώς δύο τραγικά και πολύνεκρα συμβάντα που μας έφτασαν στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής μας κούρασης. Δύο συμβάντα που πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε ώστε να μην ξανασυμβεί δυστύχημα όμοιο με αυτό των Τεμπών αλλά και πως θα διαμορφώσουμε την τρωτότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουμε ζήσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν».
***
Η αυτοδυναμία και πόσο είναι εφικτή
Μήπως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν «κάψει» οριστικά το σενάριο της αυτοδυναμίας που φάνταζε πολύ πιθανό πριν από την τραγωδία; Ή μπορεί η αυτοδυναμία να ανακτηθεί; Αυτά τα ερωτήματα, ακούς συνεχώς να διατυπώνονται από βουλευτές της ΝΔ που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπήσεις οι οποίες έως τώρα είδαν το φως της δημοσιότητας. Πριν από την σύγκρουση των τρένων και τους 57 νεκρούς, λένε, η Νέα Δημοκρατία κρατούσε μια ικανοποιητική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ από 4-5 μονάδες και πάνω αλλά και ένα ποσοστό που θα κινούταν για το κυβερνών κόμμα στα επίπεδα του 32%-35%, σίγουρα πάνω από 30% και πιο κοντά στο 37% της αυτοδυναμίας με την ενισχυμένη αναλογική. Όλο αυτό το διάστημα (πριν από την τραγωδία) στο Μαξίμου δούλευαν το σενάριο του ισχυρού ποσοστού την πρώτη Κυριακή, ώστε στις δεύτερες κάλπες να πιάσουν ένα ποσοστό κοντά στο 37% και είτε να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ είτε να χρειαζόταν ελάχιστους βουλευτές ώστε να πιάσει τους 151. Τα γεγονότα όμως άλλαξαν τους συσχετισμούς και τώρα στο γαλάζιο στρατόπεδο περιμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις ώστε να χτίσουν πάνω σε αυτές την στρατηγική τους.
***
Περί υποψηφιότητας Καραμανλή ο λόγος…
Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού ποια είναι γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή και ιδού τι απάντησε: «Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα ο Πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος. Είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών μόνος του». Για να συμπληρώσει: «Όπως έκανε με την παραίτησή του, την οποία κανείς δεν του επέβαλε, έτσι θα κάνει και τώρα». Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ προς τον Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος με τον ίδια να απαντά ότι το ποιος θα εκλεγεί στη Βουλή είναι θέμα του λαού και όχι των κομμάτων ή των υποψηφίων βουλευτών.
***
Στις 7 Απριλίου κλείνει η Βουλή
Πιάστε, τώρα, χαρτί και μολύβι και… κυκλώστε ημερομηνίες: Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ειπώθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη ότι η Βουλή θα κλείσει στις 7 Απριλίου για τις γιορτές του Πάσχα. Έως τότε θα πρέπει να εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση 10 νομοσχέδια. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή η Βουλή θα ανοίξει και πάλι στις 22 Απριλίου, αλλά είναι πολύ πιθανόν να κλείσει πάλι σχεδόν αμέσως. Καθότι την ημέρα αυτήν πιθανότατα να προκηρυχθούν οι εκλογές για την 21η Μαΐου. Εκτός εάν οι εκλογές πάνε πιο πίσω. Εάν όμως οι εκλογές διεξαχθούν την 21η Μαΐου, τότε ο Πρωθυπουργός την 22α Απριλίου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινώσει τις εκλογές. Αμέσως μετά θα αντικατασταθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από έναν υπηρεσιακό υπουργό, κατά πάσα πιθανότητα από καθηγητή Πανεπιστημίου ως είθισται. Επίσης θα αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά θα παραμείνει στη θέση του ως υφυπουργός ο Γιάννης Οικονόμου καθότι είναι καλύτερο να είσαι υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής, παρά μόνον υποψήφιος βουλευτής.
***
Οι τρεις εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Οι εκλογές λοιπόν (για την πρώτη κάλπη, όπως λέγεται) έχουν κλειδώσει για την 21η Μαΐου. Η δεύτερη κάλπη όμως; Και αυτή όπως φαίνεται έχει κλειδώσει (εκτός εάν συμβεί κάτι το απρόοπτο) για την 2α Ιουλίου. Έως τότε: Θα υπάρξουν οι διερευνητικές εντολές (από Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη), που εάν δεν καρποφορήσουν, τότε θα γίνει ο καθορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία βάσει Συντάγματος μπορεί να τοποθετήσει (εάν το θελήσει) υπουργούς και υφυπουργούς χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων. Συζητείται το ενδεχόμενο εάν θα παραμείνουν ή όχι στη θέση τους ως υπηρεσιακοί υπουργοί οι κκ. Παναγιωτόπουλος (Άμυνας) και Δένδιας (Εξωτερικών), αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αυτό. Και ξέρετε γιατί; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως ακόμα δεν ρωτήθηκε. Μαθαίνω όμως από την Κουμουνδούρου ότι δεν θα είχε αντίρρηση να παραμείνει ο Νίκος Δένδιας όχι όμως και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ποιος θα είναι όμως ο Πρωθυπουργός (προσοχή υπηρεσιακός πρωθυπουργός και όχι μεταβατικός);
***
Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς θα είναι ο επικρατέστερος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Καθότι συγκεντρώνει όλα τα προσόντα που απαιτεί το Σύνταγμα. Ήτοι, είναι ο αρχαιότερος των άλλων δύο προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και δεν είχε διατελέσει (από το Ελεγκτικό Συνέδριο) στο παρελθόν πρωθυπουργός.
***
Να αλλάξουμε όσο μας πόνεσαν
Υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και στις κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών: «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις υποδομές και στις απαράδεκτες συμπεριφορές υπαλλήλων. «Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδίσουμε» πρόσθεσε, εκφράζοντας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον κυπριακό λαό για τους δύο Κύπριους που έχασαν την ζωή τους στο τρένο του θανάτου..
***
Το ΠαΣοΚ αναγνωρίζει ότι οι αυτοδυναμίες δεν λειτουργούν
Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές τάσσεται, τώρα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ανέφερε μάλιστα ότι έτσι θα υπάρξουν αντίβαρα στην κυβερνητική αλαζονεία και εμπόδια στην ατιμωρησία των όποιων υπευθύνων. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, υποστήριξε επί της ουσίας ότι δεν λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος οι «αυτοδυναμίες» και υπογράμμισε ότι: «Ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης το θέμα της ακυβερνησία
***
Βρέθηκε περιφέρεια για τον Αβραμόπουλο
Τελικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μου φαίνεται πως βρήκε περιφέρεια προκειμένου να διεκδικήσει την εκλογή του στη Βουλή. Επισημοποιήθηκε, η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην Ηλεία, αφού οι διεκδικήσεις του για μία υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια πέρασαν από σαράντα κύματα (που λέει ο λόγος). Πρώτα διεκδικούσε μια θέση στο Επικρατείας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, εν συνεχεία διεκδικούσε θέση στην Α Αθήνας λέγοντας μάλιστα ότι από αυτήν την περιφέρεια «έφυγε» («εκλεγμένος») για την Κομισιόν ως επίτροπος. Μετά ακούστηκε ότι είχε πρόταση για τη θέση του απεσταλμένου της ΕΕ για θέματα του Αραβικού Κόλπου, ωστόσο ούτε αυτή πρόταση δεν προχώρησε. Ήταν άλλωστε τότε στην επικαιρότητα και το σκάνδαλο του Qatargate. Τελικά κάποιοι ανακάλυψαν ότι ο τόπος καταγωγής του ήταν η Ηλεία (και όχι η Αρκαδία όπου διαθέτει σπίτι) και θα θέσει εκεί υποψηφιότητα, προκαλώντας μια αναταραχή στους υποψηφίους της ΝΔ σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια. Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που ετοιμαζόταν εδώ και καιρό να διεκδικήσει την έδρα του Κώστα Τζαβάρα (που δεν θα είναι υποψήφιος) απέσυρε την υποψηφιότητά του, αλλά εμμένει στην στήριξη της παράταξης στην περιφέρεια αυτή.
***
Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει τραγωδίες;
Ο στόχος της αυτοδυναμίας θα παραμείνει βασικό ζητούμενο και πίσω από τα νέα διλήμματα, αλλά η ανησυχία για την αντίδραση της κοινωνίας από την τραγωδία των Τεμπών είναι έκδηλη. Το ερώτημα γιατί μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτρέψει ανάλογες τραγωδίες που δεν απέτρεψε η νυν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, θα δείχνει εύλογο μέσα στο νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα – και ο Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα καλείται να το απαντήσει. Το επιτελείο του έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό, περιμένοντας από τις επόμενες δημοσκοπήσεις να δει και τις νέες αποδόσεις για το στοίχημα της αυτοδυναμίας.
***
Μειωμένα δρομολόγια, μειωμένη ταχύτητα, μικρότερος αριθμός σταθμών
Τέλος Μαρτίου προγραμματίζει η κυβέρνηση (διάβαζε Γιώργος Γεραπετρίτης) να γίνει η επανεκκίνηση των τρένων. Οι γραμμές θα έχουν καθαριστεί έως τα μέσα αυτής της εβδομάδας. Τι θα αλλάξει μετά το τραγικό δυστύχημα μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη; Θα υπάρξει μείωση της σιδηροδρομικής ύλης, δύο σταθμάρχες, αλλά λιγότεροι σταθμοί. λιγότερα δρομολόγια και μείωση της ταχύτητας των τρένων. Έτσι είμαστε η μοναδική χώρα με μία και μόνον σιδηροδρομική γραμμή, που στην εποχή της τεχνολογίας και της ψηφιακής επανάστασης μειώνουμε δρομολόγια, μειώνομαι ταχύτητα τρένων.
***
Γεύμα στο Προεδρικό
Ήταν ένα επίσημο γεύμα με λίγους προσκεκλημένους, αυτό που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και στη σύζυγό του Φιλίππα. Ο λόγος ο θρήνος από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών που έπληξε τις δύο χώρες. Στο δείπνο παρακάθησε το πρωθυπουργικό ζεύγος, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το μενού περιελάβανε ψάρι και έγινε εκτενής συζήτηση για το κυπριακό.