Silicon Valley Bank: Το χρονικό της κατάρρευσης – Ξυπνούν μνήμες 2008

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank ξύπνησε μνήμες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 - Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση.

Silicon Valley Bank: Το χρονικό της κατάρρευσης – Ξυπνούν μνήμες 2008

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση σχετικά με την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB), γεγονός που ξύπνησε μνήμες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, με την κατάρρευση τότε της Lehman Brothers, με την εν λόγω χρεοκοπία να έρχεται σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Allianz Trade έχει εκτιμήσει ότι οι χρεοκοπίες παγκοσμίως θα αυξηθούν πάνω από 19% εκατό το 2023.

Πώς όμως η SVB οδηγήθηκε στην χρεοκοπία.

Η τράπεζα της αγοράς τεχνολογίας

Η Silicon Valley Bank ιδρύθηκε το 1983 με έδρα στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η τράπεζα εξυπηρετούσε κυρίως την αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνολογίας και των καινοτόμων επιχειρήσεων, παρέχοντας τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδότηση και διαχείριση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η SVB κατάφερε να αποκτήσει μια δυνατή παρουσία στον κόσμο της τεχνολογίας και στα venture capital, καθώς στήριζε πολλές καινοτόμες και ανερχόμενες εταιρείες. Η τράπεζα έχει επίσης δραστηριότητες σε άλλους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια, ενώ παρείχε υπηρεσίες σε πελάτες που ασχολούνται με τη βιοτεχνολογία, την ανάπτυξη λογισμικών και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Θυγατρική της ήταν η SVB Financial Group.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Η ιστορία της κατάρρευσής της ξεκίνησε στα χρόνια της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κορωνοϊός έφερε ένα μεγάλο κύμα ευκαιριών για την δημιουργία τεχνολογικών Startups, που θα κάλυπταν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, όπως του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η ανάπτυξη των εν λόγω εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην τράπεζα, με τις καταθέσεις στο α΄τρίμηνο του 2022 να αγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια.

Με σκοπό να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία, η SVB επένδυσε σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και σε ομόλογα ενυπόθηκων δανείων (mortgage backed securities – MBS). Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτοί οι τίτλοι πληρώνουν σταθερό επιτόκιο με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι εάν πρέπει να αποσύρει κανείς τα χρήματα του νωρίτερα (όπως για να καλύψει τις απαιτήσεις των πελατών του για ρευστό) από τον προκαθορισμένο χρόνο, όταν τα επιτόκια είναι σε άνοδο, θα χάσει μεγάλος μέρος της επένδυσης. Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 2022 και το 2023, τα εν λόγω σταθερά επιτόκια προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στην τράπεζα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η τράπεζα προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, μετά την πώληση χαρτοφυλακίου

Συγκεκριμένα, τις ανησυχίες πυροδότησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Silicon Valley Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει τα εν λόγω στοιχεία που είχε επενδύσει με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων αφότου startups – πελάτες της απέσυραν καταθέσεις, όπως ανακοίνωσε.

Ωστόσο, όταν η SVB ανακοίνωσε το σχέδιό τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Η τιμή της μετοχής της τράπεζας υποχώρησε σημαντικά (άνω του 60%), καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την άντληση περισσότερων κεφαλαίων. Ορισμένες από τις εταιρείες τρομοκρατήθηκαν, επίσης, και άρχισαν να «βγάζουν» τα χρήματά τους από την SVB για να προστατευθούν, συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στο αρχικό πρόβλημα.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, η Silicon Valley Bank να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας. Ως διαχειριστής ορίστηκε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, ημέρα που θα λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής. Επίσης θα συνεχίσουν να εξοφλούνται και οι επιταγές.

Το τυπικό πρόγραμμα του FDIC καλύπτει έως 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, για κάθε κατηγορία λογαριασμού.

Το αν οι καταθέτες με υψηλότερα ποσά θα πάρουν τελικά όλα τα χρήματά τους πίσω θα καθοριστεί από το ποσό των χρημάτων που θα λάβει η ρυθμιστική αρχή από τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.