Πανικό έχει προκαλέσει στις αγορές η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, με τους αναλυτές να φοβούνται μία κρίση παρόμοια με το 2008.
Η συνεχής αύξηση επιτοκίων από τη Fed οδήγησε στην κατάρρευσή της και η ανησυχία μεταφέρεται συνολικά στο τραπεζικό σύστημα και το κατά πόσο μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς.
Τραπεζικό sell off
Δείγμα της έντονης ανησυχίας των αναλυτών αποτελεί το τραπεζικό sell off που ξεκίνησε την Πέμπτη στην Wall Street, ταρακουνώντας τις παγκόσμιες αγορές.
Κατά 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια συρρικνώθηκε σε μια ημέρα ηκεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, εν μέσω της καταιγίδας που προκλήθηκε από την πτώχευση της Sillicon Valley Bank.
Και ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται ο φόβος στο κατά πόσο θα μπορέσουν οι τράπεζες να διαχειριστούν την κρίση και πώς θα αποφευχθεί η μετακύλιση στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, αρχικά εντός ΗΠΑ και εν συνεχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η στάση της κυβέρνησης
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν με αφορνή την Silicon Valley Bank.
Η Γέλεν είχε συναντήσεις την Παρασκευή με στελέχη της Fed, του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC), κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι εξελίξεις με αφορμή την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας.
Στις δηλώσεις της μετά τις συζητήσεις εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, τονίζοντας την βεβαιότητα ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».
Η θέση της Fed
Ενώ οι αναλυτές «βλέπουν» πλέον πιθανότερη μια επόμενη αύξηση των επιτοκίν στις 25 μ.β. από 50 προηγουμένως η Fed πολύ δύσκολα θα σταματήσει τις αυξήσεις καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες των αγορών ότι μπορεί να ακολουθήσουν την πορεία της Sillicon Valley και άλλες αμερικανικές τράπεζες, μη έχοντας την κεφαλαιακή επάρκεια να διαχειριστόυν την ολοένα και αυξανόμενη νομισματική σύσφιγξη της Fed.
Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα παρέμβει στο έργο της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ,σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι ανησυχίες
Ήδη, η BlackRock και η Schroders είναι μεταξύ εκείνων που σταθμίζουν τη συζήτηση για το τι θα συμβεί εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ κορυφωθούν στο 6%. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να προσδοκούν το κλείσιμο του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, ελπίζοντας σε ένα ράλι το δεύτερο εξάμηνο.
Οι traders των κρατικών ομολόγων διπλασιάζουν τις εκτιμήσεις για ύφεση, το δολάριο ισχυροποιείται εκ νέου, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο κόκκινο.
Η Wall
Συνέχεια στους κλυδωνισμούς έδωσε την Παρασκευή στηWall Street η υπόθεση της Silicon Valley Bank, η οποία και οδηγήθηκε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007-2008. Την εικόνα επιβάρυναν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίου της Federal Reserve και τη δέσμευση για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης.
Τσουνάμι και στην Ευρώπη
Ένα παγκόσμιο κύμα τραπεζικού sell off πέρασε την Παρασκευή και από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, υπό το φόβο ενός συστημικού κινδύνου από τους τριγμούς της αμερικανικής Silicon Valley Bank.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 4%. Η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 7%, η Barclays και η Swedbank έχασαν 5,5%, η Commerzbank υποχώρησε 5,4% και η Societe Generale και η HSBC έπεσαν 5,3%.
Ποια είναι η SVB
Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.