Μια σειρά από κοινωνικά θέματα τέθηκαν επί τάπητος κατά την απογευματινή συνεδρίαση του προεδρείου της Ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) που έλαβε χώρα στο Γκάζι.
Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης αφορούσε την κοινωνική στέγαση, την προστασία της πρώτης κατοικίας και το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την άνοδο των ενοικίων. Το δεύτερο είχε ως θέμα την εργασιακή επισφάλεια των νέων.
Στην τοποθέτηση του για το ζήτημα της στέγασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε:
«Πρέπει να το πάρουμε αλλιώς σε πολλά θέματα και ένα από αυτά είναι το ζήτημα της στέγασης. Αφορά τους πιο αδύναμους και τους νεότερους, δηλαδή όσους ετοιμάζονται να οικοδομήσουν κάτι καινούργιο στη ζωή τους. Οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε μοντέλα, τα οποία είναι πρωτοποριακά, εντάσσουν μια άλλη ενεργειακή κουλτούρα, μια άλλη καταναλωτική κουλτούρα, μια άλλη σχέση με την κοινωνική κατοικία. Γι’ αυτό θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη δημιουργία μιας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και ανέδειξε την στρεβλή φιλοσοφία της κυβέρνησης κατά την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια χαμένη ευκαιρία»
«Προφανέστατα στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια χαμένη ευκαιρία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Όταν εμείς στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει μόλις 100 κατοικίες και αντίθετα οι Πορτογάλοι 26.000, οι Ισπανοί 20.000 και οι Ιταλοί 11.000» ανέφερε.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα κίνητρα που προτείνει να δοθούν στους ιδιώτες, τα οποία είναι φορολογικής φύσεως, όπως ο χαμηλός ΕΝΦΙΑ αλλά και η ένταξη των κατοικιών σε μια δεξαμενή με τη δέσμευση ότι για 10+ χρόνια αυτή η κατοικία, με κοινωνικά κριτήρια, θα ενοικιάζεται με χαμηλό κόστος.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρω-ομάδας των σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία, στάθηκε στο κοινό δυστοπικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις χώρες το ευρωπαϊκού νότου και στην ανάγκη επιβολής ρυθμίσεων: «Κάθε χώρα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες αλλά βλέπουμε ότι σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Είναι απαραίτητη η επιβολή περιορισμών σε πλατφόρμες όπως είναι η airbnb αλλά και άμεση δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που εμείς ως σοσιαλιστές προωθούμε».
Η κ. Γκαρσία πρόσθεσε επίσης πως παλαιότερα τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης αφορούσαν κυρίως τις ευπαθείς οικονομικά οικογένειες και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, πλέον όμως είναι απαραίτητα και για την επιβίωση της μεσαίας τάξης.
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, από την Κύπρο, αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος η ιδιοκατοίκηση για τους νέους ανθρώπους έχει εξελιχθεί σε «όνειρο απατηλό» και πρόσθεσε: «Ακόμα και το να νοικιάσει κάποιος ένα σπίτι πολλές φορές είναι αδύνατο. Αυτή τη στιγμή ακούμε μια κραυγή αγωνίας από πλευράς της νεολαίας. Πριν κάποια χρόνια οι κοινωνίες έβαλαν πλάτη για να σώσουν το τραπεζικό σύστημα. Είναι η ώρα το τραπεζικό σύστημα να βάλει πλάτη για να σωθούν οι κοινωνίες».
Ο Μοχάμεντ Σαχίμ, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία ανέφερε: «Το ζήτημα της στέγασης αποτελεί βασικό θέμα ιστορικά για τη σοσιαλδημοκρατία και ευκαιρία για εμάς σήμερα ώστε να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους μας. Ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές τα ενοίκια ανεβαίνουν, ενώ οι μισθοί όχι με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισότητα. Η λύση σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί παρά να είναι ευθύνη της κυβέρνησης».
Ανδρουλάκης: «Χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο»
Στην τοποθέτηση του για την εργασιακή επισφάλεια των νέων, ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων, ενώ είναι πρώτη σε εκείνη των γυναικών. «Το 2024 το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνων θα ειναι στο 68% του μεσου όρου της Ε.Ε., ενώ το 2009 ήταν στο 94%. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια από τις φτωχώτερες χώρες της Ένωσης» πρόσθεσε.
«Το μοντέλο της φθηνής εργασίας απέχει παρασάγγας από ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο και ουσιαστική μέριμνα, τόσο για την ελληνική οικογένεια όσο και για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Αναφέρθηκε επίσης σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του κόμματος του, όπως εκείνη για το επίδομα λοχείας σε γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες, η οποία δεν καρποφόρησε καθώς δεν στηρίχθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Πορτογαλία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα
Ο Πέδρο Μαρκές, ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, αναφέρθηκε στο πως η χώρα του και τα όσα έχει πράξει η σοσιαλιστική της κυβέρνηση από το 2015 και έπειτα θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για την Ελλάδα: «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των χωρών μας. Υποφέραμε και εμείς πολύ από την τρόικα, καταφέραμε όμως να γυρίσουμε σελίδα. Αυτή τη στιγμή βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες στην αγορά εργασίας και δημιουργούμε δουλειές».
Η Γερμανίδα Γκαμπριέλε Μπίσοφ τόνισε: «Θα πρέπει η Κομισιόν να μεριμνήσει για την εφαρμογή της εργασιακής της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν έχει νόημα να νομοθετούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία, όπως βλέπω ότι γίνεται στην Ελλάδα. Στη θέση των νέων ανθρώπων θα ψήφιζα μόνο για ένα κόμμα που θα παρείχε ευκαιρίες στους ανθρώπους της γενιάς μου».
Τέλος, ο Μαρκ Έιντζελ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Λουξεμβούργο, στάθηκε στο ότι 9 στους 10 Ευρωπαίους επιθυμούν μια Ευρώπη με πιο κοινωνικό πρόσωπο, καθώς επίσης και στις πρωτοβουλίες του κόμματος του, όπως η θεσμοθέτηση πανευρωπαϊκού κατώτερου μισθού και η απαγόρευση των απλήρωτων πρακτικών. «Πρέπει να κάνουμε τις σοσιαλιστικές ιδέες πιο σέξυ και να τις πουλησουμε καλύτερα» κατέληξε.