Στις 2 Ιουνίου του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κω. Ήταν μια επίσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένη. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε αυτό που θα ήθελε να ακούσει κάθε κάτοικος του νησιού. «Θέλω να σας ανακοινώσω και επίσημα ότι η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει επιτέλους το υπερσύγχρονο νοσοκομείο που της αξίζει. Το υφιστάμενο νοσοκομείο κάλυψε για πολλές δεκαετίες τις ανάγκες του νησιού αλλά έχει φτάσει πια στα όριά του», δήλωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις προσωπικού στο υπάρχον νοσοκομείο, «θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό». Στο νησί φύσηξε άνεμος αισιοδοξίας. Η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού στο νησί, είναι μεγάλη.
Δέκα μήνες μετά, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Το νοσοκομείο, για καιρό, παραμένει χωρίς παιδίατρο και παθολόγο. Η κατάσταση είναι δραματική. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η κινητοποίηση αυτή έχει και άλλα χαρακτηριστικά καθώς γίνεται σε μια περίοδο που είναι προεκλογική. Βλέπουν τη μικρή εικόνα. Η μεγάλη εικόνα λέει ότι η περίοδος αυτή είναι προ-τουριστική. Αν ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού πως θα τα καταφέρει όταν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί ο πληθυσμός του; Αν όπως είπε σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός «η ανέγερση νέου νοσοκομείου είναι μονόδρομος για ένα νησί που υποδέχεται παραπάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες», τότε η άμεση στελέχωση του υπάρχοντος νοσοκομείου τι είναι; Δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αφού παίζονται ανθρώπινες ζωές;
Η αγωνία της κοινωνίας είναι πραγματική. Φαίνεται αυτό από την προθυμία του δήμου και των φορέων του νησιού να συνδράμουν οικονομικά στην απόλυτη υποχρέωση του κράτους να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες. Ο δήμος έχει ήδη ανακοινώσει, επίδομα στέγασης 450 ευρώ σε γιατρούς και νοσηλευτές που θα πάνε στο νησί. Πριν λίγες μέρες ο σύλλογος των επαγγελματικών ανακοίνωσε ότι θα δίνει, μηνιαίως, 300 ευρώ επίδομα στον παθολόγο και τον παιδίατρο που θα εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί.
Υπάρχει, όμως, μια ακόμα παράμετρος που θα πρέπει να απασχολήσει τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η φύση που καλύπτει τα κενά. Τα καλύπτει και η επιχειρηματικότητα. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν γίνει αποδέκτες της διαφήμισης που κάνει, στα απέναντι παράλια, το παράρτημα μιας αλυσίδας ιδιωτικών νοσοκομείων. Τι λέει σε απλά ελληνικά; Έχετε θέμα με την υγεία στην Κω; Κανένα πρόβλημα! Ελάτε στην Τουρκία κοντά είναι. Πάλι καλά που δεν έβαλαν και φωτο τον …Ιπποκράτη.
Υπάρχει και κάτι ακόμα. Όλη αυτή η αδράνεια συνδυάζεται με μια έντονη φημολογία που θέλει να δημιουργείται στο νησί, παράρτημα ιδιωτικής κλινικής. Είτε τουρκικών, είτε ελληνικών, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Δηλαδή υποβαθμίζεται το δημόσιο για να βρεθεί χώρος και κέρδος για το ιδιωτικό.
Εδώ και με δεδομένες της προ δεκάμηνου εξαγγελίες σας, υπάρχει ένα θέμα κύριε Πρωθυπουργέ.