Γκουτέρες: Σε 300 χρόνια και αν, η ισότητα ανδρών – γυναικών

Όπως εκτίμησε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η ισότητα ανδρών - γυναικών γίνεται ολοένα και πιο μακρινός στόχος

Ολοένα και πιο μακρινός είναι ο στόχος της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος εκτίμησε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα επιτευχθεί «σε 300 χρόνια» από σήμερα.

«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW), χθες, 6 Φεβρουαρίου 2023,  δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», εκτίμησε ο  γενικός γραμματέας.

Κορίτσια και γυναίκες εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή του Αφγανιστάν

Ως παράδειγμα ανέφερε το Αφγανιστάν όπου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, «οι γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή».

Πισωγύρισμα στην ισότητα των φύλων και σε άλλες χώρες

Ακόμη,  σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές σημειώνεται πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο κινδυνεύουν να απαχθούν ή να δεχθούν επίθεση».υ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.