Δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που καταστρέφουν τα τροπικά δάση στη Βραζιλία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου – το δραστικό συστατικό των συμπληρωμάτων υγείας στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας τρέλας ευεξίας.
Οι σχέσεις μεταξύ του βοείου κρέατος και της σόγιας με την αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία είναι γνωστές, αλλά λίγη προσοχή έχει δοθεί στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία κολλαγόνου, αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το κολλαγόνο μπορεί να εξαχθεί από ψάρια, χοίρους και βοοειδή. Οι πιο πιστοί χρήστες του ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Εκτός από τις μάρκες ομορφιάς και ευεξίας, χρησιμοποιείται επίσης από φαρμακευτικές εταιρείες και εκείνες που παράγουν συστατικά τροφίμων.
Ωστόσο, μια έρευνα από τους Guardian, Bureau of Investigative Journalism, Centre for Climate Crime Analysis (CCCA), ITV και O Joio e O Trigo στη Βραζιλία έδειξε ότι τα βοοειδή που εκτρέφονταν σε φάρμες που προκαλούσαν αποψίλωση των δασών υποβλήθηκαν σε επεξεργασία σε σφαγεία που εξυπηρετούσαν διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού κολλαγόνου.
Μέρος αυτού του κολλαγόνου μπορεί να ανιχνευθεί στη σειρά Vital Proteins της Nestlé, έναν κορυφαίο παραγωγό συμπληρωμάτων κολλαγόνου από βοοειδή. Η σειρά κολλαγόνου της Vital Proteins πωλείται παγκοσμίως.
Η Τζένιφερ Άνιστον, η ηθοποιός και η διευθύντρια του δημιουργικού τμήματος της Vital Proteins, έχει αποκαλέσει το κολλαγόνο «κόλλα που συγκρατεί τα πάντα». Ισχυρίζεται ότι το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια, προσθέτοντάς το στον πρωινό καφέ της.
Ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η λήψη κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι υπάρχουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς οι περισσότερες, αν όχι όλες οι έρευνες, είτε χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είτε διεξάγονται από επιστήμονες που συνδέονται με αυτήν.
Οι εταιρείες κολλαγόνου δεν έχουν καμία υποχρέωση να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Σε αντίθεση με το βόειο κρέας, τη σόγια, το φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα διατροφής, το κολλαγόνο δεν καλύπτεται από την επικείμενη νομοθεσία της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.
Η Nestlé είπε ότι οι ισχυρισμοί που εγείρονται δεν συνάδουν με τη δέσμευσή της για υπεύθυνη παραγωγή και προμήθεια και ότι έχει έρθει σε επαφή με τον προμηθευτή της για έρευνα. Πρόσθεσε ότι λαμβάνει μέτρα για να «διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της δεν θα συνδέεονται με την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2025».
Το κολλαγόνο περιγράφεται ως υποπροϊόν της βιομηχανίας βοοειδών, η οποία στη Βραζιλία ευθύνεται για το 80% όλων των απωλειών των δασών του Αμαζονίου.
Αλλά το «υποπροϊόν» είναι ένας παραπλανητικός όρος, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Τα μη κρεατοσκευάσματα, από τα οποία το δέρμα και το κολλαγόνο είναι τα πιο πολύτιμα, αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το μισό βάρος μίας σφαγμένης αγελάδας και μπορούν να δημιουργήσουν έως και το 20% των εισοδημάτων των συσκευαστών κρέατος, σύμφωνα με το USDA.
Η ζήτηση για βόειο κρέας, δέρμα και κολλαγόνο έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερα αποψιλωμένα δάση, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από βοσκοτόπια, με τη γη, μάλιστα, να καταλαμβάνεται συχνά παράνομα.