Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα, έχει ταυτόχρονα προκαλέσει αγανάκτηση και οργή για τα αναρίθμητα «γιατί» αυτής της τραγωδίας.
«Γιατί», που δεν εξαντλούνται σε ένα ανθρώπινο λάθος ενός άπειρου σταθμάρχη.
Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη εξακολουθεί να φέρνει στο φως απίστευτες αποκαλύψεις για τους σιδηροδρόμους και τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων.
Ο ΓΓ της ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Νίκος Κιουτσούκης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των σιδηρόδρομων στην Ελλάδα.
«Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, όλων των κυβερνήσεων. Οι ευθύνες γι’ αυτό το σύστημα και για τον σιδηρόδρομο είναι διαχρονικές. Το σύστημα αγοράστηκε το 2000 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και έπρεπε να τοποθετηθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τοποθετήθηκε αργότερα, λειτούργησε 3 χρόνια μόνο, γιατί μετά οι κλοπές που κάνουν στις γραμμές, και πουλούν τα υλικά, τον χαλκό, και η μη πρόβλεψη για την συντήρηση των γραμμών έφτασαν την κατάσταση στο «μη παρέκει». Αυτά τα 3 χρόνια λειτουργούσε άλλα όχι σωστά, εμείς τα καταγγέλλαμε στη διοίκηση του κάθε οργανισμού. Υπήρχε συγχρηματοδότηση ΕΕ και ΟΣΕ για το έργο. Έβαλε 10 δις η ΕΕ και άλλα 10 δανείστηκε ο ΟΣΕ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, παρόλο που δεν ήταν υποχρέωσή του, και έβαλαν 20 δις ευρώ. Τέλειωσαν τα έργα;”», είπε αρχικά.
Αναφορικά με την σύμβαση «717» που στο πρωτοσέλιδό της αναδεικνύει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Κιουτσούκης τόνισε πως, «η τοποθέτηση του συστήματος που σας είπα ότι λειτουργουσε μέχρι το 2011 έγινε με σπαστούς διαγωνισμούς. Αυτή η σύμβαση τι έκανε το 2014, μάζεψε όλες αυτές τις συμβάσεις και τις έκανε μία. Το 2016 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να το αλλάξει γιατι είδε ότι δεν υπηρετεί το συμφέρον όπως εκείνη το έβλεπε. Το 2018 η επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου στέλνει ένα 4σέλιδο στον τότε ηγεσία της ΕΡΓΟΣΕ, περί συμμόρφωσής τους με την νομοθεσία αλλά και με το δημόσιο συμφέρον. Η ΕΡΓΟΣΕ έπρεπε απ΄ το 2018 να ενσωματώσει όλες τις παρατηρήσεις που κατέδειξε το 4σελιδο έγγραφο της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου. Έγινε αυτό και το 2020 τέλειωσε όλη αυτή η διαδικασία».
«Η Ελλάδα μας έχει ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο. Αντί να κάτσουν οι 300 του ελληνικού κοινοβουλίου και να συνεννοηθούν σε κάποια πράγματα, που να είναι αυτά που δεν θα ξαναθρηνήσουμε θύματα, κάθονται και τσακώνονται. Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και Ανεξάρτητες αρχές που παρεμβαίνουν σε αυτά τα θέματα. Το χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει ο εργολάβος για να ολοκληρωθεί η λειτουργία του συστήματος ήταν μέχρι τον Μάιο του 2023, και καθ’ ολοκληρία το σύστημα έλεγαν ότι θα λειτουργήσει τέλος Σεπτέμβριου με αρχές Οκτωβρίου το 2023. Ο σιδηρόδρομος δεν λειτουργούσαν πάντα με αυτοματισμούς. Οι τρόποι για να υπάρχει η διασφάλιση των επιβατών κι των εργαζομένων, είναι δυο, ο ένας που προείπαμε, και ο άλλος είναι το προσωπικό», συμπλήρωσε ο κ. Κιουτσούκης.
Σχετικά με το προσωπικό δήλωσε πως, «οι εργαζόμενοι των σιδηρόδρομων δεν έχουν καμία σχέση με τις συμβάσεις και αυτά τα συστήματα. Το 2010, 2.000 έμπειροι σιδηροδρομικοί εκδιώχθηκαν για την «εξυγίανση» του οργανισμού, σήμερα με το οργανόγραμμα του 2020 θα έπρεπε να υπηρετούν 2.100 άτομα και υπηρετούν 750».
«Ο σταθμάρχης δεν έπρεπε να είναι μόνος του σε αυτή τη θέση, εφόσον δεν έχουμε σύστημα ασφαλείας, που δεν διορθώνει το ανθρώπινο λάθος»
Τέλος για τον σταθμάρχη υπογράμμισε πως, «Ο άνθρωπος αυτός, ο σταθμάρχης δεν πήγε μόνος του εκεί, σε αυτή τη θέση. Υπήρξε νομοθεσία περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και χρησιμοποίησε αυτή τη νομοθεσία, όταν ο ΟΣΕ ζήτησε 18 άτομα για να τα επαναπροσλάβει στον οργανισμό για να γίνουν σταθμάρχες. Ο συνάδελφος αυτός εκμεταλλεύτηκε αυτή τη διαδικασία. Για να μπεις στην θέση του σταθμάρχη θα πρέπει να υπάρχουν τυπικά και πλέον προσόντα. Τα τυπικά προσόντα τα είχε, αλλά δεν έπρεπε να είναι μόνος του σε αυτή τη θέση, τη στιγμή που δεν έχουμε σύστημα ασφαλείας που δεν διορθώνει το ανθρώπινο λάθος»
«Όλα αυτά με τα φαξ που χρησιμοποιούμε δεν είναι φυσιολογικά, παραπέμπουν σε τρικοσμική χώρα. Η Hellenic Train θα μπορούσε να φέρει υπερσύγχρονα τρένα που να σταματάνε μόνα τους, εάν γίνει κάτι», κατέληξε.