Η ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμαχία και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού που συνεδρίασαν από κοινού χθες επί τουλάχιστον τρεις ώρες να εισηγηθούν ομόφωνα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τη μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια λειτουργεί μέχρι στιγμής κατευναστικά. Και αυτό διότι ακόμα είναι μετέωρο εάν θα διαγραφεί ή όχι και από μέλλος του κόμματος με τις πιθανότητες να είναι υπέρ μιας ενδιάμεσης λύσης για αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για κάποιους μήνες, αν και αυτό ακόμα «παίζεται».
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Η αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου δύναται να παραστεί ο Π. Πολάκης, κάτι που πιθανότατα θα γίνει, θα κρίνει πολλά για την πορεία του Κρητικού πολιτικού. Από τον τρόπο που θα τοποθετηθεί και από την εν γένει συμπεριφορά του θα κριθούν πολλά, ενώ υπάρχουν και φωνές που επιμένουν ακόμα ότι είναι λάθος να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια και επ’ αυτού αναμένεται να τοποθετηθούν.Το καταστατικό είναι σαφές και αυτό θα τηρηθεί.
Η διαδικασία είναι μακρά και θα λήξει αύριο, διότι και απόφαση να λάβει η Πολιτική Γραμματεία θα πρέπει μετά να συνεδριάσει και η Επιτροπή Δεοντολογίας είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο και ενδεχομένως να γίνει και άλλη συνεδρίαση πριν καταλήξει οριστικά.Αυτό που κρίθηκε σημαντικό από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μην υπάρξει εναντίωση στην απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραπεμφθεί ο Π. Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καταδειχθεί πως ήταν και ορθή και επιβεβλημένη.
Γι’ αυτό και αποτυπώθηκαν αυτοί οι χαρακτηρισμοί και στην απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου με την επισήμανση, ότι ο Π. Πολάκης θα κριθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές» αναφέρεται στην απόφαση.
Το κρίσιμο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που αποτελεί και προτεραιότητα όλων των στελεχών, πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, είναι να προστατευθεί το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου.
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες
Η χθεσινή διαδικασία έδωσε και την αφορμή να σταλούν μηνύματα και σε άλλους, ώστε να μην μπαίνει το εγώ πάνω από εμείς και να μην δίνονται δικαιώματα στον αντίπαλο. Ως εκ τούτου υπάρχει η διατύπωση, πως «στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα, δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη».
Στη συνεδρίαση υπήρξε ομοφωνία περί της παραπομπής του θέματος Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά ήταν σημαντικό για τις εσωκομματικές ισορροπίες και για την βάση που στηρίζει τον Κρητικό πολιτικό, η επισήμανση με καθαρό τρόπο, ότι συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους.
Διαγραφή ή αναστολή της κομματικής του ιδιότητας
Το θέμα της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια έχει σχεδόν κλείσει (σ.σ. το ηλεκτρονικό Βήμα ήδη από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής πρώτο είχε προαναγγείλει την συγκεκριμένη εξέλιξη) και αναμένεται η τυπική απόφαση, εκτός εάν ανατραπούν όλα που δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Άρα το δίλημμα που τίθεται πλέον είναι διαγραφή ή αναστολή της κομματικής του ιδιότητας
Στην τρίωρη κομματική συνεδρίαση χθες όπου συμμετείχαν, εκτός του Αλ. Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.
Και ήταν ενδιαφέρουσες διότι υπήρξαν προεδρικοί και φίλοι του Π. Πολάκη που ήταν στην σκληρή γραμμή και αντίθετα στελέχη της Ομπρέλας που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντί του και οι οποίοι εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί. Π.χ. ο Γ. Ραγκούσης ήταν στην σκληρή προεδρική γραμμή, ο Χρ. Σπίρτζης και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου διαφώνησαν με την προοπτική της διαγραφής και τάχθηκε υπέρ της αναστολής της κομματικής ιδιότητας, ενώ ο Ευκλ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αρνητικός κάθετα στο ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής, όχι μόνο ως πρόσωπο αλλά ως τάση, δηλ. η Ομπρέλλα και επ’ αυτού είχαν τοποθετηθεί και δημόσια στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ουσιαστικά και ο Νίκος Βούτσης.
Ο Αλ. Τσίπρας είχε φροντίσει πριν από την συνεδρίαση να στείλει το μήνυμά του, καθώς σε συνέδριο για την υγεία, ρωτήθηκε για το θέμα του Π. Πολάκη και ξεκαθάρισε, ότι με προσωπική του απόφαση παραπέμφθηκε και πως ανήρτησε κάποιες θέσεις που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. και πως το κόμμα θα έρθει στην εξουσία για να χτίσει και όχι για να γκρεμίσει και να εκδικηθεί.
Πάντως, ανεξάρτητα από το τι πράττει η ηγεσία και η κομματική νομενκλατούρα, στη βάση του κόμματος υπάρχει κύμα υποστήριξης του Π. Πολάκη και αυτό αποτυπώνεται στο διαδίκτυο σε αναρτήσεις. Αυτό το κύμα δεν υποτιμάται από την Κουμουνδούρου και γι’ αυτό πλέον, αφήνοντας στην άκρη τις αρχικές επιθετικές διαρροές, είναι πιο χαμηλοί οι τόνοι και ζυγίζονται όλα.