Η πλήρης διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία των Τεμπών είναι επιβεβλημένη. Είναι επειδή, ακόμη και αν η θανατηφόρα σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον είχαν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες του οποιοδήποτε λάθους. Η διερεύνηση είναι η δουλειά των αρμοδίων. Απαντήσεις, πλήρως στοιχειοθετημένες, οφείλουν να δώσουν οι υπεύθυνοι και μόνον αυτοί.  

Συγχρόνως, όμως, κανένας δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι αυτές τις ώρες η χώρα ζει ένα βαρύ, συλλογικό πένθος. Είναι ώρες που επιβάλλεται ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και η πάνδημη συμπαράσταση στους οικείους τους.

Στις εθνικές τραγωδίες έχουν θέση ο πόνος, η περισυλλογή, η υπαρξιακή πάλη με το αδιανόητο που κόβει ξαφνικά το νήμα της ζωής. Αλλά δεν έχουν οι παντοειδείς  σπέκουλες, οι άναρθρες κραυγές, τα λαϊκά δικαστήρια, οι πύρινοι λόγοι τηλεεισαγγελέων, οι δημόσιοι καβγάδες. Γιατί αυτές δεν είναι μόνο ώρες εθνικού πένθους. Είναι και ώρες συλλογικής ευθύνης.